Idite na sadržaj

Glavni izbornik:

Aktualnosti vrtić Belišće

AKTUALNOSTI
13. 12. 2019
   
BOŽIĆNA BAJKADječji vrtić Maslačak, Belišće u prigodi blagdana Božića organizira javni program pod nazivom „BOŽIĆNA BAJKA“.
Program će se održati u petak, 20. prosinca 2019. godine, u Centru za kulturu Sigmund Romberg Belišće od 18,00 sati.
Bit će to glazbeno – scenska čestitka djece i zaposlenika vrtića roditeljima, našim sugrađanima i svim ljudima dobre volje.
U programu sudjeluju polaznici slijedećih odgojnih skupina matičnog vrtića:
 • srednja (mlađa) vrtićka
 • srednja (starija) vrtićka
 • mješovita vrtićka - poludnevni program
 • mješovita vrtićka - cjelodnevni program
 • starija vrtićka (predškolska ) skupina.
 
Svaka skupina pripremit će dvije točke ovog programa, a na njegovom kraju uslijedit će fotografiranje djece po odgojnim skupinama kako su nastupale i podjela poklon paketića koje je osigurao Grad Belišće.
U ime zapslenika Dječjeg vrtića Maslača, Belišće i svoje osobno  ime svima želim sretan i blagoslovljen Božić, zdravlja, mira, ljubavi, rada i što više lijepih trenutaka u Novoj godini.

Radujemo se Vašem dolasku!
                     Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

5. 12. 2019
Pčelice“ u muzejuU sklopu programske suradnje naše ustanove i Muzeja grada Belišća, djeca mješovite vrtićke skupine (cjelodnevni program) - PČELICE, posjetili su ovu ustanovu u srijedu, 4. prosinca 2019. godine, u vemenu od 10,00 do 11,00 sati.
Domaćin susreta bio je kolega Mihael Sučić, v.d. ravnatelj i kustos muzeja, koji je djecu upoznao sa organizacijom ustanove, izloženim eksponatima koji govore o povijesti našeg mjesta, ulogom muzeja u očuvanju povijesne i kulturne baštine naše sredine.
Nakon ovog posjeta uslijedit će organizacija dviju radionica u matičnom vriću za polaznike ove odgojne skupine kroz koje će djeca nastaviti upoznavati zanimljive detalje iz lokalne povijesti na njima pristupačan način, a sve kroz igru.
U pratnji djece bile su kolegice Valentina Mandić i Ana Mogoroš, pedagoške voditeljice skupine.
Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

28. 11. 2019
   

Kićenje božićnog drveta


Kroz suradnju  Turističke zajednice grada Belišća i matičnog vrtića u četvrtak, 28.11.2019. godine, organizirano je ukrašavanje božićnog drveta smještenog na središnjem gradskom trgu, u vremenu od 10,30 do 11,00 sati, a sve povodom dolazećeg blagdana Božića.
Djeca mješovite vrtićke skupine - poludnevni  porgram, mješovite vrtićke skupine - cjelodnevni program i starije vrtićke predškolske skupine, u pratnji svojih odgojiteljica, sudjelovala su u ukrašavanju drveta.
Prigodne ukrase izradile su odgojiteljice matičnog vrtića u Belišću u sklopu programskih aktivnosti 3. sjednice odgojiteljskog vijeća, održane 19.11.2019.godine.
Uvod je to u programske aktivnosti TZ grada Belišća planirane tijekom prosinca prigodom dolazećih blagdana, a slijedeća aktivnost u kojoj će sudjelovati polaznici vrtićkih skupina matičnog vrtića je doček Svetog Nikole.
Javni program tim povodom bit će organiziran na središnjem gradskom trgu i ljetnoj pozornici u petak, 6.12.2019. godine, u vremenu od 16,00 do 16,40 sati.
Ovim putem pozivamo roditelje i naše sugrađane da nam se pridruže u ovoj tradicionalnoj manifestaciji.
     Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.


19. 11. 2019
Bolnica za medvjediće“ u MaslačkuU suradnji s članovima Gradskog društva Crvenog križa Valpovo ovaj tjedan, od 18.11. do 21.11.2019. godine, organizirat ćemo radionice pod nazivom „Bolnica za medvjediće“ namijenjene polaznicima srednjih i starijih vrtićkih skupina.
Cilj ove aktivnost je osloboditi djecu straha od posjeta liječnicima te ukazati na osnovne higijenske navike važne za očuvanje našeg zdravlja.
Radionice će se organizirati slijedećim rasporedom:
 • Ponedjeljak, 18.11.2019. godine, od 9,00 do 10,00 sati, srednja (starija) vrtićka skupina, odgojiteljice Jasna Anočić i Romana Milišić;
 • Utorak, 19.11.2019. godine, od 9,00 do 10,00 sati, mješovita vrtićka skupina (cjelodnevni program), odgojiteljice Valentina Mandić i Ana Mogoroš;
 • Srijeda, 20.11.2019. godine, od 9,00 do 10,00 sati, mješovita vrtićka skupina (poludnevni program), odgojiteljica Dragica Jančikić;
 • Četvrtak, 21.11.2019. godine, od 9,00 do 10,00 sati, starija vrtićka (predškolska) skupina, odgojiteljice Branka Vidaković i Sandra Glasovac.
Voditeljice radionice bit će Lara Vukobratović i Dora Šrepfler.
U ime zaposlenika matičnog vrtić i svoje osobno ime zahvaljujem ravnateljici GDCK Valpovo, kolegicama Saneli Buljan, Lari Vukobratović i Dori Šrepfler na suradnji kroz planiranje, organizaciju i realizaciju ove radionice.

                                                            Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

18. 11. 2019
I u mom gradu Vukovar svijetli!Odgojiteljice i polaznici vrtićkih odgojnih skupina danas su, po objektima ustanove, upalili i postavili lampione u znak sjećanja na žrtvu Vukovara.
Cilj akcije je čuvanje uspomene na opsadu Vukovara, herojske i uzvišene obrane njegovih znanih i neznanih junaka, izražavanje suosjećanja prema stradanju ranjenika, branitelja i nedužnih hrvatskih građana, kao i izražavanje poštovanja prema njegovoj utkanosti u ostvarenju hrvatske slobode.
U simbolu Vukovara zrcali se stradalnička i pobjednička Hrvatska.

                                              Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

14.11.2019
Izložba fotografija „GOBELOV LET“U suradnji s gospodinom Darkom Varžićem, upraviteljem Tržnog centra grada Belišća, organizirali smo posjet polaznika četiri vrtićke skupine matičnog vrtića izložbi fotografija pod nazivom „Gobelov let“, autora Gorana Dojkića.
Postavljene fotografije na prostoru Tržnog centra posjetit će od 13.  do 18. studenog 2019. godine, u vremenu od 10,00 do 10,30 sati,  djeca slijedećih odgojnih skupina:
 • srednja (starija) vrtićka;
 • mješovita vrtićka - poludnevni program;
 • mješovita vrtićka - cjelodnevni program;
 • starija vrtićka (predškolska) skupina.
Cilj posjete ovoj izložbi je povezati ulogu Tržnog centra sa slikama koje govore o prirodnim ljepotama i bogatstvu našeg kraja kao i mogućnostima proizvodnje hrane važne za život.
Djecu će pri obilasku izložbe pored upravitelja Tržnog centra grada Belišća dočekati i gospodin Goran Dojkić koji će objasniti motive nastanka ove izložbe, kako je bilo letjeti motornim zmajem i snimati određene motive, kako je iz obilja fotografija nastalih kroz desetak letova izabrao baš postavljene i koje su njihove poruke.
Posjet ovoj edukativnoj izložbi dio je programskih aktivnosti koje će naša ustanova realizirati kroz suradnju s Tržnim centrom grada Belišća tijekom pedagoške 2019. - 2020. godine.
U ime polaznika navedenih odgojnih skupina matičnog vrtića, njihovih pedagoških voditeljica i svoje osobno ime, zahvaljujem gospodi Darku Varžiću i Goranu Dojkiću na suradnji u predstavljanju ove vrijedne izložbe.

                                                          
          Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

14.11.2019
   
Suradnja Muzeja Belišće i MaslačkaMuzej Belišće kao čuvar i promotor matrijalne, nematerijalne i prirodne baštine lokalne zajednice ima i edukativnu ulogu koju ćemo planom suradnje tijekom pedagoške 2019. - 2020. godine i ostvariti.
Približavanje baštine Grada Belišća i prigradskih naselja djeci predškolske dobi naše ustanove provest ćemo organizacijom dviju radionica koje smo nazvali:
 • Boje   - važnost razlikovanja boja na povijesnim zemljovidima i
 • Muzej - prostor za učenje o precima i nama.
 
Ove dvije radionice  namijenjene su polaznicima srednjih (starijih) vrtićkih skupina, mješovitih vrtićkih skupina (poludnevni i cjelodnevni program) te polaznicima starijih vrtićkih (predškolskih) skupina.
U srijedu, 13. studenog 2019. godine gospodin Mihael Sučić, v.d. ravnatelj Muzeja Belišće, bio je gost polaznicima starije vrtićke (predškolske) skupine matičnog vrtića i njihovim odgojiteljicama, u vremenu od 9,00 do 10,00 sati.
Cilj njegove posjete bio je realizacija prve teme koja govori o bojama na povijesnim zemljovidima.
Nakon međusobnog upoznavanja razgovor je krenuo prema obitelji Gutmann koja je začetnik mjesta Belišće.
Razgovor se zatim poveo o povijesnim kartama, kartama bez boje pri čemu je voditelj tražio pomoć djece kako bi pronašli i obojili rijeku, šumu i naselja koja su na njima predstavljena.
Drava, Karašica i Vučica bile su rijeke o kojima se nastavio razgovor koji je završio zaključnim porukama zašto su karte, zemljovidi važni, kako se njima služiti ili ih čitati te koje informacije možemo dobiti služeći se njima u određenom prostoru.
Po završetku razgovora uslijedilo je bojanje karte prema danim uputama voditelja radionice, bojanje rijeke, šuma, močvara, naselja te prepisivanje znamenaka koje označavaju godinu nastanka određene karte.
Bila je to prva u nizu radionica koje ćemo organizirati od studenog 2019. godine zaključno do 20. svibnja 2020. godine.
Kolegi Mihaelu Sučiću zahvaljujemo na iskazanoj dobroj volji i  spremnosti na suradnju kroz energiju koju ulaže u razradu svakog pojedinog susreta s predškolcima naše ustanove.

 
     Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

 
13.11.2019
U ritmu čitanjaGospođa Ana Vazdar u utorak je, 12. studenog 2019. godine, bila gošća - suradnica djeci starije vrtićke (predškolske) skupine i njihovim odgojiteljicama.
Aktivnost je nazvana U RITMU ČITANJA kako glasi i slogan ovogodišnje manifestacije Mjesec hrvatske knjige koji se obilježava od 15. listopada do 15. studenog svake godine.
Nakon uvodnog upoznavanja uslijedio je razgovor o slijedećim pojmovima:
 • knjiga;
 • knjižnica;
 • pisac;
 • stih;
 • rima i
 • ritam.
Naša gošća potom je pročitala pjesmu pod nazivom „CIP, CIP CIPELE“, autora Stanislava Feminića.
Gospođa Vazdar djeci je zatim pokazala različite vrste čitanja kao što su npr. izražajno, ubrzano, usporeno.
Djeca su potom uz interaktivno slušanje pročitanog teksta pokretima reproducirali isti tekst.
Završetkom govorno - čitalačkog dijela aktivnosti djeca su prionula likovno - kreativnom izražavanju.
Kroz grupne crteže trebali su prikazati svoj doživljaj pjesme i njen ritam.
Kombinacijom govorne, spoznajne, predčitalačke i likovne aktivnosti integrirali smo pripremljeni središnji sadržaj u cjelovit doživljaj riječi, misli, emocija i ritma.
U ime odgojiteljica starije vrtićke (predškolske) skupine matičnog vrtića i svoje osobno ime zahvaljujem gospođi Ani Vazdar na zanimljivom edukativnom druženju koje je za središnju temu imalo knjigu i kulturu čitanja.

Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

5. 11. 2019
   
Međunarodni dan laboratorijske medicine - LabDay 2019.U utorak, 5.11.2019. godine, u matičnom vrtiću u Belišću obilježen je Međunarodni dan laboratorijske medicine ili LabDay 2019.
Tom prigodom u gostima polaznicima starije vrtićke (predškolske) skupina i njihovim odgojiteljicama bila je gospođa mr. Aleksandra Maravić, dipl.ing., voditeljica Medicinsko - biokemijskog laboratorija pri Domu zdravlja Valpovo.
Medicinsko - biokemijski laboratorij važan je dio zdravstvenog sustava jer su rezultati pretraga jedan od ključnih čimbenika za postavljanje dijagnoze, sprječavanje razvoja bolesti i praćenja uspješnosti određenih terapija.
Smatra se kako je više od 70% svih liječničkih odluka doneseno temeljem rezultata laboratorijskih pretraga.
Laboratoriji provode opće i specijalističke pretrage iz područja biokemije, hematologije, koagulacije, imunologije, analitičke toksikologije, molekularne dijagnostike i drugih specijalističkih pretraga.
Gospođa Maravić uvela nas je u svijet laboratorijskih pretraga dijelom opreme koju koriste zdravstveni djelatnici kod pretraga krvi.
Pokazala je  radnu odoru, zaštitne rukacije, zaštitne naočale,  različite epruvete, pipete, dezinfekcijska sredstava i nekoliko kemikalija koje koriste u svom radu.
Istakla je važnost brige za vlastito zdravlje od najranije dobi, redovito pranje ruku, pravila ponašanja kad se nađemo u čekaonici za različite laboratorijske pretrage, potrebu pravilne prehrane, izmjene tjelesnih aktivnosti  i odmora tijekom dana te preventivnih pregleda.
Djeca su imala priliku postavljati pitanja, komentirati neke od izloženih primjeraka opreme i okušati se u njihovoj uporabi.
Bio je ovo zanimljiv edukativni susret u kojem smo upoznali što rade ljudi koji također brinu o našem zdravlju, a manje smo s njima u kontaktu kroz proces prevencije, pretraga i procesa liječenja.
U ime zaposlenika ustanove i svoje osobno ime zahvaljujem gospođi Aleksandri Maravić na informacijama koje je podijelila s nama i opremi kojom nam je predstavila dio svakodnevnih aktivnosti laboratorijskih djelatnika kojima  ovom prilikom čestitamo dan posvećen njihovom poslu.


 
                         Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.


 
4. 11. 2019
   
Jesenska svečanost u MaslačkuU utorak, 29.10.2019. godine, u matičnom vrtiću organizirana je „Jesenska svečanost“.
Središnji dio program, igrokaz pod nazivom „Djed i repa“ pripremili su  polaznici starije vrtićke (predškolske) skupine i njihove odgojiteljice, Branka Vidaković i Sandra Glasovac.
U programu su sudjelovala djeca svih vrtićkih skupina prigodnim pjesmama, a tetu Jesenku uprizorila je kolegica Marina Blažević, odgojiteljica u srednjoj (mlađoj) vrtićkoj skupini.
Kolegica Ivana Belcar bila je instrumentalna pratnja djeci u programu.
Bila je to prigoda  podsjetiti se na boje, oblike, mirise i okuse jeseni kao i obilje plodova koji dolaze u ovo godišnje doba.
Programu su nazočile Karolina Štefan Bugarinović, predsjednica Upravnog vijeća ustanove i Marija Anić, članica Upravnog vijeća.
Nakon prigodnog programa djeca su nastavila druženje s kokičarem i kestenjarom u dvorištu vrtića.

                                      Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

31. 10. 2019
Međunarodni dan štednje u MaslačkuU četvrtak, 31. listopada 2019. godine, matični vrtić u Belišću posjetio je gospodin  Zlatko Ivošević, direktor Privredne banke Zagreb, Poslovnica Valpovo.
Cilj naše projektne suradnje bio je obilježiti Međunarodni dan štednje.
Domaćini našem uvaženom gostu bili su polaznici starije vrtićke (predškolske) skupine - Sovice i njihove odgojiteljice, Branka Vidaković i Sandra Glasovac te Mia Nenadić, asistentica u skupini.
Nakon uvodnog predstavljanja i međusobnog upoznavanja gospodin Ivošević pripremio je zanimljivu prezentaciju u slikama pod nazivom „Povijest novca“ koju su djeca sa velikim zanimanjem popratila.
Uz sličice ove prezentacije koristili su prilike pokazati što trenutno znaju o novcu i povesti razgovor o tome zašto je novac važan u životu, kako ga je mudro trošiti, kako se može štedjeti, čemu služe banke, što rade ljudi u bankama, što se sve može štedjeti i slično.
Na kraju ovog ugodnog edukativnog druženja djeca su zapjevala pjesmu „Kad si sretan“ i čestitala našem gostu i njegovim suradnicima Međunarodni dan štednje te izmijenili prigodne poklone.
Bila je ovo još jedna prilika govoriti o novcu, kako ga trošiti i štedjeti na tragu poticanja i razvijanja financijske pismenosti od predškolske dobi.
U ime odgojiteljskog tima ustanove i svoje osobno ime zahvaljujem gospodinu Zlatku Ivoševiću na dobroj volji i suradnji u realizaciji ovog projektnog dana.

                                                             Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.   

28.10.2019
   
Lutkarski kazališni mjuzikl „Složna obitelj“Produkcija „Z“ iz Splita, gostovala je u petak, 25. listopada 2019. godine, u vremenu od 10,45 do 11,30 sati, u matičnom vrtiću u Belišću sa lutkarskim mjuziklom pod nazivom „Složna obitelj“.
Predstava je bila namijenjena djeci od treće godine do polaska u školu.
U ovom mjuziklu djeci je predstavljena obitelj kao osnovna i najvažnija cjelina njihovog odrastanja, sazrijevanja i života.
Obitelj kao ishodište ljubavi, brige, dobrote i zajedništva dolazi u jednom trenutku predstave u iskušenje jer se pojavljuje čarobnjak Zlik, ali u konačnici dobro pobjeđuje sve i obitelj ostaje složna.
Kroz priču se provlače i osnove higijene i prehrambenih navika te ih se predstavlja djeci kroz pjesmu i lutkarsku animaciju na nenametljiv, edukativan i zabavan način.
Bila je ovo još jedna prilika za spoznaju koliko je naša obitelj važna za naše odrastanje i sazrijevanje.


 
                                     Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.
28.10.2019
   
Zasadi drvo, ne budi panj“Riječ je o građanskoj inicijativi „Zasadi drvo, ne budi panj“ koja je pokrenuta s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, ujedno i borbi protiv klimatskih promjena.
Namjera akcije bila je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji s jedinicama loklane samouprave u tri dana, 25., 26. i 27.listopada, diljem Hrvatske zasade što više stabala i time istaknu važnost i dobrobit drveća i zelenila, osobito u urbanim sredinama.
Gradska knjižnica i čitaonica Belišće inicirala je, uz suglasnost  gradske uprave, sadnju drveta javora u blizini dječjeg igrališta u centru Belišća u petak, 25. listopada 2019. godine.  
Ovoj vrijednoj aktivnosti pridružili su se polaznici srednje (starije) vrtićke skupine, mješovite vrtićke skupine - cjelodnevni program, mješovite vrtićke skupine - poludnevni program i starije vrtićke (predškolske) skupine matičnog vrtića s njihovim  odgojiteljicama.
Bila je to prilika još jednom ukazati na važnost brige za naš okoliš  o čijem stanju ovisi i naša ukupna kvaliteta življenja.
Drvo javora donirao je rasadnik „Fuderer“ Valpovo, a aktivnost je trajala od 10,15 do 10,45 sati.
U ime odgojiteljskog tima matičnog vrtića i svoje osobno ime zahvaljujem kolegicama Vlasti Putar, Jasni Andrišić i Dijani Milišić-Zečević na edukativnoj suradnji.


 
    Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

10. 10. 2019
Kontakt policajac u posjeti matičnom vrtiću u BelišćuGospodin Kruno Skokić, kontakt policajac u Policijskoj postaji Belišće, u srijedu, 9. listopada 2019. godine, u vremenu od 10,00 do 10,45 sati, posjetio je matični vrtić u Belišću.
Cilj njegove posjete bio  je  upoznavanje sa organizacijom rada matičnog vrtića i ustanove u cjelini kao i prilikama za nastavak suradnje vrtića i Policijske postaje Belišće tijekom pedagoške 2019. - 2020. godine.
Kolega Skokić ovom prilikom posjetio je polaznike starije vrtićke (predškolske) skupine i mješovite vrtićke skupine - poludnevni program.
U središtu našeg interesa bili su naši najstariji polaznici koji će slijedeće pedagoške godine krenuti u osnovnu školu.
Za naš prvi susret kolega Skokić i djeca razgovarali su o općoj sigurnosti u lokalnoj zajednici, temeljnim poslovima policije, osnovnoj opremi koju policija koristi u svom svakodnevnom radu te prilikama organizacije projektnih dana koji će za sadržaj aktivnosti imati sigurnost djece u prometu.
Na kraju ovog susreta dogovorili smo što skoriji posjet polaznika tri redovna programa matičnog vrtića (starija vrtićka, mješovita vrtićka – poludnenvi program, mješovita vrtićka – cjelodnenvi program) Policijskoj postaji Belišće, a u planu su nam i aktivnosti vezane uz podizanje samozaštite djece i njihove sigurnosti u prometu kao pješaka, biciklista ili putnika koje roditelji voze u automobilima i sigurnosnim sjedalicama.


                                               Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.


10. 10. 2019
Svjetski dan glazbe u MaslačkuSvjetski dan glazbe svake godine obilježava se 1. listopada.
Naša ustanova obilježila ga je posjetama, susretima u vrtiću, razgovorom, igranjem sa glazbenim instrumentima i slušanjem glazbe.
Polaznici srednje (starije) vrtićke skupine ove godine posjetili su Osnovnu glazbenu školu Valpovo, dislocirana nastava u Belišću, gdje ih je dočekala kolegica Romana Borš Mačak, magistra glazbene kulture.
Kolegica Borš Mačak kroz razgovor s djecom dotakla se osnovnih pojmova glazbene kulture, a pokazala je nekoliko prigodnih instrumenata koje koriste  djeca, polaznici glazbene igraonice koji ulaze u svijet ove umjetnosti.
Polaznike starije vrtićke (predškolske) skupine posjetio je Petar Štrok, naš sugrađanin, mladi glazbenik koji se profesionalno bavi glazbom.
Petar nam je predstavio svoj dosadašnji glazbeni put, kada je prvi put pokazao interes za glazbu, kako je izabrao  gitaru za svoj najomiljeniji instrument koji već sada vrhunski svira, rada u glazbenoj školi i poduke djece prvim znanjima i vještinama glazbene umjetnosti kroz sviranje gitare.
Govorili smo o glazbi kao umjetnosti, zvuku, ritmu, melodiji, mogućnostima izražavanja različitih emocija putem glazbe, najomiljenijim skladbama, a upoznali smo i kako je građena akustična gitara.
Na kraju susreta Petar je zasvirao nama omiljenu pjesmu „Kad si sretan“, a djeca su je otpjelava uz pokazivanje karakterističnih pokreta.
Bili su to zanimljivi edukativni susreti  koji su još jednom pokazali koliko je glazba važna u našem svakodnevnom životu i odgoju.
U ime voditeljica navedenih odgojnih skupina, djece i svoje osobno ime, zahvaljujem kolegici Romani Borš Mačak i kolegi Petru Štroku na dobroj volji, vremenu  i energiji kojom su ušli u našu suradnju prenoseći dio svoje strasti prema glazbi na djecu i nas odgojitelje.

                                               Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

10. 10. 2019

Međunarodni dan starijih osoba u MaslačkuI ove godine, 1. listopada,  polaznici vrtićkih skupina Dječjeg vrtića Maslačak Belišće obilježili su Međunarodni dan starijih osoba.
Cilj obilježavanja ovog dana je ukazati na važnost starijih osoba u društvenoj zajednici, potrebu skrbi o njima od najmlađih članova zajednice nadalje, prilikama za učenje i upijanje životnih iskustava koje starije osobe imaju.    
U područnom vrtiću Maslačak u Gatu bake i djede došli su u posjet polaznicima mješovite vrtićke  skupine - poludnevni program.
Kolegica Marija Kovačević, odgojiteljica i voditeljica mješovite vrtićke skupine u Gatu,  s djecom  je organizirala zajedničko druženje djece, njihovih  baka i djedova kroz igru.
Polaznici područnih vrtića u Bizovcu i Petrijevcima imali su organizirane posjete starijim osobama u svojim mjestima,  a polaznici mješovite vrtićke skupine – poludnevni  program i starije vrtićke (predškolske) skupine  posjetili su članove Matice umirovljenika grada Belišća.  
U ovoj posjeti bili su, pored polaznika navedenih odgojnih skupina, kolegice Dragica Jančikić, Branka Vidaković, Sandra Glasovac, Vlasta Topčić, Mateja Miličević, Mia Nenadić i kolega Matej Šimić.  
Bila je to prilika našim najstarijim sugrađanima pokazati prigodni program, darovati voće koje su vrijedno prikupljali i  pokloniti dječje radove na temu djeda i baka u obiteljskom  okruženju.
Nakon programa uslijedilo je zajedničko druženje djece i odraslih s porukom nastavka naše suradnje kroz susrete koje planiramo organizirati tijekom pedagoške 2019. - 2020. godine.


   Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

16. 9. 2019   
Hrvatski olimpijski dan u Maslačku

U utorak, 10. rujna 2019. godine, u Dječjem vrtiću Maslačak Belišće u vremenu od 10,00 do 11,00 sati već tradicionalno obilježen je Hrvatski olimpijski dan - HOD.
Polaznici svih odgojnih skupina matičnog vrtića, njih ukupno osam, za tu prigodu obukli su bijelu majicu i prema planu aktivnosti obilježili su ovaj dan igrama u sobi dnevnog boravka, dvorani matičnog vrtića, šetnji te posjeti sportskim objektima na razini grada.
Cilj ove aktivnosti bio je promocija bavljenja različitim tjelesnim aktivnostima i sportom od najranije životne dobi.
Polaznici jasličkih skuipna (mlađa i starija jaslička) boravili su u dvorani matičnog vrtića u vježbanju različitih oblika kretanja i igrama s loptom.
Mlađa vrtićka skupina imala je organizirane aktivnosti u sobi dnevnog boravka odgojne skupine.
Srednja (mlađa) vrtićka skupina također je imala organizirane aktivnosti u sobi dnevnog boravka i na dvorištu vrtića.  
Srednja (starija) vrtićka skupina posjetila je Olimp fitness centar u Belišću gdje im je gospodin Dejan Bogdanović, vlasnik centra,   orgaizirao upoznavanje s objektom, njegovom opremom i svrhom, a organizirano je i nekoliko prigodnih tjelesnih aktivnosti namijenjenih djeci predškolske dobi.
Mješovita vrtićka skupina - poludnevni program posjetila je nastavno – sportsku dvoranu Osnovne škole Ivana Kukuljevića gdje su, pored ostaloga, upoznali rad članova Odbojkaškog kluba Belišće.
Mješovita vrtićka skupina – cjelodnevni program posjetila je sportske terene Gradskog stadiona Belišće te se neko vrijeme zadržali u igi i vježbanju na spravama fitness centra na otvorenom.
Starija vrtićka (predškolska) skupina posjetila je kuglanu u sklopu nastavno – sportske dvorane  Osnovne škole gdje su se upoznali s opremom, osnovnim pravilima kuglanja, a okušali su se i u samom kuglanju.
Polaznici područnih vrtića u Gatu, Bizovcu i Petrijevcima ovaj dan obilježili su također boravkom na otvorenom,  igrama na dvorištu, šetnjom i posjetama sportskim terenima.   
Lijepo vrijeme, raznovrsno pripremljeni sadržaji i dječja želja za igrom, druženjem i učenjem bili su dostatan razlog za uspjeh ovog projektnog dana.
U projektnom danu sudjelovalo je ukupno 14 odgojnih skupina, oko 200 djece,  u čijoj pratnji je bilo 26 odgojiteljica predškolske djece.
Ovom prilikom zahvaljujemo gospodinu Dejanu Bogdanoviću, Josipu Kalemu, Darku Berečiću, Milanu Zamaklaru i Damiru Horvatu na suradnji tijekom izvedbe planiranih programskih sadržaja.


 
                                                       Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.   
27. 6. 2019
   
Dijete u igri, plesu i pokretuDječji vrtić Maslačak Belišće u četvrtak je , 27. lipnja 2019. godine, bio domaćinom međužupanijskog stručnog skupa za odgojitelje u predškolskim ustanovama Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije.
Središnje teme stručnog skupa koji je nosio naziv  DIJETE U IGRI, PLESU I POKRETU bile su:
 • Body percussion (tjeloglazba)
 • Svirajmo tijelom i upoznajmo svijet
 • Sačuvajmo od zaborava igre naših starih.
 
Voditeljica stručnog skupa bila je kolegica Luja Zamečnik, prof., viša savjetnica za predškolski odgoj u Agenciji za odgoj i obrazovanje, Podružnica Osijek,  a po najavljenim temama stručnog skupa voditeljice su bile:
 • Ana Popović, dipl. muzikolog, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek
 • Andrijana Hrvojević, odgojitelj – mentor i
 • Katica Rališ, odgojitelj – mentor.
 
Na početku stručnog skupa ravnatelj Dječjeg vrtića Maslačak Belišće pozdravio je sudionice skupa i informirao ih  organizaciji, poslovima i projektima koji su u tijeku te razvojnim planovima ustanove.
Luja Zamečnik, prof., predstavila je plan organizacije stručnog skupa, najavila voditeljice pojedinih tema, a zatim je uslijedilo predavanje na pod nazivom „Body percussion – tjeloglazba“ koje je pripremila kolegica Ana Popović.
Nakon uvodnog predavanja skup se podijelio u tri grupe koje su u formi radionica nastavile s radom u sobama dnevnog boravka starije  vrtićke skupine (predškolske), mješovite vrtićke skupine – poludnevni  program i dvorane matičnog vrtića.
Stručni skup počeo je s radom u 10,00 sati, a završio je u 16,00 sati. Ukupno je sudjelovalo 46 odgojiteljica predškolske djece.
Kao domaćinima skupa naša misija navedenog dana bila je osigurati kvalitetne uvjete boravka i rada, a vizija poticanje na promišljanje usvojenih informacija i njihovu primjenu u svakodnevnom odgojno – obrazovnom radu s djecom.

 
    Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

3. 6. 2019.
   
Završen kraći program predškole u Maslačku

U Dječjem vrtiću Maslačk Belišće, u petak, 31. svibnja 2019. godine, organizirane su završne svečanosti polaznika kraćeg programa predškole.
Kraći program predškole počeo je s radom u ponedjeljak, 4. veljače 2019. godine, a završio u petak, 31. svibnja 2019.godine.
Kroz četiri mjeseca, ukupno 250 sati, dnevnim ritomom  3 sata neposrednog rada s djecom učili smo o sebi i drugima, pripremali smo se za školu i život.
Ključni ciljevi ovog programa bili su:
 • poticanje i razvijanje dječjeg samopoštovanja ili pozitivne slike o sebi
 • razvijanje pozitivnog stava prema školi
 • razvijanje samopouzdanja i
 • samostalnosti.
 
U područnom vrtiću Maslačak u Gatu završna svečanost organizirana je u 16,00 sati. Osam polaznika ovog programa prikazalo je kroz desetak točaka presjek osnovnih programskih sadržaja kojima smo se bavili tijekom trajanja predškole.
Voditeljica kraćeg programa predškole u Gatu i Belišću bila je kolegica Andrea Fekete, mag.prim.educ.
U Petrijevcima završna svečanost organizirana je istog dana u 17,00 sati, u prostoru sobe dnevnog boravka starije mješovite vrtićke skupine.
Desetak polaznika ovog programa kroz igru, pjesmu, ples i igrokaz  pokazali su što su naučili u ovom programu i zašto se raduju polasku u školu.
Voditeljica kraćeg programa u Petrijevcima bila je kolegica Dajana Lacković, odgojiteljica predškolske djece.
U Belišću završna svečanost organizirana je u 18,00 sati, u dvorani matičnog vrtića.
Polaznici ovog programa, njih 21, prikazali su recitacijama, pjesmom, plesom i igrokazom radost života svojstvenu djeci ove životne dobi,  dio onoga što su učili i naučili tijekom trajanja ovog programa.
Djeci su na kraju programa podijeljeni njihovi radovi, potvrdnice o završetku kraćeg programa predškole i  diplome koje su im pripremile voditeljice ovog programa.
Na kraju svakog od navedenih programa uslijedilo je druženje djece, roditelja, odgojitelja i gostiju ovog programa.
U ime zaposlenika Dječjeg vrtića Maslačak Belišće i svoje osobno ime djeci i roditeljima želim zdravlja, ljubavi i što više trenutaka koji život čine jedinstvenim i vrijednim kao što je bio i ovaj trenutak završetka našeg četveromjesečnog druženja i suradnje.
 
                         Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

3. 6. 2019.
DAN HRVATSKIH BRANITELJA GRADA BELIŠĆA

U četvrtak, 30. svibnja 2019. godine,  u vremenu od 12,30 do 14,00 sati, polaznici starije vrtićke skupine - JABUČICE i mješovite vrtićke skupine (poludnevni program) - KIKIĆI posjetili su izložbu organiziranu u sklopu programa obilježavanja DANA HRVATSKIH BRANITELJA GRADA BELIŠĆA, održanu na prostoru gradskog bazena.
Polaznici navedenih odgojnih skupina imali su priliku vidjeti dio opreme i aktivnosti pripadnika interventne policije PU Osječko - baranjske, razgledati dio naoružanja, opreme i vozila kojima raspolaže HV, informirati se o aktivnostima i opremi pripadnika  Državne uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), Gradskog društva Crvenog križa Valpovo, Vatrogasne zajednice grada Belišća i radio amatera.
Djeci su naročito zanimljive bile demonstracije pripadnika interventne policije, oprema i naoružanje pripadnika HV, vatrogasna vozila te uređaji i sredstva veze koje koriste radio amateri.
Nakon obilaska navedenih službi i organizacija te razgledavanja voznog parka, djeca su uživala u tradicionalnom grahu koji je sastavnica ovog događanja.
U navedenim aktivnostima, u pratnji djece, sudjelovali su:  
 • Danijela Rajković Špoljarić, odgojiteljica predškolske djece
 • Dragica Jančikić, odgojiteljica predškolske djece
 • Kristina Junačko, zdravstvena voditeljica
 • Matko Jelkić, voditelj projekta „Maslačak - prijatelj djece“
 • Matej Šimić, koordinator projekta „Maslačak - prijatelj djece“ i
 • Zdenko Glasovac, ravnatelj ustanove.
                                                         Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.
16. 5. 2019.
   
Edukacija djece u području civilne zaštite u Maslačku 
U srijedu, 15. svibnja 2019. godine, u matičnom vrtiću održano je edukativno predavanje predstavnika Područnog ureda civilne zaštite iz Osijeka.
Cilj ove aktivnosti je upoznati djecu, kroz animiranu prezentaciju i uz njihovo sudjelovanje, s jedinstvenim europskim brojem hitne službe 112 te s ulogom žurnih službi (vatrogasci, policija, hitna pomoć, HGSS) i poučiti ih kako postupati u slučaju da ih zatekne požar, potres, poplava, druge nepogode ili akcidenti, pronalazak minsko eksplozivnih sredstava.
Nacionalnu akciju edukacije djece u području civilne zaštite na području županije Osječko - baranjske provode  djelatnici Područnog ureda Osijek, uz sudjelovanje predstavnika policije i vatrogasaca, te ostalih operativnih snaga civilne zaštite.
Uz predstavnike Područnog ureda civilne zaštite Osijek, edukativnom susretu nazočili su:
 • Damir Blažević, kontakt policajac PP Belišće
 • Marko Ivić, vatrogasac i
 • Mario Karapetrić, vatrogasac.
 
Edukativni susret bio je namijenjen polaznicima starije vrtićke skupine - JABUČICE i polaznicima kraćeg programa predškole - LEPTIRIĆI.
Prisutne odgojiteljice bile su Danijela Rajković Špoljarić i Andrea Fekete.
Prezentacija je organizirana u sobi dnevnog boravka starije vrtićke skupine,  a aktivnost je trajala od 9,30 do 10,30 sati.


 
                                                                                Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

7. 5. 2019.

Obilježen Dan vatrogasaca u MaslačkuU Dječjem vrtiću Maslačak, Belišće Dan vatrogasaca obilježen je u utorak, 7. svibnja 2019. godine, posjetom nekolicine pripadnika DVD-a Belišće polaznicima vrtićkih skupina.
U dvorištu matičnog vrtića okupljenim polaznicima vrtićkih skupina, njihovim odgojiteljicama i našim suradnicima - vatrogascima obratio se ravnatelj ustanove.
Pozdravio je gospodu Ivana Vincetića, Marka Ivića i Maria Karapetrića, pripadnike DVD-a Belišće, čestitao im Dan vatrogasaca, a zatim je krenuo razgovor vezan uz nekoliko osnovnih pitanja, a ona glase:
 • Kako se postaje vatrogascem?
 • Što vatrogasci rade?
 • Koju osobnu i zaštitnu opremu koriste u svom radu?
 • Koja tehnička sredstva koriste pri svojim intervencijama?
Nakon toga organizirana je mala demonstracija rukovanja vatrogasnim crijevima i mlaznicama, demonstrirano je korištenje škara za rezanje lima te takmičenje u gađanju mete mlazom vode uz uporabu ručne pumpe.
Na kraju ovog edukativnog druženja gospodinu Vincetiću uručena je slikovna čestitka, rad djece srednje (starije) vrtićke skupine, u povodu Dana vatrogasaca.
U aktivnosti su sudjelovali  polaznici slijedećih vrtićkih skupina matičnog vrtića:
 • mlađa vrtićka - JEŽIĆI
 • srednja (mlađa) vrtićka - LOPTICE
 • srednja (starija) vrtićka - SOVICE
 • mješovita vrtićka - poludnevni program - KIKIĆI
 • mješovita vrtićka - cjelodnevni program - PČELICE
 • starija vrtićka (predškolska) skupina   - JABUČICE i
 • polaznici kraćeg programa predškole - LEPTIRIĆI.
Aktivnost je počela u 10,00, a završila u 10,40 sati.
Pripadnicima DVD-a Belišće  želimo sretan Dan vatrogasaca, što više trenutaka provedenih u vježbi, uz što manje intervencija kroz godinu.

Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

19. 4. 2019.
PRIČA O USKRSNOM ZECUU četvrtak je, 18.travnja 2019. godine, u matičnom vrtiću, u vremenu od 10,00 do 10,40 sati,  pripremljen prigodni program povodom blagdana Uskrsa.
Program je vodila kolegica Mirjana Trampus, odgojiteljica, a kolegica Ivana Belcar bila je glazbena pratnja pri izvedbi izabranih pjesama koje su djeca pojedinih odgojnih skupina izvela.
Ravnatelj ustanove na početku programa  pozdravio je djecu, kolegicu Antoniju Andrašek Barić, pročelnicu Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Belišća, kolegice odgojiteljice i kolegu Marka Kapulara, vjeroučitelja i voditelja kraćeg programa vjerskog odgoja u našoj ustanovi, te im zaželio sretan Uskrs.   
Središnja točka programa bila je lutkarska predstava pod nazivom PRIČA O USKRSNOM ZECU koju su pripremile kolegice Jasna Anočić, Valentina Mandić, Danijela Rajković Špoljarić, Nikolina Vuksanić i Sandra Glasovac, odgojiteljice.
U programu su pored igrokaza izvedene slijedeće pjesme:
 • Proljetno kolo;
 • U šumici zeko;
 • Pisanice šarenice;
 • Zeko pleše.
Na kraju programa djeci i odgojiteljima obratila se kolegica Antonija Andrašek Barić koja je zahvalila na pozivu, izrazila zadovljstvo viđenim i prenijala pozdrave i poruke gradonačelnika grada Belišća djeci i zaposlenicima ustanove povodom blagdana Uskrsa.
Djecu su po povratku u sobe dnevnog boravka čekala pripremljena gnijezda sa čokoladnim jajima.
U ime zaposlenika Dječjeg vrtića Maslačak Belišće i svoje osobno ime predstavnicima osnivača,  roditeljima i djeci te našim suradnicima kroz pedagošku godinu želim sretan i blagoslovljen blagdan Uskrsa.
                         

                                              Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.


17. 4. 2019.
Uskršnja likovna radionica u MaslačkuU utorak, 16. travnja 2019. godine, Suzana Lešnjaković, Jadranka Berak, Marija Šimić, Ivan Vajda  i Tin Lacković, članovi likovne udruge „BEL-ART“ Belišće, održali su likovnu radionicu za polaznike kraćeg programa predškole u Belišću.
Ovom slikarskom radionicom nastavlja se dobra i kreativna suradnja Dječjeg vrtića Maslačak Belišće i belišćanskih slikara.
Nakon uvodnih riječi voditeljice kraćeg programa  predškole u Belišću, kolegice Andree Fekete, i predstavljanja gostiju, djeca su se odlučila za tehnike drvenih bojica i uljne pastele.
Za temu svojih radova izabrali su motive vezane uz dolazeći blagdan Uskrsa, a najčešći su bili zečići i pisanice.
Vrijedne dječje ruke pod stručnim okom članova likovne udruge napravili su brojna mala umjetnička djela kojima su ukrasili prostor sobe dnevnog boravka odgojne skupine i zajedničke prostore matičnog vrtića.
Jedan dio radova predškolci su poklonili našim dragim gostima i suradnicima.
Kolegica Andrea Fekete zahvalila je gostima na posjeti, vrijednim trenucima provedenim u druženju i kreativnom radu te izrazila spremnost za nastavkom suradnje do kraja organizacije programa predškole koji završava 31. svibnja 2019. godine.
Pripremili:
Tin Lacković
Zdenko Glasovac, prof.

10. 4. 2019.
Završni susret polaznika CAP programa za djecu predškolske dobiU Dječjem vrtiću Maslačak Belišće u utorak je, 9. travnja 2019. godine, u vremenu od 16,00 do 17,30 sati održan završni susret polaznika CAP programa namijenjenog djeci predškolske dobi.
U dvorani matičnog vrtića okupilo se šesnaest polaznica ove edukacije koje su pod vodstvom kolegice  Dejane Varnice, dipl. psihologinje, pokazale osobnu i timsku razinu usvojenih teorijskih i praktičnih znanja i vještina u ulozi CAP pomagača.
Rezultat je to programske suradnje Udruge roditelja KORAK PO KORAK iz Zagreba i naše ustanove na tragu usvajanja, za nas, novih znanja i vještina koje će nam koristiti u svakodnevnom odgojno - obrazovnom radu.
CAP je jedan od najkvalitetnijih i najobuhvatnijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu.
CAP (eng. Child Assault Prevention) je nastao u Columbusu, Ohio, SAD, 1978. godine.
Udruga roditelja KORAK PO KORAK iz Zagreba je Regionalni trening centar ICAP-a za Hrvatsku.
(ICAP=International Center for Assault Prevention, osnovan 1985. godine, a Hrvatska je članica ove organizacije od 1999. godine).
Putem mreže educiranih CAP pomagača, u Hrvatskoj se provode četiri varijante CAP programa , a one su:
 • Predškolski CAP za djecu predškolske dobi
 • Osnovni CAP za djecu mlađe školske dobi
 • TeenCAP za tinejdžere
 • CAP za djecu s teškoćama u razvoju (Special Needs CAP).
Ispred naše ustanove ovom stručnom susretu prisustvovale su kolegice:
 • Ivana Karjaković, odgojiteljica
 • Marta Sudar, odgojiteljica
 • Valentina Mandić, odgojiteljica
 • Sandra Glasovac, odgojiteljica i
 • Vlasta Topčić, psihologinja.
Programska suradnja s članovima i suradnicima Udruge roditelja KORAK PO KORAK iz Zagreba nastavlja se i dalje na obostranu korist i zadovoljstvo.

                         Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.
8. 4. 2019.
Susret s književnicom Majom ŠimlešaDjelatnice Gradske knjižnice i čitaonice Belišće u petak su, 5. travnja 2019. godine, organizirale susret polaznika mješovite vrtićke skupine - poludnevni program - KIKIĆI i starije vrtićke skupine – JABUČICE matičnog vrtića s književnicom Majom Šimleša.
Povod ovom susretu je slikovnica pod nazivom „Suli u avanturi prijateljstva“ koju je napisala Maja Šimleša, a ilustrirao Sven Nemet.
Ovo je pustolovina s afričkog juga gdje mala žirafa po imenu Suli traži svog druga.
Ova sjajna i poučna priča govori o prijateljstvu, sreći i kvalitetema koje posjedujemo, ali koje ponekad trebaju iskrenu prijateljsku podršku  kako bismo ih postali svjesni.
Djeca su kroz čitanje naše gošće, uživanju u ilustracijama i razgovoru o vrijednostima prijateljstva i života uživala u vremenu od 13,15 do 14,00 sati.
U pratnji djece bile su:
 • Dragica Jančikić, odgojiteljica
 • Aleksandra Šrepfler, odgojiteljica
 • Nikolina Vuksanić, odgojiteljica
 • Kristina Junačko, zdravstvena voditeljica i
 • Vlasta Topčić, psihologinja.
Kolegicama knjižničarkama i uvaženoj gošći zahvaljujemo na ugodnim i poučnim trenucima koje smo zajedno proveli u  druženju s knjigom.


             Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

4. 4. 2019.
Program „Vidi i klikni“ u BelišćuU srijedu, 3.4.2019.godine,  predstavnici Hrvatskog auto kluba organizirali su, u suradnji s Dječjim vrtićem Maslačk Belišće i Osnovnom školom Ivana Kukuljevića Belišće, edukaciju pod nazivom „Vidi i klikni“.
Pripremljeni sadržaji namijenjeni su polaznicima starijih vrtićkih skupina i učenicima prvih razreda osnovne škole.
Predstavnici vrtića bili su polaznici starije vrtićke skupine - JABUČICE.
Aktivnost je organizirana u nastavno - sportskoj dvorani osnovne škole u Belišću, od 10,00 do 11,00 sati.
Ideja programa je učenje kroz činjenje.
Problem malih pješaka - djece u prometu, najčešće je vezan za rizike njihova sudjelovanja u prometu u funkciji pješaka, kao i za siguran smještaj i sjedenje u automobilu u svojstvu putnika.
Koncept programa „Vidi i klikni“ je usvajanje praktičnih informacija, spoznaja i znanja o:
 • sigurnom načinu ponašanja u prometu (u svojstvu pješaka ili suputnika u automobilu);
 • prepoznavanju karakterističnih opasnosti kojima su djeca izložena u prometu;
 • korištenju nogostupa;
 • sigurnom prelasku ceste (propisanom i pravilnom prelaženju korištenjem pješačkih prijelaza, rizicima prelaska ceste između parkiranih automobila);
 • prolasku raskrižjem;
 • prepoznavanju znakova koje  u prometu daju vozači automobila (pokazivači smjera);
 • upostavi vizualnog kontakta / komunikacije pješak – vozač;
 • propisnom, pravilnom i sigurnom ulasku u vozilo te sjedenju i korištenju sigurnosnih pojaseva u automobilu;
 • rizicima zbog nepropisnog i nepravilnog sjedenja i nekorištenja sigurnosnih pojaseva.
Polaznici starije vrtićke skupine na jednostavan i zoran način usvojili su planirane programske sadržaje što će dodatno obogatiti njihovu prometu kulturu i buduća ponašanja u prometu na tragu njihove sigurnosti.
U pratnji polaznika starije vrtićke skupine bili su:
 • Nikolina Vuksanić, odgojiteljica
 • Kristina Junačko, zdavstvena voditeljica
 • Matej Šimić, koordinator projekta „Maslačak - prijatelj djece“
 • Matko Jelkić, voditelji projekta „Maslačak - prijatelj djece“.
Zahvaljujemo suradnicama HAK-a, kolegicama Andrijani Šimunec i  Sandri Gračanin, na zanimljivom i učinkovitom pristupu sadržajima prometne kulture namijenjenim djeci predškolske dobi.


                                                    Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

25.3.2019
Čitanje za budućnost!U sklopu projekta pod nazivom „Čitanje za budućnost“ gospoda Frano Budić i Jozo Bogdanović bili su gosti polaznicima kraćeg programa predškole u Belišću.
Cilj posjeta bio je poticati i razvijati kulturu čitanja, pisane i izgovorene riječi kao i zabaviti djecu s nekoliko iluzija koje je pripremio gospodin Frano Budić.
Izabrane pjesme čitao je gospodin Jozo Bogdanović, a nakon svake poveo se razgovor o njenom sadržaju i porukama.
Radilo se o slijedećim pjesmama:
 • Voli voće
 • Vrabac
 • Pas lutalica
 • Stipica uči voziti bicikl.
Iz knjige „Dječji um“ autora Frane Budića pročitane su slijedeće pjesme:
 • Zašto - zašto?
 • Ružan san
 • Zdravo mlijeko
 • Dječji snovi
Nema ništa ljepše od djeteta.
Gospodin Frano Budić pripremio je nekoliko iluzija s konopcima, kartama i nestajanjem različitih predmeta.
Na kraju svakog trika pokazao je kako se on izvodi što je djeci bilo dodatno zanimljivo, a neki su se i sami okušali u izvođenju istih.
Na kraju druženja kolegica Andrea Fekete, voditeljica kraćeg programa predškole u Belišću i Gatu, zahvalila je dragim gostima na posvećenom vremenu i edukativnim sadržajima koje su za ovu priliku izabrali i podijelili s djecom.

                                                                            Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.
22.3.2019
    
ISTJERIVAČI  ZIME - izložba fotografijaPolaznici kraćeg programa predškole, odgojna skupina LEPTIRIĆI, i polaznici starije vrtićke skupine - JABUČICE, posjetili su u petak, 22. ožujka 2019. godine izložbu fotografija pod nazivom „ISTJERIVAČI ZIME“.
Izložbu su, u prostoru ureda Turističke zajednice grada Belišća, postavili članovi  Udruge za kulturu i umjetnost „ZUM“ Belišće.
Radi se o tridesetak fotografija koje prikazuju običaje istjerivanja zime u susjednoj Mađarskoj, okolica Pečuha.
Domaćin susreta bio je gospodin Dubravko Maričić, tajnik Udruge za kulturu i umjetnost „ZUM“ Belišće.
U uvodnom dijelu posjeta ravnatelj vrtića zahvalio je na pozivu, predstavio odgojne skupine i njihove voditeljice te upitao domaćina izložbe tko su istjerivači zime.
Gospodin Maričić govorio je o običaju istjerivanja zime u susjednoj zemlji, izradi maski i kostima, njihovim plesovima, povorkama, instrumentima kojima se služe (rogovi,zvona) te ih povezao sa običajima u pojedinim dijelovima Hrvatske.
Nakon predstavljanja izloženih fotografijama uslijedila su pitanja djece i njihovi dojmovi glede viđenih motiva.
Na kraju posjete okrijepili smo se sokovima, zahvalili gospodinu Maričiću na domaćinstvu i nastavili šetnju gradom uživajući u lijepom proljetnom danu.
U pratnji djece bile su:
 • Mirjana Trampus, odgojiteljica
 • Aleksandra Šrepfler, odgojiteljica
 • Nikolina Vuksanić, odgojiteljica
 • Andrea Fekete, magistra primarne edukacije
 • Vlasta Topčić, magistra psihologije.
Bio je ovo još jedan zanimljiv edukativni susret polaznika starijih vrtićkih skupina matičnog vrtića kroz suradnju s članovima Udruge za kulturu i umjetnost „ZUM“ Belišće.
Slijedeći susret i suradnja s članovima navedene udruge  bit će vezani uz posjet Muzeju grada Belišća gdje ćemo upoznati sadržaje ove kulturne ustanove koji govore o povijesti našeg grada.


                                  Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.                                                    
12. 3. 2019
    
Poziv za predavanje  
TJEDAN MOZGA

SOS Dječje selo Ladimirevci organizira predavanje u sklopu „TJEDNA MOZGA“  na temu razvoja mozga i njegovih funkcija od začeća do rane odrasle dobi pod nazivom
"Ti rasteš, vi rastete, a kako ja rastem - od 40. do 9 131. dana?"
Predavanje je namijenjeno:
 • stručnjacima uključenim u rad s djecom
 • roditeljima i
 • široj zainteresiranoj populaciji.
Znate li da ljudi u prosjeku imaju 70 000 misli dnevno?
A da smo zamišljei oko 30% svog vremena?
Zašto mama sluša jazz kada je trudna?
Zašto je bolje djetetovu sobu obojati šareno?
Zašto bi dijete trebalo skakati po lokvama?
Kada dijete treba početi učiti strani jezik?
Živite li Vi i Vaš tinejdžer na istom planetu?
Misli li zaista Vaš tinejdžer da mu se ništa loše ne može dogoditi?
Kada će Vaše dijete napokon shvatiti ono što mu govorite?
Odgovore na ova pitanja i još mnogo drugih zanimljivosti možete čuti na predavanju koje će se održati u PETAK, 15.3.2019. godine, od 17,00 do 18,30 sati, u vijećnici Grada Valpova (Matije Gupca 32, Valpovo).
Ulaz na predavanje je slobodan.
Predavači su:
 • Magdalena Marković, psihologinja
 • Tihana Stapić, psihologinja
 • Anja Kantor, logopedinja
U sklopu programske suradnje mobilnog stručnog tima SOS Dječjeg sela Ladimirevci i Dječjeg vrtića Maslačak Belišće pozivamo sve zainteresirane na ovo predavanje.  
Radujemo se Vašem dolasku!


             Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.   6. 3. 2019
PREDŠKOLSKI CAP SEMINAR U MASLAČKU

Udruga roditelja KORAK PO KORAK iz Zagreba i Dječji vrtić Maslačak Belišće u sklopu projekta „#isCAPacitiraj se“  čiji je navedena udruga nositelj, a naša ustanova partner,  organizatori su dvodnevnog stručnog skupa pod nazivom PREDŠKOLSKI CAP SEMINAR koji će se održati u petak i subotu, 8. i 9. ožujka 2019. godine, u matičnom vrtiću.
Voditeljice seminara su:
 • Dejana Varnica, psihologinja, Strukovna škola Vukovar i
 • Tina Budić, psihologinja, Dječji vrtić „Medo Brundo“ Zagreb.
Skup je namijenjen odgojiteljicama predškolske djece, a njih 20-ak s područja županije Osječko - baranjske sudjelovat će na ovoj edukaciji.
Agenda seminara:
Petak, 8. ožujka 2019.  godine
 • 14,00 do 14,45, sati – Otvaranje, ciljevi i zadaci seminara , uvod u filozofiju CAP programa (prevencija zlostavljanja djece rane i predškolske dobi)
 • 14,45 do 15,45 sati – Rad s odraslima: predavanje za osoblje predškolskih ustanova
 • 15,45 do 16,30  sati – Stanka za ručak
 • 16,30 do 17,30  sati – Nastavak rada s odgojiteljicama
 • 17,30 do 17,45 sati – Stanka za kavu
 • 17,45 do 19,00 sati – Radionica: 1. igrokaz za djecu.
Subota, 9. ožujka 2019. godine
 • 9,00 do 10,15 sati – Radionica: 2. igrokaz za djecu
 • 10,15 do 11,30 sati – Radionica: 3. igrokaz za djecu
 • 11,30 do 11,45 sati – Stanka za kavu
 • 11,45 do 12,15 sati – Vrijeme za razgovor o izvedenim igrokazima
 • 12,15 do 13,00 sati – Kako razgovarati s djecom u kriznoj situaciji?
 • 13,00 do 13,45 sati – Organizacija CAP programa:
    • pripremne aktivnosti
    • izvedba programa
    • aktivnosti za utvrđivanje naučenog
    • Prezentacija snimke CAP radionice za djecu
    • 13,45 do 14,00 sati – Evaluacija seminara, zatvaranje seminara.
U ovoj edukaciji sudjelovat će četiri odgojiteljice predškolske djece  naše ustanove i stručna suradnica – psihologinja.
Navedenim seminarom širimo krug programskih sadržaja kojima povećavamo ukupnu kvalitetu našeg  odgojno - obrazovnog rada. CAP tim koji smo formirali na razini ustanove bavit će se, pored ostaloga, prevencijom nasilja među djecom rane i predškolske dobi kroz različite oblike komunikacije s njima.  

                      Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.  

19. 2. 2019

    
Čitaj mi!
Čitajmo im od najranije dobiU  Dječjem vrtiću Maslačak Belišće u ponedjeljak, 18. veljače 2019. godine,    organizirana je aktivnosti pod nazivom „Čitaj mi!“.
Organizatori ove aktivnosti  bile su
 • Vlasta Topčić, stručna suradnica – psihologinja
 • Mirjana Trampus, odgojiteljica predškolske djece
 • Nikolina Vuksanić, odgojiteljica predškolske djece
 • Dragica Jančikić, odgojiteljica predškolske djece
 • Valentina Mandić, odgojiteljica predškolske djece
 • Ana Mogoroš, odgojiteljica predškolske djece

 
Cilj aktivnosti bio je naglasiti važnost čitanja djeci od najranije  dobi za njihov ukupni psihofizički razvoj.
    
Što je slikovnica?
Slikovnica je prva djetetova knjiga u kojoj je priča upotpunjena ili proširena i obogaćena ilustracijama.
Priča može biti ispričana i bez riječi (samo slike) ili su slike nanizane kao pojmovi koje dijete razgledava, prepoznaje, imenuje i priča o njima.
Ako se radi o dobroj i vrijednoj slikovnici, u pravilu su imena autora i ilustratora navedena na naslovnici.
Slikovnica se mijenja s djetetovim odrastanjem. Birajte za svoje dijete samo najbolje slikovnice, one koje može razumjeti i koje ga raduju.
Posavjetujte se s dječjim knjižničarima i odgojiteljima glede mogućeg izbora istih.
Važnost čitanja djetetu od najranije dobi ogleda se u slijedećim vrijednostima:
 • pomaže u stvaranju posebne emocionalne veze između djeteta i odraslog;
 • izaziva zadovoljstvo i ugodu djeteta;
 • uvodi dijete u svijet umjetnosti i književnosti ;
 • unapređuje djetetove sposobnosti slušanja;
 • pomaže u razvoju opažanja, pamćenja, mišljenja i logičkog zaključivanja;
 • uvodi dijete u raznoliki svijet zbivanja i iskustva, potiče ga na istraživanje;
 • bogati njegov rječnik i govorne sposobnosti;
 • pomaže djetetu razvijanje predčitačkih vještina;
 • bogati maštu i razvija kreativno mišljenje;
 • razvija djetetove osjećaje i pomaže razumijevanju osjećaja drugih;
 • pomaže moralnom razvoju i usvajanju humanih vrijednosti;
 • pridonosi motivaciji za samostalno čitanje i uživanju u čitanju i knjizi;
 • pomaže djetetu zavoljeti knjigu.
 

Kada Čitati djetetu?
 • s čitanjem valja započeti od djetetova rođenja (slušanje glasa odraslog razvija slušnu osjetljivost za glasove i govor, iznimno važnu predčitalačku vještinu);
 • čitajte djetetu uvijek kad imate priliku, no stvarajte i posebne navike čitanja (prije spavanja, uz popodnevni odmor,...);
 • ponesite djetetovu slikovnicu i čitajte u situacijama dok čekate (kod liječnika, u uredima, na putovanju,...);
 • čitajte kad ste i Vi i dijete opušteni kako biste mogli uživati;
 • procijenite kada valja prestati, tj. kada je dijete  umorno i gubi koncentraciju.
 

Kako čitati?

 • pronađite udobno i mirno mjesto za čitanje, isključite sve što bi Vas moglo ometati;
 • držite knjigu ispred djeteta da je može vidjeti i dodirivati;
 • uključite dijete u čitanje tako da razgovarate o slikama, ponavljate riječi koje mu se sviđaju i postavljate pitanja; dajte mu da lista stranice...;
 • pokazujte rukom riječi koje čitate; dijete tako uči vezu pisanog i govornog jezika i pravila hrvatskog jezika;
 • preskočite riječi koje dijete ne može razumjeti ili ih objasnite  djetetu na primjeren način;
 • čitajte priču u cjelini radi doživljaja, a zatim razgovarajte o njoj;
 • potaknite dijete da ono priča priču, slušajte ga;
 • čitajte izražajno, s izmjenama ritma i glasnoće, činite  stanke i dajte djetetu dovoljno vremena da doživi ono što je čulo;
 • zajedno s djetetom birajte knjigu koju ćete čitati; ponovno čitajte istu knjigu ako to dijete traži;
 • čitajte s djetetom razne pisane materijale (recepte, upute, poštu, novine,...).
 

Ne zaboravite!
 • budite poticaj Vašem djetetu u svim čitateljskim aktivnostima;
 • čitajte i sami jer dijete rane dobi mnogo toga uči oponašanjem;
 • dobro je da u čitanju djetetu sudjeluju oba roditelja i drugi odrasli u obitelji;
 • budite uvijek okruženi knjigama i materijalima za čitanje;
 • otkrijte što najviše veseli Vaše dijete pri čitanju, upoznajte njegove čitateljske interese;
 • učlanite dijete u dječju knjižnicu što ranije, zatražite savjet knjižničara o tome što čitati djetetu određene dobi;
 • darujte djetetu slikovnice što češće, razmjenjujte ih s drugim roditeljima i posuđujte u knjižnici.
 

Napomena:
Dr.sc. Ivanka Stričević autorica je ovog teksta oblikovanog u promotivni letak,  a materijal je  namijenjen  roditeljima i koristi se u raznim projektima za poticanje čitanja djeci rane dobi.
Kampanju „Čitaj mi!“ provodi Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež u suradnji s Hrvatskim pedijatrijskim društvom, Hrvatskim čitateljskim društvom, Hrvatskom udrugom istraživača dječje književnosti, UNICEF-om Hrvatska, Hrvatskim logopedskim društvom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.
Zahvaljujemo djeci i roditeljima koji su nam se pridružili u ovoj vrijednoj aktivnosti koja je organizirana u vremenu  od 17,30 do 18,45 sati.

Pripremio: Zdenko Glasovac

15. 2. 2019

           
Obilježen Dan bara u Maslačku

 Gospođa Ana Vazdar i gospodin Dubravko Maričić, članovi Udurge za kulturu i umjetnost „ZUM“ Belišće, u petak su, 15. veljače 2019. godine, bili gosti djeci starije vrtićke (predškolske) skupine - JABUČICE matičnog vrtića, u vremenu od 9,00 do 10,15 sati.
Povod ovom susretu bilo je obilježavanje Dana bara.
U uvodnom dijelu susreta ravnatelj je djeci predstavio goste, a zatim je gostima predstavio djecu ove skupine i njihove odgojiteljice.
U središnjem dijelu aktivnosti gospođa Vazdar pročitala je uvodnu priču, nakon koje se poveo razgovor o tome što je uopće bara, od čega se sastoji njen biljni i životinjski svijet, zašto su bare važne , kao ih  čuvati od onečišćenja, koje bare znamo u našoj blizini i slično.
Po završetku uvodne priče poveo se razgovor o biljnom i životinjskom svijetu bara.
Saznali smo kako u barama žive ribe, kornjače, zmije, patke, labudovi, rode.
Od biljaka najčešće su trska i šaš, iako ima i drugog bilja koje je dio barskog okoliša.
Djeca su zatim odgovaraka na zagonetke koje im je kolegica Vazdar postavljala, a sve su bile vezane uz baru, život u njoj i oko nje.
Voditeljica aktivnosti zatim je podijelila uloge po grupama djece s ciljem oživljavanja naše zamišljenje bare, pa su odrasli sudionici bili vjetar, jedna grupa oponašala je glasanje žaba, druga zmija, treća komaraca, a četvrta kretanje roda.
Po završetku ovog dijela aktivnosti uslijedila je mala likovna radionica na kojoj su djeci ponuđeni papir, drvene bojice, voštane bojice i flomasteri, a tema je bila vezana uz baru, život u njoj i oko nje, njihova dosadašnja iskustva i doživljaji vezani uz ovaj susret.
Na kraju aktivnosti kolegica Vazdar poklonila je nekoliko primjeraka slikovnica djeci ove skupine, naglasila važnost čitanja i druženja s knjigom od najranije dobi te zahvalila djeci, odgojiteljici skupine i ravnatelju ustanove na suradnji.
Organizaciju likovne radionice kao i završnu izložbu dječjih radova provela je kolegica Mirjana Trampus, odgojiteljica predškolske djece, pedagoška voditeljica ove skupine.
Suradnju s članovima  oveu druge nastavit ćemo i tijekom ožujka ove godine kada ćemo obilježiti Međunarodni dan voda.


 
                                                               Pripremio: Zdenko Glasovac

29. 5. 2018.

Članovi Likovne udruge „BEL-ART“  Belišće posjetili  „KIKIĆE“
Likovna udruga „BEL-ART“ po prvi se puta uključila u manifestaciju pod nazivom „DANI OTVORENIH VRATA UDRUGA 2018.“
Ova manifestacija ima za cilj informirati javnost o radu udruga u lokalnoj i široj zajednici, a sama aktivnost provodi se od 24 do 26. svibnja 2018. u cijeloj Hrvatskoj.
U sklopu navedene manifestacije u petak, 25. svibnja 2018. godine Jadranka Berak, Antun Sabo i Tin Lacković, članovi udruge BEL-ART-a  organizirali su likovnu radionicu u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Belišće s djecom mješovite vrtićke skupine - poludnevni program – KIKIĆI.
Gosti - slikari na početku su predstavili svoju udrugu i njene najvažnije aktivnosti, a zatim su djeca slikala drvenim bojicama i tehnikom suhog pastela.
Teme likovnih radova bili su detalji iz prirode.
Vrijedne dječje ruke izradile su dvadesetak likovnih radova kojima je ukrašena učionica u kojoj ova odgojna skupina privremeno boravi.
Kolegica Dragica Jančikić, odgojiteljica ove skupine, zahvalila se slikarima na ovoj radionici te izrazila želju za nastavkom suradnje i tijekom slijedeće pedagoške godine.
U izvedbi likovne radionice sudjelovala je i kolegica Mirjana Trampus, odgojiteljica, koja pomaže u radu mješovite vrtićke skupine - poludnevni program.
U ime ustanove zahvaljujem članicama i članovima Likovne udruge „BEL-ART“ Belišće na suradnji kojom  obogaćuju naš odgojno - obrazovni rad s djecom na razini matičnog vrtića.

                       Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

8. 5. 2018.

Čitanje za budućnost
U utorak, 8.5.2018. godine, Frano Budić, predsjednik  Udruge za dijalog i nenasilje Valpovštine, sudjelovao je u programskim aktivnostima polaznika mješovite vrtićke skupine – poludnevni program u područnom vrtiću Maslačak u Gatu.
U sklopu projektnog prijedloga  pod nazivom 'ČITANJE ZA BUDUĆNOST' naš gost – suradnik pripremio je nekoliko prigodnih pjesma za djecu iz svoje dvije zbirke pod nazivima 'SVE PO PET' i 'DJEČJI UM'.
Izabrane pjesme govorile su o prirodi, vremenu, domaćim životinjama, ljubavi i mržnji, bombonima, prijateljstvu, roditeljskoj ljubavi.
Nakon svake pročitanje pjesme poveo se kraći razgovor o sadržajima i porukama pjesama, riječima koje su djeci nepoznate i njihovim značenjima.
Naš gost između svakog čitanja ovaj edukativni susret začinio je izborom i izvedbom nekoliko iluzija s konopcima i kartama.
Djeci je pokazao kako na jednostavan način mogu praviti čvorove, spajati nekoliko konopa u jednu cjelinu i razdvajati ih, kako mali predmeti, konkretno šibica,   u određenim uvjetima mogu lebdjeti.
Aktivnosti je, u vremenu od 9,30 do 10,15 sati, nazočilo trinaestero djece, uz kolegicu Mariju Kovačević, njihovu odgojiteljicu.
Ovaj program ponudit će se i djeci starijih vrtićkih skupina područnih vrtića u Bizovcu  i Petrijevcima, 9.5. i 10.5.2018. godine, u vremenu od 9,30 do 10,15 sati.
Djeci i kolegicama odgojiteljicama zahvaljujem na podršci i suradnji, a gospodinu Budiću na uloženom vremenu u pripremi programa i energiji kojom ga je predstavio djeci i nama odraslima.


                                                               Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.20. 4. 2018.

 
Volim Belišće, ali čisto! 
U petak, 20.4.2018. godine polaznici matičnog vrtića u Belišću sudjelovali su u akciji "VOLIM BELIŠĆE, ALI ČISTO!"
 

U vremenu od 10,00 do 11,00 sati djeca su čistila prostor u neposrednoj blizini ograde matičnog vrtića i dio prostora oko Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće.
U aktivnosti su sudjelovali polaznici slijedećih odgojnih skupina:
·        mlađa vrtićka
·        srednja (mlađa) vrtićka
·        srednja (starija) vrtićka
·        mješovita vrtićka  (cjelodnevni program)
·        mješovita vrtićka (poludnevni program)  - sudjelovali su u čišćenju prostora oko Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće gdje su trenutno smješteni  i
·        starija vrtićka (predškolska) skupina.
U akciji su sudjelovale i slijedeće odgojiteljice:
·        Gordana Jelkić
·        Ivana Belcar
·        Mirjana Trampus
·        Danijela Rajković Špoljarić
·        Branka Vidaković
·        Sandra Glasovac
·        Dragica Jančikić
·        Valentina Mandić
·        Dajana Frljužec
·        Slavica Vuksanić  i
·        Sara Vujević.
Skrb o kvaliteti života građana u lokalnoj zajednici počiva, pored ostaloga, i na njenoj čistoći i urednosti.
Poticanjem i razvijanjem navika brige o okolišu od najranije dobi odgajamo odgovorne građane koji će svojim primjerom svakodnevno davati doprinos ovom važnom segmentu života lokalne zajednice.


                                                               Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.20. 4. 2018.

Djeca u ekipnim natjecanjima
U četvrtaK, 19.4.2018. godine, održana je 9. sjednica odgojiteljskog vijeća naše ustanove u područnom vrtiću Maslačak Bizovac, u vremenu od 17,00 do 19,30 sati.
Središnja tema stručnog skupa bila je DJECA U EKIPNIM NAJTECANJIMA koju su priprmile i vodile  kolegice Ivana Blažević,  Ivana Karjaković, Ivana Kuić i Tajana Kuruc, odgojiteljice predškolske djece.
Prezentacija teme počela je jdnostavnim pitanje što je natjecanje.
Konkurencija je sastavnica života koja je prisutna u biljnom, životinjskom svijetu i ljudskoj zajednici.
Konkurencijom osvajamo teritorij, prostor, resurse, postižemo cilj koji  ne možemo ili  ne želimo dijeliti.
Natjecanje se javlja prirodno. Životinje se natječu zbog vode, hrane, partnera, prostora. Ljudi se natječu zbog vode, hrane, partnera, posla, položaja i prestiža u društvu,... Bijke se natječu zbog životnog prostora.
Konkurentnost ili sklonost natjecanjima, iako je ponekad sinonim za agresivnost, najčešće je način za raspodjelu sredstava i prilagodbu okolini.
Kod ljudi i suradnja i natjecanje smatraju se naučenim ponašanjem.
Ako natjecanje zahtijeva suradnju, pojedinac će surađivati!
Natjecanje u sportu
-          Čak i kad ne postoji nagrada za pobjedničku  momčad, mnogi igrači nastoje pobijediti radi osjećaja ponosa
-          zdravo, sportski orijentirano dijete želja je svakog roditelja
-          zabluda je , međutim, kako je  rano uključivanje u sportske treninge jamstvo sportskih uspjeha i vrhunskih rezultata
„Elementarne igre predstavljaju zadovoljstvo i veselje, što ujedno znači lakše i brže usvajanje zadatka. Djeca tada motivirano slušaju i uspunjavaju  zadatke što i jest trenerov cilj.  Tijekom igara djeca nauče da uspjeh ekipe ovisi i o najlošijem i o najbolje pojedincu u toj ekipi i tako polako shvaćaju da ekipu ne čine pojedinci, nego svi igrači zajedno.“
Tena Lukavski; Primjena elementarnih igara u treningu djece  u odbojci (diplomski rad)
Takav način provođenja elementarnih igara potiče potpuno razvijanje pojedinaca, njegovih lošijih i boljih osobina, borbenosti, tolerancije i podržavanja lošijih igrača ekipe. Pri izboru igara trener mora voditi brigu o emocijama koje vladaju tijekom igre. Ukoliko se često koristi pojedina igra, djeci postaje dosadna i tada ne predstavlja sredstvo dokazivanja. Igra djecu privlači dostupnošću i emocionalnošću.
Stručnjaci savjetuju da s „ozbiljnim“ uključivanjem u sportske aktivnosti valja početi kod djece starosti šest ili sedam godina.
Ne moraju uvijek biti prvi
„Malu djecu zanima isljučivo pobjeda, spremni su varati da bi pobijedili, a ozbiljno se ljute kada gube.
U kasnijoj dobi djeci treba pomoć kako  bi naučili  prihvaćati poraze. Valja im objasniti kako ne mogu i ne moraju uvijek biti u svemu najbolji, a umirit će ih kad im opetovano govorimo kako se to od njih i ne očekuje.“ (Ivana Sobol, psihologinja)
„Ukoliko im dozvolite da stalno pobjeđuju, možda će se u početku osjećati dobro, no ubrzo će intuitivno shvatiti kako nešto nije u redu. Dopustite im da izgube.“ (Dr. Tauer)
Prema dr. Taueru, jedna od najvećih grešaka današnje psihologije je kako želimo da se djeca uvijek osjećaju dobro.
Zašto su natjecanja dobra za djecu?
Riječ natjecanje u nekim roditeljima izaziva bijes i neugodu. Smatraju kako ono ima isključivo negativan predznak, kako nije dobro dijete učiti takmičenju s drugima jer će iz toga izići ili bahato ili razočarano.
Zbog straha od razočarenja, roditelji i odgojitelji često sve sudionike neke igre ili utakmice proglase pobjednicima kako bi se izbjegao konflikt.
Psiholozi smatraju ako su natjecanja neophodna za zdrav razvoj djeteta jer, osim što će ih naviknuti kako život donosi i pobjede i poraze, natjecateljske će ih aktivnosti naučiti vještinama koje će im itekako koristiti u budućnosti.
VAŽAN JE TRUD, A NE POBJEDA!
Dobrobiti timskog rada
-          timovi se suočavaju – međusobno poštivanje i slušanje važno je za dobru igru
-          lakše prihvaćaju ponekad tešku narav života u kojoj veliki rad ne donosi uvijek pobjedu i pobjednika
-          trud s vremenom postaje važniji od same pobjede, a djeca se navikavaju dostojanstveno prihvaćati poraze
NAJVEĆI PROTIVNIKI I SUIGRAČ JE DIJETE SAMO SEBI.
Važno je da odgojitelji pšromatraju dijete i situacije u kojima se natječe kako bi na vrijeme shvatili je li riječ o zdravom natjecanju ili se bolje udaljiti od određene igre.
Zdravo natjecanje
-          dijete samo traži sudjelovanje u igri
-          osvaja i gubi dostojanstvo bez prevelike pompe
-          želi napredovati, želi više.
Nezdravo natjecanje
-          izbjegava prisustvovanje u igri
-          glumi ugodu
-          otvoreno odustaje od natjecanja.
Natjecateljski stav
-          istaknite kako je količina uloženog truda važna
-          pohvalite one koji pokazuju visoku razinu truda
-          predstavite natjecanje kao jedan jaki i vrlo korisni trening
-          naglašavajte kako je natjecanje mjesto za uživanje
-          proširite značenje pojma „uspjeh“ – odmaknite ih od samih rezultata, plasmana, brojki, uspjeh može biti  i ostvarenje zadanih ciljeva kao i trud kojeg su uložili u natjecanje.
Na kraju....
-          pomozite djetetu izgraditi pozitivan stav o natjecanju kao prilici za osobni napredak i učenje o igri, sebi, suigračima
-          dijete je smao sebi najveći protivnik i partner pa je važno u igru ulaziti svjestan oba moguća ishoda (pobjeda, poraz) i biti spreman prihvatiti ih
-          poraz nije lako doživjeti, a ponekad je i pozitivna euforija nakon pobjede  teška za nositi pa je naša podrška uvijek potrebna kako bi se dijete znalo snaći u izazovnoj situaciji.
Pripremili:
Ivana Kuić, odgojiteljica
Ivana Karjaković, odgojiteljica
Ivana Blažević, odgojiteljica
Tajana Kuruc, odgojiteljica
Zdenko Glasovac, prof.


                                                               


18. 4. 2018.

"Vjeverice" u Kopačkom ritu
U utorak, 17.4.2018. godine, polaznici starije vrtićke skupne – VJEVERICE  posjetili su, u vremenu od 10,00 do 12,00 sati, Park prirode Kopački rit.
 
Cilj ovog edukativnog izleta bio je upoznati dio sadržaja koje ova javna ustanova nudi posjetiteljima, posebnice djeci.
 
Putovanje je obavljeno autobusom pa je i sama vožnja bila svojevrsni doživljaj od Belišća do Bilja i Kopačeva.
 
Kroz program nazvan "Vidrina igraonica" djeca su imala pripremljen:
 
·         obilazak šetnice namijenje djeci uz mogućnost promatranja životinja, ponajprije kornjača, gnijezda labudova, riba
 
·         vožnja vlakićem
 
·         vožnja brodicom (promatranje ptica)
 
·         posjet muzeju gdje su djeca pogledala fim o Kopačkom ritu, dalekozorima promatrali ptice, slušali njihovo glasanje.
 
U pratnji djece bile su:
 
·         Slavica Vuksanić, odgojiteljica
 
·         Sara Vujević, odgojiteljica i
 
·         Marija Mandić, stručna suradnica - psihologinja.
 
Ljubaznom osoblju Parka prirode Kopački rit zahvaljujemo na prijemu, gostoprimstvu i organizaciji planiranih sadržaja.
 
Djeci i odgojiteljicama ovaj izlet ostat će u nezaboravnom sjećanju na kraju pedagoške godine i rastanku od vrtića.

                                                                  Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

12. 4. 2018.

"Vjeverice"  u osnovnoj školi
U četvrtak, 12.4.2018. godine, polaznici starije vrtićke skupine - VJEVERICE  i predškolci mješovite vrtićke skupine – cjelodnevni  program - PČELICE, posjetili su učenike 1.c razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće i kolegicu Dariju Klobučar, njihovu učiteljicu.
Cilj posjete bio je buduće prvašiće upoznati s prostorom osnovne škole, organizacijom života i rada učenika prvih razreda, kućnim redom te osnovnim sadržajima koji ih očekuju u prvom razredu.
Učenici 1.c razreda pripremili su prigodni program kojim su  se predstavili pjesmom, recitalima, čitanjem i demonstracijom vještine pisanja na ploči.
Također su odgovarali na pitanja predškolaca o životu u školi.
Druženje je završilo zajedničkom pjesmom "Kad si sretan" te poklonom koji su izradila djeca  iz odgojne skupine Vjeverice kako bi zahvalili učiteljici i učenicima na gostoprimstvu.
U pratnji djece bile su:
• Slavica Vuksanić, odgojiteljica
• Sara Vujević, odgojiteljica i
• Marija Mandić, stručna suradnica - psihologinja.


                                                                  Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.


29. 3. 2018.

Uskrsne radosti u Maslačku
U Dječjem vrtiću Maslačak Belišće, u povodu Uskrsa, organizirani su prigodni programi s djecom i za djecu u cilju promicanja vrijednosti ovog blagdana.
Tako je u utorak, 27.3.2018. godine, u vremenu od 10,00 do 11,00 sati, organiziran program polaznika mješovite vrtićke skupine (poludnevni program) – KIKIĆI,  pod vodstvom kolegice Dragice Jančikić,  koji su izveli u prostoru Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće.
U glazbenom dijelu progama sudjelovala je i gospođa Dorman, majka polaznice ove odgojne skupine, kao pratnja na kvalijaturama.
Radost Uskrsa i druženja s njima podijelili su učenici  2.d razreda osnovne škole i kolegica Anita Korov, njihova učiteljica.
Bilo je tu pjesme, plesa, sviranja na trubi   i zanimljvih igrokaza kojima su djeca međusobno podijelila radost igre i kreativnog druženja.
Pri kraju programa polaznicima mješovite  vrtićke skupine - KIKIĆI u goste su došli i učenici 3 razreda osnovne škole i kolegica Karmen Soldo, njihova učiteljica.
Uz prigodno međusobno čestitanje  i darivanje djeca su  zaplesala uz pjesmu „Kad si sretan“.
U srijedu, 28.3.2018. godine u matičnom vrtiću organizirane su, zbog radova u objektu,   dva programa u povodu blagdana Uskrsa.
Oba programa pripremile su odgojiteljice za djecu.
Na katu vrtićkog dijela zgrade okupili su se polaznici starije vrtićke skupine - VJEVERICE i polaznici mješovite vrtićke skupine (cjelodnevni program) - PČELICE sa kolegicama Slavicom Vuksanić, Sarom Vujević, Valentinom Mandić i Dajanom Frljužec, njihovim odgojiteljicama.
U prizemlju vrtićkog dijela zgrade okupili su se polaznici mlađe vrtićke skupine - LOPTICE, srednje (mlađe) vrtićke skupine  - SOVICE i srednje (starije) vrtićke skupine - JABUČICE.
Središnji dio programa činio je igrokaz „Jaje i pisanica“, a u pripremi i izvedbi programa sudjelovale su kolegice  Ivana Belcar, Gordana Jelkić, Danijela Rajković Špoljarić, Mirjana Trampus, Branka Vidaković i Sandra Glasovac.
Nakon oba programa djeca su darivana čokoladnim jajima koje im je donio Uskršnji zeko.


                                                                  Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.


 


21. 3. 2018.

"Bolnica za medvjediće"  u Maslačku
U srijedu, 21.3.2018. godine, nastavljena je suradnja s članicama Kluba mladih Gradskog  društva  Crvenog  križa  Valpovo i polaznika mješovite vrtićke skupine – cjelodnevni program – PČELICE matičnog vrtića u Belišću.
U gostima su nam bile:
• Sanela Buljan
• Valentina Vujić
• Tihana Sabo i  
• Dunja Lazar.
"Bolnica za medvjediće" naziv je aktivnosti  koju su organizirale naše gošće, a cilj je bio  govoriti o zdravlju i prevenciji bolesti korištenjem lutke, konkretno medvjedića, koja se razbolila i treba pomoć.
Pored razgovora i odgovora na pitanja vezana uz osobnu higijenu, zdrave načine življenja i zdravstvene preventive kojom sami možemo spriječiti pojavu određenih bolesti,  djeca su imala priliku upoznati osnovne načine pružanja prve pomoći kod npr. manjih površinskih tjelesnih ozljeda.
Tako su koristili osnovna sredstva i pomagala iz kutija / torbica prve pomoći, a najzanimljivija su bila mogućnosti korištenja zavoja za previjanje ozljeda.
U planiranim aktivnostima, koja su trajala od 9,00 do 10,00 sati,  sudjelovla je i kolegica Valentin Mandić, odgojiteljica skupine.
Kolegicama Kluba mladih Gradskog društva Crvenog križa Valpovo zahvaljujem na suradnji kojom sustavno podižemo znanja, vještine i navike zdravstvene kulture kao dijela opće kulture  djece predškole dobi.


                                                                  Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.


 


15. 3. 2018.

17. tjedan mozga u Maslačku
Dječji vrtić Maslačak, Belišće  i ove se godine pridružio obilježavanju 17. tjedna mozga u Hrvatskoj.
Tim povodom stručna suradnica psihologinja je, u razdoblju od 12. do 16. ožujka, provela 5 radionica popularnog Brain gyma u slijedećim odgojnim skupinama:

- mješovita vrtićka - cjelodnevni program - Pčelice,
- srednja (starija) vrtićka skupina - Jabučice,
- mješovita vrtićka - poludnevni program - Kikići,
- starija vrtićka (predškolska) - Vjeverice i
- starija mješovita skupina u područnom vrtiću u Petrijevcima.

Pored vježbi za mozak djeca su:

• crtala neurone jednom neobičnom tehnikom,
• modelirala lijene osmice,
• izrađivala lijene osmice pomoću pika slike,
• crtala lijene osmice prstićem u senzomotoričkim kutijama,
• iskušala dvostruko šaranje, a mnogi su se okušali i u zanimljivoj igri pamćenja.


                                                                    Pripremila: Marija Mandić, mag.psych.

 


15. 3. 2018.

Suradnja s članovima Kluba mladih  Gradskog društva Crvenog križa Valpovo
Dječji vrtić Maslačak Belišće i Klub mladih Gradskog društva Crvenog križa Valpovo nastavili su i ove godine programsko - odgojno - obrazovnu  suradnju, od 14.3. do 16.3.2018. godine, u vremenu od 9,00 do 10,00 sati, obradom tri teme pod nazivom:
• Pravila
• Autoportret s kockicama i
• Prijateljstvo.

Voditeljice navedenih tema bile su Sanela Buljan, voditeljica Kluba mladih Gradskog društva Crvenog križa Valpovo i Valentina Vujić, članica ovog kluba.

Teme, po jedna za svaku odgojnu skupinu,  obrađene su kroz suradnju s polaznicima:
·         starije vrtićke (predškolska) skupine  - VJEVERICE
·         mješovite vrtićke skupine     - cjelodnevni program - PČELICE i
·         mješovite vrtićke skupine     - poludnevni program  - KIKIĆI.

Ciljevi slijedom gore navedenih tema  bili su:
·         djeca će proučiti, analizirati i usporediti situacije u kojima su poštivali pravila i u kojima nisu poštivali pravila kroz vježbu i raspravu. Kroz niz rasprava u duljem vremenskom razdoblju mijenjat
          će pravila, predlagati nova  i osvijestiti što im pravila omogućuju ili onemogućuju
·         temom pod nazivom autoportret s kockicama namjera je bila proučiti i opisati svoj fizički izgled i svoje osobine što će djeci pomoći u prihvaćanju različitosti, samoga sebe i drugih
·         temom prijateljstvo djeca će opisati, prepoznati i imenovati koje su im karakteristike važne kod prijatelja.

Metode rada bile su rasprava i individualni rad.
U radu su sudjelovale i odgojiteljice navedenih odgojnih skupina:
·         Sara Vujević, Slavica Vuksanić
·         Dajana Frljužec, Valentina Mandić i    
·         Dragica Jančikić.


                                                                    Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.5. 3. 2018.

Stručno - pedagoška praksa u Maslačku

Od ponedjeljka, 26. veljače 2018. godine u Dječjem vrtiću Maslačak Belišće boravi četvero studentica / studenata Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku.
Radi se o slijedećim studenticama / studentima:
• Lorena Nemet
- studentica I  godine preddiplomskog sveučilišnog studija
- boravila u područnom vrtiću Maslačak Bizovac od 26.2. do 2.3.2018. godine
- odgojna skupina: mlađa mješovita vrtićka
- mentorica: Ivana Karjaković, odgojiteljica
• Lana Loknar
- studentica I  godine preddiplomskog sveučilišnog studija
- boravila u matičnom vrtiću u Belišću od 26.2.2018. do 2.3.2018. godine
- odgojna skupina: starija jaslička
- mentorica: Romana Milišić, odgojiteljica
• Petar Novak
- student III  godine preddiplomskog sveučilišnog studija
- boravi u matičnom vrtiću u Belišću od 26.2. do 9.3.2018. godine
- odgojna skupina: starija vrtićka (predškolska)
- mentorica: Slavica Vuksanić, odgojiteljica
• Marija Belić
- studentica I godine sveučilišnog diplomskog studija
- boravi u matičnom vrtiću u Belišću od 26.2. do 9.3.2018. godine
- mentorica: Branka Vidaković, odgojiteljica
Studenti su tijekom stručno - pedagoške prakse:
• upoznali organizaciju života i rada ustanove
• upoznali svoje mentorice i odgojne skupine koje vode
• plan i program rada tijekom izvedbe stručno - pedagoške prakse
• promatrali su dječja ponašanja i vodili dnevnik zapažanja
• upoznali pedagošku dokumentaciju koju vode odgojiteljice predškolske djece
• organizirali ogledne praktične aktivnosti s djecom odgojnih skupina u koje su raspoređeni obzirom na godinu studija
• sudjelovali u analizi organizacije soba dnevnog boravka odgojnih skupina i predlagali organizaciju jednog novog centra , na razini odgojnih skupina u koje su raspoređeni, te pomagali u opremanju istog.
Po završetku stručno - pedagoške prakse provedena je analiza planiranih i ostvarenih rezultata te izrađeni izvještaji s ocjenama za svakog kandidata.
Organizcija stručno - pedagoške prakse studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Osijek sastavnica je Sporazuma o suradnji ove visokoškolske ustanove i našeg vrtića koju organiziramo na obostranu korist i zadovoljstvo.Pripremio:
Zdenko Glasovac, prof.


1. 3. 2018.

Međunarodni dan Civilne zaštite
U povodu Međunarodnog dana Civilne zaštite koji se obilježava svake godine 1. ožujka, Stožer civilne zaštite grada Belišća organizirao je u srijedu, 28.2.2018. godine, u prostorijama Gradske uprave grada Belišća, Vijenac dr. Franje Tuđmana 2, prezentaciju rada i opreme Područnog ureda za zaštitu i spašavanje i ostalih redovnih snaga civilne zaštite grada Belišća koji su predstavili svoju opremu i rad.
U prezentaciju su sudjelovali predstavnici:
• Vatrogasne zajednice grada Belišća
• Policijske postaje Belišće
• Odjela za prevenciju PU OBŽ
• HGSS – Stanica Osijek
• Gradskog  društva Crvenog križa Valpovo i
• Radio kluba Belišće.
Ovu vrijednu i edukativnu manifestaciju posjetili su, u vremenu od 11,00 do 12,00 sati, polaznici slijedećih odgojnih skupina matičnog vrtića:
• srednja (starija) vrtićka skupina – JABUČICE
• mješovita vrtićka skupina (poludnevni program) – KIKIĆI
• mješovita vrtićka skupina (cjelodnevni program) – PČELICE  i
• starija vrtićka skupina – VJEVERICE.
U njihovoj pratnji bile su:
• Mirjana Trampus, odgojiteljica
• Dragica Jančikić, odgojiteljica
• Dajana Frljužec, odgojiteljica
• Monika Jakišić, zdravstvena voditeljica
• Marija Mandić, stručna suradnica - psihologinja
• Slavica Vuksanić, odgojiteljica i
• Sara Vujević, odgojiteljica.
Organizatorima i sudionicima ove  prezentacije zahvaljujemo na korisnim informacijama i materijalima koje koristimo u odgojno - obrazovnom radu s djecom u cilju podizanja opće i sigurnosne kulture djece predškolske dobi.


    
Pripremio:
Zdenko Glasovac, prof.


23. 2. 2018.

Međunarodni dan darivanja knjiga u Maslačku
U četvrtak, 22.2.2018. godine, u vremenu od 10,00 do 10,30 sati, u dvorani matičnog vrtića obilježili smo Međunarodni dan darivanja knjiga.
Ovaj dan obilježava se svake godine  14. veljače, a mi smo ga obilježili 22. veljače kroz suradnju s kolegicama Gradske knjižnice i čitaonice Belišće.
U aktivnosti su sudjelovala djeca :
 • mješovite vrtićke skupine – poludnevni  program – KIKIĆI
 • mješovite vrtićke skupine – cjelodnevni  program – PČELICE i
 • starije vrtićke skupine – VJEVERICE.
Naše drage gošće i suradnice iz Gradske knjižnice i čitaonioce Belišće bile su:
 • Jasna Cukrov Andrišić, prof., knjižničarka i
 • Dijana Milišić-Zečević, prvostupnica informatologije, knjižničarka.
Na početku edukativnog susreta ravnatelj je pozdravio djecu, odgojiteljice i stručne suradnice ustanove, objasnio razlog našeg okupljanja, zahvalio gošćama na dolasku i dao im riječ.
Kolegice knjižničarke objasnile su važnost Međunarodnog dana darivanja knjiga, kako je on bio organiziran na lokalnoj razini, koliko su knjiga prikupile te kako su donijele odluku ove godine knjige pokloniti djeci matičnog vrtića, a radilo se o 80-ak naslova.
Zatim smo razgovarali o važnosti druženja s knjigom od najranije dobi, važnosti čitanja za uspjeh tijekom školovanja, a zatim su kolegice pročitale po jednu kratku priču za djecu.
Druženje je nastavljeno razgledavanjem darovanih knjiga i zahvalom ravnatelja ustanove kolegicama knjižničarkama na suradnji kroz vrijednu inicijativu i donaciju.
U aktivnosti su sudjelovale:
 • Dragica Jančikić,    odgojiteljica
 • Valentina Mandić, odgojiteljica
 • Dajana Frljužec,    odgojiteljica
 • Slavica Vuksanić,   odgojiteljica
 • Sara Vujević,  odgojiteljica
 • Monika Jakišić, zdravstvena voditeljica i
 • Marija Mandić, stručna suradnica - psihologinja.Pripremio:  Zdenko Glasovac, prof.

14. 2. 2018.

'Vjeverice'  obilježile ValentinovoU srijedu, 14.2.2018. godine, članovi stručno - razvojne službe posjetili su djecu starije vrtićke skupine – VJEVERICE, njih 26,  u vremenu od 9,00 do 10,30 sati.
Središnja tema ogledne praktične aktivnosti nosila je naziv 'Valentinovo', a pripremila ju je kolegica  Sara Vujević, odgojiteljica u ovoj skupini.
Cilj je bio obilježiti Dan zaljubljenih aktivnostima koje će kod djece širiti spoznaje o osjećaju ljubavi, zaljubljenosti i simbolima koje susrećemo u svezi s tim.
Uvodni dio činila je dramatizacija pod nazivom 'Zaljubljeno srce' koju je uprizorila kolegica Vujević.
Po njenom završetku poveo se razgovor o tome što je ljubav, kako se osjećamo kad smo zaljubljeni, jesmo li trenutno zaljubljeni.
'Ples srdaca' bio je slijedeća aktivnost, a nakon proglašenja najuspješnijih parova u ovoj igri, djeca su krenula prema pripremljenim centrima aktivnosti kojih je bilo ukupno osam.
Pripremljeni materijalni poticaji bili su u skladu s razvojnim zadaćama koje sustavno razvijamo kod djece ove dobi.
Od likovno - kreativnih bile su pripremljene slijedeće aktivnosti:
 • Zaljubljeni jež
 • Leptirići i pužići se vole
 • Srce od papira – izrezivanje i bojanje
Manipulativne aktivnosti bile su vezane uz:
 • provlačenje vune kroz rupice izrezanih  modela od papira
 • pronađi par (složi) – spajanje srca od više dijelova
Logičko - matematička aktivnost bila je vezana uz zaljubljene leptire i uparivanje, određenom broju točkica treba pridružiti broj - znamenku koja odgovara dotičnom broju točkica.
Aktivnost početnog čitanja i pisanja odnosila se na srcoliku gusjenicu koju su djeca trebala složiti uz pomoć slova svog imena.
Tjelesna aktivnost odnosila se  na tzv. zaljubljenu  školicu  pripremljenu na ulazu  u sobu dnevnog boravka koju su djeca igrala po završetku obilaska prije  navedenih centara aktivnosti.
U završnom dijelu aktivnosti djeca su pripremila malu izložbu završenih radova, a zatim je uslijedila mala rođendanska zabava i obilježavanje imendana.Pripremio:  Zdenko Glasovac, prof.

13. 2. 2018.

O močvari i močvarnim životinjamaMeđunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa obilježava se u svijetu 2. veljače.
Članovi udruge za kulturu i umjetnost 'ZUM' Belišće, djeca starije vrtićke skupine - VJEVERICE matičnog vrtića i odgojiteljice ove skupine, Slavica Vuksanić i Sara Vujević, obilježili su ovaj dan danas, utorak, 13.2.2018. godine prigodnom aktivnošću, u vremenu od 9,30 do 10,30 sati.
U prostoru Lokalnog volonterskog centra Belišće organizirano je druženje koje se, nakon međusobnog upoznavanja, sastojalo iz slijedećih cjelina:  
 • u uvodnom dijelu poveo se razgovor o vodi i njenim agregatnim stanjima
 • zatim smo razgovrali o lokvama, barama i jezerima te spomenuli rijeke i mora
 • središnji dio aktivnosti bio je posvećen močvari o kojoj je pročitana pjesma koja govori o ovom zanimljivom biološkom sustavu
 • potom su djeca i odrasli oponašali šuštanje šaša, zujanje komaraca, klepet roda, kretanje žabe, zmije i kornjače, a zatim su na red došle
 • zagonetke o močvari vezane uz njen biljni i životinjski svijet.
Nakon zanimljivog uvodnog,  motivacijskog dijela, preselili smo se u prostor gdje je pripremljena izložba fotografija s motivima vezanim uz močvaru, njen biljnji i životinjski svijet.
Djeci, njih 26, su podijeljeni papiri i drvene bojice za crtanje motiva koji su im se najviše svidjeli vezano uz središnju temu  ovog susreta.
Na kraju likovne radionice prikupljeni su crteži koji će biti izloženi u holu matičnog vrtića.
U pripremi i organizaciji današnje aktivnosti sudjelovali su:
 • Ana Vazdar
 • Dubravko Maričić
 • Vlado Jung
 • Slavica Vuksanić
 • Sara Vujević i
 • Monika Jakišić.
Ravnatelj ustanove zahvalio je sudionicima na organizaciji  današnje aktivnosti te ukazao na brojne mogućnosti naše suradnje u nastavku pedagoške godine na obostranu korist i zadovoljstvo.
Bila je ovo još jedna potvrda kako se kroz igru i zabavu može učiti o važnim stvarima iz života koje će utjecati na naše razumijevanje i ponašanje prema prirodi koja nas okružuje.


Pripremio:  Zdenko Glasovac, prof.

9. 2. 2018.

'Jabučice' pod maskama


U petak, 9.2.2018. godine, u vremenu od 9,00 do 9,30 sati kolegica Marija Mandić, stručna suradnica - psihologinja,  i ravnatelj ustanove boravili su u srednjoj (starijoj) vrtićkoj skupni – JABUČICE.
Središnja aktivnost dana bio je dječji maskenbal na razini matičnog vrtića u kojem su sudjelovali polaznici redovnih programa i polaznici kraćeg programa predškole u Belišću.
Djeca su u vrtić dolazila kostimirana, a u uvodnom dijelu aktivnosti kolegica Mirjana Trampus, odgojiteljica skupine, pripremila je mali igrokaz pod nazivom „Vesela i tužna maska“.
Nakon igrokaza uslijedio je razgovor o glavnim likovima i poruci igrokaza.
Potom smo zapjevali pjesmu 'Fašnik', a zatim su djeca predstavila svoje maske.
'Balon putuje' bila je slijedeća igra u kojoj su sudjelovalala sva djeca, a u 9,30 sati odgojne  skupine vrtića okupile su se u dvorani gdje je bio organiziran prigodni program kroz predstavljanje maski i prikaz po jedne pripremljene glazbeno - plesne točke svake odgojne skupine.
Druženje pod maskama završilo je zajedničkim plesom i fotografiranjem skupina.
Bio je ovo zadnji dan programskih aktivnosti fašnika u našoj ustanovi, a vrtićke odgojne skupine sudjelovale su u Gradskom dječjem maskenbalu koji je organiziran u subotu, 10.2.2018. godine, u nastavno – sportskoj dvorani osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće, u vremenu od 10,00 do 11,30 sati. U sklopu ovog programa predstavili su se svi sudionici, polaznici vrtićkih skupina matičnog vrtića i učenici nižih razreda osnovne škole.
Nagrađene su najbolje pojedinačne i grupne maske, a druženje je nastavljeno glazbenim programom, pjesmom i plesom te podjelom krafni za sve sudionike manifestacije.
Polaznici srednje (starije) vrtićke skupine - JABUČICE na Gradskom dječjem maskenbalu bili su kostimirani u domino kocke.
Djeci, roditeljima i odgojiteljicama zahvaljujem na suradnji u pripremi internog dječjeg maskenbala i sudjelovanju na Gradskom dječjem maskenbalu.
Bila je to još jedna prilika za zajedničko kreativno druženje djece, roditelja i odgojitelja koju smo, uvjeren sam, iskoristili na vrlo dobar način.


Pripremio:  Zdenko Glasovac, prof.

9. 2. 2018.

U društvu sa 'Sovicama'


U četvrtak, 8.2.2018. godine, u vremenu od 8,30 do 10,00 sati, članovi stručno - razvojnog tima ustanove boravili su u srednjoj (mlađoj) vrtićkoj skupini - SOVICE.
Povod posjeti bilo je sudjelovanje u oglednoj praktičnoj aktivnosti koju je pripremila kolegica Sandra Glasovac, odgojiteljica u ovoj skupini.
Središnja tema nosila je naziv 'Život sove'.
Cilj aktivnosti bio je proširiti dječje spoznaje o životu ove ptice, njenim osnovnim obilježjima i karakteristikama putem različitih materijala i sadržaja, poticati dječju kreativnost i maštu koristeći najviše prirodne i neoblikovane materijale.
Zadaci aktivnosti bili su vezani uz:
 • poticanje strpljivosti u radu
 • razvijanje fine motorike šake i prstiju
 • poticanje i razvijanje mašte i kreativnosti
 • upoznati se s teksturom ponuđenog rastresitog materijala i njegovim karakteristikama
 • slijed uputa koji odgojiteljica daje djeci
 • razvijati radne i higijenske navike
 • poticati takmičarski duh
 • poticati i razvijati emocionalnu stabilnost kroz pravilan i prihvatljiv odnos prema porazu i pobjedi u takmičarskim igrama.
Uvodni - motivacijski dio bio je vezan uz ginjol lutku sove koja je kroz pitanja i razgovor uvela djecu u rad kroz 10 pripremljenih centara aktivnosti i materijalnih poticaja u svakom od njih.
Radilo se o slijedećim centrima aktivnosti:
 • Sovica na grani
 • Šarena sovica
 • Velika sova (grupni rad)
 • Gnijezdo za sovu
 • Pronađi i izbroji
 • Tko će prije u gnijezdo
 • Sovina jaja
 • Sova od geometrijskih oblika
 • Skupi - raširi i
 • Sovice spavaju.
U završnom dijelu aktivnosti 'Sovice' , njih 17,  pripremili su  prigodnu izložbu svojih radova, a zatim je uslijedilo spremanje sobe, pribora i materijala kao i nastavak igre po izboru djece.


Pripremio:  Zdenko Glasovac, prof.

7. 2. 2018.

S 'Lopticama' o maskama i maskiranju
U srijedu, 7.2.2018. godine , u vremenu od 9,00 do 10,30 sati, članovi stručno - razvojne službe posjetili su djecu  mlađe vrtićke supine - Loptice matičnog vrtića u Belišću.
Cilj posjete bio je prisustvovati i sudjelovati u oglednoj praktičnoj aktivnosti kolegice Ivane Belcar, odgojiteljice predškolske djece.
Cilj pripremljene programske aktivnosti bio je proširiti dječje spoznaje o izradi maski i maskiranju.
U uvodnom dijelu aktivnosti, u kojoj je sudjelovalo 15 djece, kolegica Belcar pripremila je malu lutkarsku predstavu pod nazivom 'Dva klauna'.
Nakon završene lutkarske predstave uslijedio je razgovor s djecom  o dolazećem maskenbalu u vrtiću, koje će djeca maske izabrati za tu prigodu i zašto.
Potom smo obišli pripremljene centre aktivnosti koje su činili:
 • slikanje prstima                                - likovno - kreativna aktivnost
 • ukrašavanje kapica za klaune       - likovno - kreativna aktivnost
 • pronađi i pridruži određeni oblik - logičko  - matematička aktivnost
 • nizanje slamki na konac (silk)        - radno    - praktična aktivnost
Djeca su imala priliku okušati se u navednim centrima aktivnosti koristeći pripremljene materijalne poticaje, a aktivnost je završila plesom uz pjesme klauna Čupka.
Po završetku rada organizirana je izložba dječjih radova.Pripremio:  Zdenko Glasovac, prof.

7. 2. 2018.

U posjeti 'Ježićima'


U utorak, 6.2.2018. godine, u vremenu od 8,00 do 9,30 sati, stručna suradnica - psihologinja i ravnatelj ustanove boravili su u starijoj jasličkoj  skupini matičnog vrtića glede sudjelovanja u oglednoj praktičnoj aktivnosti kolegice  Jasne Anočić, odgojiteljice u ovoj skupini.
U uvodnom dijelu praktične aktivnosti kolegica je osmislila je mali igrokaz pod nazivom 'Vesela i tužna rukavica'.
Cilj igrokaza bio je poticanje aktivnog slušanja, prepoznavanja i razumijevanja tuđih emocija.
Kroz razgovor s djecom odgojiteljica je poticala opisivanje vlastitih emocionalnih stanja prije svega tuge, straha, bijesa i sreće.
Kroz spoznajnu aktivnost pod nazivom 'Ja u ogledalu' djeca su opisivala svoja trenutna emocionalna stanja , a zatim su koristili maske s četiri osnovne emocije , a to su sreća, strah, ljutnja i tuga.
U centru senzomotoričkih aktivnosti djeca su naticala stare CD-ove na pripremljene štapiće na stalcima, kotrljali lopticu u kartonskoj kutiji s otvorom u sredini, modelirali tijestom, dodirom istraživali različite ponuđene materijale.
U centru likovnih aktivnosti djeca su radila otiske smajlića koristeći tempere i kistove  razvijajući pri tome finu motoriku šake, uočavajući odnose, sličnosti i razlike  među pripremljenim oblicima.
Za kraj ogledne aktivnosti djeca su izvela pokretnu igru pod nazivom „Kad si sretan“ pri čemu su komunicirali gestama izražavajući  emociju sreće.
Razumijevati vlastita emocionalna stanja, a posebno emocionalna stanja drugih oko nas nije jednostavna  vještina i sposobnost.
Istovremeno važna je za kvalitetu naših ukupnih odnosa, a poticanjem tzv. emocionalne pismenosti kod djece od njihove najranije dobi potičemo i razvijamo njihovu emocionalnu inteligenciju svjesni njene važnosti u  svakodnevnom životu.Pripremio:  Zdenko Glasovac, prof.

5. 2. 2018.

Počeo godišnji obilazak odgojnih skupina u Maslačku

Godišnjim planom i programom odgojno - obrazovnog rada Dječjeg vrtića Maslačak Belišće od ponedjeljka, 5.2.2018. godine, u tijeku je obilazak odgojnih skupina ustanove koji će trajati do srijede, 21.2.2018. godine.
Skupine obilaze članovi stručno - razvojne službe  koju čine stručna suradnica - psihologinja, zdravstvena voditeljica i ravnatelj ustanove.
Ciljevi i zadaci obilaska odgojnih skupina su:
 • uvid u kvalitetu prilagodbe djece uvjetima života i rada naše ustanove, po objektima
 • kulturno - higijenske  i prehrambene navike djece
 • uvid u neposredni rad odgojiteljica s djecom
 • uvid u dječje individualne i grupne aktivnosti kao i suradnju djece i odgojiteljica
 • kvaliteta međusobne suradnje odgojiteljica na razini odgojne skupine i objekata ustanove
 • organizacija sobe dnevnog boravka
 • raspoloživa didaktička sredstva, pomagala i  materijalni poticaji nužni za kvalitetan odgojno - obrazovni rad s djecom
 • uvid u pedagošku dokumentaciju skupine i vođenje iste
 • kvaliteta suradnje s roditeljima / skrbnicima djece
 • mogući odgojno - obrazovni problemi u radu s djecom i prilike za njihovo rješavanje
 • programsko - projektne aktivnosti odgojne skupine
 • prijedlozi mogućeg unapređivanja kvalitete odgojno - obrazovnog rada na razini odgojne skupine i / ili ustanove.
Obilazak odgojnih skupina počeli smo posjetom djeci i odgojiteljici mlađe jasličke skupine matičnog vrtića u Belišću koji je trajao od 8,00 do 9,30 sati.
Radi se o skupini koja ima 12 upisane djece, starosti od 12 mjeseci do 2 godine.
Ovu skupinu vode kolegice Suzana Svoboda i Dubravka Kess, odgojiteljice predškolske djece.
Ovaj tjedan programski rad odgojnih skupina u znaku je dolazećeg maskenbala.  Na razini matičnog vrtića organizirat ćemo maskenbal u petak, 9.2.2018., u vremenu od 9,30 do 10,30  sati, a polaznici vrtićkih skupina matičnog vrtića bit će, kao grupne maske, sudionici Gradskog dječjeg maskenbala u subotu, 10.2.2018., u vremenu od 9,30 do 12,00 sati koji organiziraju Grad Belišće, Društvo NAŠA DJECA Belišće i TZ grada Belišća.
U uvodnom dijelu ogledne praktične aktivnosti mlađe jasličke skupine pripremljena je mala scenska improvizacija pod nazivom „Dva klauna“ s namjerom poticanja komunikacije između djece i lutaka imenovanjem dijelova tijela i odjeće koju klaunovi nose.
Nakon razgovora uslijedio je grupni likovni rad koji je za cilj imao izradu slike klauna ljepljenjem komadića papira na za to pripremljenom prostoru, a završni rezultat izložen je u garderobnom prostoru skupine na uvid roditeljima.
Na kraju vođene aktivnosti uslijedila je igra balonima u sobi dnevnog boravka  te prikaz nekoliko pjesama koje su djeca usvojila tijekom pedagoške godine.
Djeci i kolegici Suzani Svoboda zahvaljujemo na vedroj i kreativnoj atmosferi tijekom našeg boravka u skupini.Pripremio:  Zdenko Glasovac, prof.

29. 1. 2018
Obavijest za roditelje polaznika kraćeg programa predškole u 2018. godini
Poštovani roditelji,

Kraći program predškole organizirat ćemo, na razini naše ustanove, u razdoblju od četvrtka, 1.veljače 2018. godine do srijede, 30. svibnja 2018. godine, u ukupnom fondu od 250 sati, dnevnom dinamikom 3 sata neposrednog rada s
djecom.

Pregled mjesta, objekata, radnog vremena i voditeljica  kraćeg programa predškole:

1. Belišće
 • program će se provoditi u sobi dnevnog boravka tzv. kraćih programa
 • radno vrijeme             : od 10,00 do 13,00 sati  
 • voditeljica programa : Marija Dubrović, odgojiteljica predškolske djece

2. Gat
 • područni vrtić Maslačak u sklopu  Društevnog doma u Gatu
 • radno vrijeme             : od 14,00 do 17,00 sati
 • voditeljica programa : Marija Dubrović, odgojiteljica predškolske djece

3. Brođanci
 • područna osnovna škola Bratoljuba Klaića, Brođanci
 • radno vrijeme             : od 11,30 do 14,30 sati
 • voditeljica programa : Kristina Čehajić, odgojiteljica predškolske djece

4. Bizovac
 • područni vrtić Maslačak Bizovac
 • radno vrijeme             : od 15,00 do 18,00 sati
 • voditeljica programa : Kristina Čehajić, odgojiteljica predškolske djece

5. Petrijevci
 • područni vrtić Maslačak Petrijevci
 • radno vrijeme              : od 13,15 do 16,15 sati
 • voditeljica programa : Dajana Lacković, odgojiteljica predškolske djece.

Zahvaljujemo Vam na povjerenju i radujemo se zajedničkoj suradnji na dobrobit djece i Vas roditelja kao prvih i najvažnijih odgojitelja.

                                                                               Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

Povratak na sadržaj | Povratak na glavni izbornik