Idite na sadržaj

Glavni izbornik:

Aktualnosti vrtić Belišće

AKTUALNOSTI
17. 2. 2021

Međunarodni dan darivanja knjiga u MaslačkuMeđunarodni dan darivanja knjiga obilježava se svake godine 14. veljače, isti dan koji na poseban način slave i zaljubljeni.

Pokrenula ga je dječja spisateljica Amy Broadmoore 2012. godine, a ubrzo se proširio na brojne zemlje širom svijeta.

Njegova je temeljna svrha pobuditi zanimanje za knjigu i čitanje prvenstveno kod djece.

Druženje s knjigom i čitanje djeci od njihove najranije dobi izuzetno je važno za njihov cjeloviti razvoj.

Stoga djeci od jasličkih do starijih vrtićkih (predškolskih) skupina svaki dan omogućavamo i potičemo ih na druženje s knjigama i sadržajima koje one nude.   

U posjet polaznicima mješovite vrtićke skupine – poludnevni program u područnom vrtiću Maslačak u Gatu tim povodom došle su kolegice Vlasta Putar i Dijana Milišić Zečević, knjižničarke Gradske knjižnice i čitaonice Belišće.

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće nekoliko godina za redom, povodom ovog dana, organizira prikupljanje knjiga namijenjenih djeci.

Ove godine prikupljanje knjiga bilo je namijenjeno  polaznicima mješovite vrtićke skupine – Žabice u Gatu koji su bili oduševljeni darovanim knjigama.

Ova aktivnost dio je bogatog programa suradnje Gradske knjižnice i čitaonice Belišće i naše ustanove kroz pedagošku godinu na radost djeci, roditeljima i nama odgojiteljima.

Vrijednim poklonima obogaćena je mala knjižnica odgojne skupine područnog vrtića u Gatu koju će djeca svakodnevno koristiti u planiranim i slobodnim aktivnostima.

I ovom prilikom u ime odgojitelja naše ustanove i svoje osobno ime zahvaljujem našim knjižničarkama na brizi i suradnji kojom njegujemo naše poslovne odnose kao i građanima koji su poklonili knjige u sklopu ove plemenite akcije.

Pripremili:
Marija Kovačević, odgojiteljica
Zdenko Glasovac, prof.
17. 2. 2021
Dječji maskenbal u MaslačakuU Dječjem vrtiću Maslačak Belišće, od 12. do 16. veljače 2021. godine, organiziran je dječji maskenbal po objektima ustanove u kojem su sudjelovala djeca 15 odgojnih skupina, polazinci Kraćeg programa predškole i njihove odgojiteljice.
Djeca su se maskirala po svom izboru, a to je ujedno bila i prilika pokazati jedni drugima koje su nam maske, junaci iz priča ili filmova dragi, odnosno što bi željeli biti kad odrastu.
I ove godine najviše je bilo dobrih vila, princeza, kauboja, ninđi, gusara, policajaca, vatrogasaca, vojnika, kuhara, astronauta, klaunova, leptirića, bubamara i drugih likova.
Odgojiteljice su tijekom dana pripremile niz aktivnosti koje su djeca rado prihvatila, a svaka je na svoj način poticala i tražila određenu vještinu kao što su glazbena stolica, ples s balonima i slične natjecateljske igre.
Maskenabl u vrtiću je aktivnost koju djeca željno očekuju, a i ove godine, unatoč nešto promijenjenim uvjetima, osigurali smo njihovo druženje na razini odgojnih skupina i aktivnosti  koje će im, uvjereni smo, ostati u lijepom sjećanju.
Tete kuharice pripremile su pokladnice kojima su se djeca posladila tijekom dana.

            Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.  
15. 10. 2020
Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u MaslačkuDani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje tradicionalno se obilježavaju tijekom mjeseca listopada.
I ove godine Dani kruha i plodova zemlje sastavnica su plana i programa odgojno – obrazovnog rada naše ustanove kojoj se djeca uvijek vesele.  
Koliko nam je riječ kruh doista značajna najbolje pokazuju izreke poput „trbuhom za kruhom“, „kruh sa sedam kora“, „kruh naš svagdašnji“.
Polaznici svih petnaest odgojnih skupina naše ustanove od 12. do 16. listopada govorili su, čitali, crtali, pjevali, mijesili, odlazili u posjet pekarnicama kako bi upoznali kako nastaje kruh i brojni proizvodi od pšenice.
Od zrna do pogače saznali su kako nastaje proizvod koji svakodnevno konzumiramo u prehrani, koliko je truda potrebno uložiti na putu od zrna do kruha, kako kruh i ostalu hranu  ne smijemo bacati, već ju koristiti shodno našim potrebama.
Krušni proizvodi još jednom bili su prilika upoznati i pokazati svu raskoš naših krajeva, bogatstvo narodnih običaja, važnost kvalitetne prehrane u kojoj i pekarski proizvodi imaju svoje važno mjesto kao i brojni plodovi zemlje koji dolaze u jesen.

                                                            Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.
12. 10. 2020
Vatrogasac bit ću ja!


U petak, 9. listopada 2020. godine, u sklopu programa obilježavanja Dječjeg tjedna, na prostoru pomoćnog terena NK „Belišće“, u vremenu od 10,00 do 10,45 sati,  organiziran  je susret polaznika tri vrtićke odgojne skupine matičnog vrtića i predstavnika Vatrogasne zajednice grada Belišća.
Cilj susreta bio je upoznati djecu s ulogom vatrogasaca u zajednici, osobnom opremom koju koriste u svakodnevnom radu, opremom navalnog vatrogasnog vozila koje koriste pri intervencijama, mjerama opreza pri rukovanju vatrom te najčešćim načinima gašenja požara.
Uz to organizirana je mala pokazna vježba gašenja vatre uzrokovane paljenjem nafte.
U aktivnosti su sudjelovla djeca mješovite vrtićke skupine – cjelodnevni program – KIKIĆI, mješovite vrtićke skupine – cjelodnevni program – LIMAČI i starije vrtićke skupine – LOPTICE.
U njihovoj pratnji bili su:
 • Dragica Jančikić,odgojiteljica
 • Aleksandra Šrepfler, odgojiteljica
 • Branka Vidaković, odgojiteljica
 • Mia Nenadić, asistentica
 • Ivana Belcar, odgojiteljica
 • Jasna Anočić , odgojiteljica i
 • Zdenko Glasovac, ravntelj ustanove.
U aktivnosti su ispred Vatrogasne zajednice grada Belišća sudjelovali gospoda Ivan Vincetić i Marko Ivić.
Bila je to prilika nastaviti edukativnu  suradnju  polaznika starijih vrtićkih skupina matičnog vrtića i članova vatrogasne zajednice na tragu podizanja opće i osobne kulture  sigurnosti kao i promocije poziva vatrogasca.
Susret je organiziran uz pridržavanje mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i  preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja.
U ime članova kolektiva matičnog vrtića i svoje osobno ime zahvaljujem upravi NK „Belišće“ i Vatrogasnoj  zajednici grada Belišća na razumijevanju i spremnosti na suradnju.

                                                                              Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.  26. 6. 2020
Polaznici kraćeg programa predškole posjetili
Policijsku postaju Belišće


Polaznici kraćeg programa predškole organiziranog u matičnom vrtiću u Belišću posjetili su u četvrtak, 25. lipnja 2020. godine, Policijsku postaju Belišće u vremenu od 13,30 do 14,15 sati.  
Radi se o aktivnosti koju svake godine provodimo u sklopu programskih sadržaja namijenjenih polaznicima starijih vrtićkih skupina i kraćeg programa predškole.
Temeljni ciljevi ove aktivnosti vezani su uz:
 • upoznavanje djece s osnovnim elementima prometne kulture i opće sigurnosti u lokalnoj zajednici
 • organizaciju rada policijske postaje
 • osnovnu opremu kojom se policijski službenici služe u obavljanju svakodnevnih poslova
 • vozni park koji im je na raspolaganju
 • načine suradnje građana s policijskim službenicima.
Domaćin ovog susreta bio je gospodin Kruno Skokić, kontakt policajac u Policijskoj postaji Belišće.
Sama aktivnost počela je dolaskom gospodina Skokića u matični vrtić gdje smo se sažeto upoznali s planom obilaska Policijske postaje Belišće kao i putovima kojima ćemo do nje doći koristeći pri tome priliku utvrditi znanja o ponašanju u prometu kao pješaka, pravila prelaska ceste na pješačkom prijelazu, poznavanje određenih prometnih znakova na koje smo nailazili uz cestu i slično.
Dolaskom u policijsku postaju prvo smo se upoznali s voznim parkom kojim postaja raspolaže, a najviše pozornosti privukao je motocikl koji koristi prometna policija.
Nakon toga uputili smo se u zgradu postaje gdje smo obišli sve planirane prostore, a naš domaćin o svakome od njih iznio je sažete informacije na djeci razumljiv i pristupačan način.
Obilazak postaje završili smo u dvorani za sastanke gdje su nas domaćini počastili sokom i bombonima, a to je ujedno bila prilika sažeti dojmove i postaviti još neka pitanja o radu policijskih službenika pri čemu je nekoliko djece spremno reklo kako im je želja postati policajci.
Povratak u matični vrtić, u pratnji kontakt policajca, iskoristili  smo za dodatno ponavljanje pravila ponašanja u prometu u ulozi pješaka.
Dolaskom u matični vrtić zahvalili smo našem domaćinu, kolegicama i kolegama policijske postaje na gostoprimstvu i najavili nastavak suradnje kontakt policajca i budućih polaznika osnovne škole tijekom nove pedagoške godine.
U pratnji djece bila je kolegica Valentina Falamić, voditeljica kraćeg programa predškole i ravnatelj ustanove.

              Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.
15. 6. 2020

Utjecaj igre na razvoj djeteta

U utorak, 9. lipnja 2020. godine, u dvorani matičnog vrtića, u vremenu od 17,00 do 19,00 sati,  održana je 4. sjednica odgojiteljskog vijeća Dječjeg vrtića Maslačak Belišće.   
Središnja točka dnevnog reda bila je tema pod nazivom „Utjecaj igre na razvoj djeteta“ koju su pripremile kolegice Mirjana Trampus i Suzana Svoboda, odgojiteljice predškolske djece.
Sadržajno obrađena su slijedeća poglavlja:  
   1. Dječja igra i tjelesni razvoj
   2. Dječja igra i kognitivni razvoj
   3. Dječja igra i razvoj socijalizacije
   4. Dječja igra i razvoj govora
   5. Dječja igra i emocionalni razvoj
   6. Dječja igra i rodne razlike
   7. Vrste igara i igrovnih aktivnosti
   8. Dječja igra s pbzirom na dob
   9. Kako odabrati dobru igračku
   10. Dječja igra  - savjeti roditeljima i odgojiteljima
   11. Zaključak.
Igra je najvažnija djetetova aktivnost u predškolsko doba.
Dijete se kroz igru  afirmira, vlastitom aktivnošću stječe nove spoznaje o sebi i ljudima općenito, prerađujući, predstavljajućio ili zamišljanjem svog iskustva.
Igra oslobađa od napetosti, olakšava frustracijske situacije, rješava konflikte i zadovoljava dječje želje i potrebu da se osjaća odraslim.
Dijete se u igri osjeća nesputano i otvoreno,slijedi svoju koncepciju i zamišljeni tijek igre stoga nije potrebno prekidati nepoželjnim intervencijama.
Dijete igru doživljava kao nešto ozbiljno jer u njoj istražuje, kombinira, isprobava i koristi različite strategije, a odraslio može biti poželjan suigrač ako i sam tako doživljava igru te uvažava zamisli i ideje i nenametljivo mu nudi nove mogućnosti.
Dijete od rođenja istražuje svijet i otkriva svoje mogućnosti. Igra je primarni način učenja o sebi, drugima i okolini; univerzalna je, svoj  djeci poznata, instinktivna te bitan dio odrastanja i formiranja osobnosti. Djetinjstvo bez igre i druženja s prijateljima je nezamislivo.
Predškolsko dijete većinu vremena provodi u igri, a razvoj, učenje i rad bit će uspješniji ukoliko se odvijaju kroz igru ili sadrže elemente igre. Kroz igru dijete uči, razvija se, otkriva sebe i svijet putem pokušaja i pogrešaka, eksperimentiranjem s različitim materijalimja, zvukovima, sredstvima, istraživačkim i drugim načinima, igranjem uloga.
Igrom dijete razvija osjećaj sigurnosti, samostalnosti, samokontrole, kompetencije te razvija vještine na svim područjima kao što su: motoričke, emocionalne, kognitivne, socijalne i govorne vještine, te jača samopouzdanje.
Dječja igra i tjelesni razvoj
Zahvaljujući motoričkim igrama, igrama u prirodi te brojnim drugim igrama koje uključuju fizičku aktivnost, djeca razvijaju finu i grubu motoriku, postaju svjesna važnosti kretanja te razvijaju koordinaciju svojega tijela.
Motoričke vještine stječu se motoričkim aktivnostima kao što su: puzanje, trčanje, skakanje, penjanje, provlačenje, bacanje, udaranje lopte, balansiranje,...
Dječja igra i kognitivni razvoj
Djeca pomoću različitih igara usvajaju brojne kognitivne funkcije i procese.
Tijekom igre,  djeca razvijaju komunikaciju, poboljšavaju pamćenje, razvijaju kreativnost i fleksibilnost, potiču sposobnost snalaženja u prostoru, rješavanja problema i povezivanja informacija.
Kroz igru dijete uči matematičke sposobnosti računanja, mjerenja, klasificiranja i planiranja.
Kognitivne vještine uključuju razvoj kritičkog mišljenja, povezivanje uzroka i posljedica, zaključivanje, poticanje mašte i rješavanje problema te kreativnosti.
Dječja igra i razvoj socijalizacije
Teorije socijalnog učenja izrazito naglašavaju važnost razvoja socijalizacije kroz igru putem koje dijete upoznaje svoje vršnjake.
Zahvaljujući zajedničkoj igri, djeca zajedno mogu riješiti probleme koje sami ne bi znali riješiti. Isto tako, upoznaju društvene norme i razvijaju interpersonalne odnose.
Psiholozi osobitu važnost pridaju učenju promatranja drugih. Tijekom igre s vršnjacima ili odraslima, dijete promatra ponašanje drugih i opaža posljedice koje dobivaju za specifična ponašanja.
Putem socijalnog učenja, djeca brže reorganiziraju vlastito ponašanje te se prilagođavaju na nove okolnosti i nove socijalne odnose.
Socijalne vještine stječu se tako što dijete igrom uči kako pratiti smjer igre, poštivati pravila, čekati svoj red, surađivati, razvija odnose prvo s roditeljima, braćom, sestrama, prijateljima što sve doprinosi kasnije uspješnoj socijalnoj interakciji i stvaranju prijateljstava.
Dječja igra i razvoj govora
Dijete uči mnogo brže ako se pri tome zabavlja.
Govorne vještine potiču se u razgovoru djeteta s drugom djecom i odraslima, korištenjem riječi za omiljene igračke i aktivnosti, pjevanjem, recitiranjem, brojalicama se osnažuje jezično izražavanje.
U igri dijete stječe iskustvo komunikacije što je preduvjet za nove spoznaje i stjecanje socijalnih i drugih vještina.
Dječja igra i emocionalni razvoj
Prve emocije dijete počinje doživljavati vrlo rano, a u početku su uglavnom usmjerene samo na majku.
Kasnije ih se preusmjerava i na druge ljude te shvaća značenje svojih emocija (npr. smije se zato što je sretno, plače zato što je nezadovoljno).
Emocionalne vještine stječu se osjećanjem zadovoljstva / ugode koju igra pruža, povezivanjem s drugim osobama, građenjem / učenjem osjećaja i njihovog primjerenog izražavanja igranjem različitih uloga.
Dječja igra i rodne razlike
Očito je kako postoje rodne razlike u preferencijama određenih igara kod djece.
Djevojčice se u većini slučajeva igraju lutkicama te preferiraju mirnije i pomagačke vrste aktivnosti, dok se dječaci uglavnom igraju s kockicama i autićima te biraju natjecateljske i sportske aktivnosti.
Važnosti u tim razlikama također ima i biologija, zbog čega su dječaci agresivniji i aktivniji od djevojčica što se može protumačiti hormonskim čimbenicima (npr. uloga testosterona).
Vrste igara i igrovnih aktivnosti
Emil Kamenov (1997.) navodi četiri vrste igara:
   1. FUNKCIONALNE IGRE – dijete izvodi zato što je ovladalo funkcijama svoga tijela, igračaka ili sredstava oko sebe. Kamenov navodi više vrsta ovih aktivnosti: senzorne aktivnosti, igre posvećene rukovanju materijalom, pokretne igre uz korištenje rekvizita, igre glasovima, slovima ili riječima.
   2. IGRE MAŠTE ILI IGRE ULOGA – se oslanjaju na slobodnu volju djeteta, na sklonost djeteta da u mašti stvarnost prikaže na sebi svojstven način. Ove igre prepoznajemo u više formi kao što su: imitacija, iluzija, dramske igre, fikcija.
   3. IGRE S GOTOVIM PRAVILIMA – razlikujemo od igara u kojima se pravila konstruiraju u toku igre. Igre sa gotovim pravilima posebno su pogodne za pedagoške utjecaje koje odgojitelji ostvaruju u radu sa predškolskom djecom.
   4. KONSTRUKTIVNE IGRE – obuhvaćaju aktivnosti u kojima dijete oblikuje materijal, slaže, gradi ili raspoređuje kako bi postiglo određeni cilj. Postoji više oblika u kojima se javljaju konstruktivne igre, a one su: pronalaženje kombinacija nastalih namjernim rukovanjem materijalom, oblikovanje, redanje materijala, grafičko predstavlanje, građenje gotovim materijalom i organiziranje materijala i utilitarne konstrukcije.
Drugačiju klasifikaciju igara daje Šoljan (1976.).
On razlikuje igre sposobnosti, igre šanse, igre realnosti i igre mašte.
IGRE SPOSOBNOSTI  - baziraju se na sposobnostima igrača. Za ove igre neophodno je da svi sudionici imaju adekvatne sposobnostri. Takva je igra npr. nogomet.
IGRE ŠANSI – baziraju se na sreći igrača da uz djelovanje slučaja ostvari željeni cilj. Ove igre ne traže posebne sposobnosti sudionika i na početku svi imaju jednake šanse. Prednost ovih igara je što djeci daju jednake šanse i ne razvijaju osjećaj inferiornosti.
IGRE REALNOSTI – najbliže su predškolskom uzrastu. To su igre i igrovne aktivnosti u kojima djeca oponašaju situacije iz realnog života.
IGRE MAŠTE – su djeci najdraže. Ove igre su bliže igrovnim aktivnostima, nego strogo definiranim igrama.
Dječja igra s obzirom na dob
Dijete se započinje igrati već u dojenačkoj dobi.
U tom razdoblju igra je funkcionalna i sastoji se od jednostavnih mišićnih pokreta koji se ponavljaju, bilo da dijete pri tome koristi il ne koristi neke predmete.
Npr. djeca tresu zvečkom, skaču gore – dolje, guraju loptu, povlače igračke koje sviraju, bacaju predmete na pod.
Oko druge godine pa nadalje dijete počinje uočavati svoju okolinu. Sposobnost zamišljanja i maštanja omogućuju mu da stvari i predmeti poprime neko drugo značenje pa npr. posloženi stolci jedan iza drugog mogu poslužitri kao vlak, ormar kao dizalo, komadić papira kao novac.
Igra pretvaranja najviše je zastupljena u dobi od 4. do 6. godine kada dijete počinje uvježbavati i određene uloge što mu daje priliku upoznavanja ljudi oko sebe iz drugačije perspektive.
Tako u igri dijete postaje medicinska sestra, mama, tata, vozač, policajac.
Nakon pete godine djeca sve češće pokazuju interes za sudjelovanje u različitim igrama s pravilima. Primjeri takve igre su  igre poput skrivača, graničara te društvene igre poput „Čovječe, ne ljuti se“ ili „Memory“.
Djeca kroz ovakve igre uče da su u životu nužna pravila, uče kako ih poštivati te kako se nositi s uspjehom i neuspjehom.
Kako odabrati dobru igračku?
Pri odabiru igračke važno je voditi računa o:
   • interesu djeteta;
   • dobi djeteta;
   • sigurnosti;
   • higijeni;
   • kognitivnim sposobnostima djeteta da razumije kako se igračkom rukuje;
   • na koji se način potiče aktivnost djeteta;
   • pomaže li mu u ostvarivanju kontakata s drugima;
   • potiče li maštu, kreativnost, pronalaženje novih rješenja;
   • što je igračka jednostavnija, pruža djetetu više mogućnosti za različite vrste igre te više potiče kreativnost i maštu.
Dječja igra – savjeti roditeljima i odgojiteljima
Roditelji i odgojitelji imaju važnu ulogu u dječjoj igri. Iako nisu nužno aktivni sudionici, roditelji i odgojitelji su zapravo oni koji usmjeravaju i razvijaju dječje igre.
Sljedećih nekoliko savjeta moglo bi Vam koristiti:
   • pobrinite se u stvaranju uvjeta za igru;
   • shvatite dječju igru ozbiljnom aktivnošću;
   • budite spremni zajednički se igrati s djetetom;
   • promatrajte, no imajte na umu da se dijete voli igrati i ne namećite mu se, ali znajte da se dijete jako voli igrati i s roditeljima / odgojiteljima, prihvatite poziv u igru i uključite se kao suigrači;
   • znajte da dijete voli igru i društvo vršnjaka i pokušajte mu to omogućiti;
   • imajte strpljenja i ne radite umjesto djeteta (npr. slagati kocke,...);
   • pohvalite dijete kad je nešto samo uspjelo, ne obeshrabrujte ga zato što se nama čini da je to lako učiniti;
   • ne požurujte dijete da završi igru.
Zaključak
   • Kroz igru djeca bolje uče.
   • Igra priprema djecu za učenje u školi.
   • Igra je zdrava – jača koordinaciju pokreta i stimulira mozak (potiče kreativnost i rješavanje problema).
   • Igra uči djecu novim stvarima i jača samopouzdanje
   • Socijalne vještine koje uče pomažu im kasnije u socijalnim interakcijama i novim prijateljstvima.
   • Omogućuje kontekst u kojem roditelji uče dijete primjerenom ponašanju, pravilima ponašanja, društvenim pravilima zajednice, odnosu prema drugima.  
   • Igra je pravo djeteta (prema Konvenciji o dječjim pravima).
                                Pripremili:
 Mirjana Trampus, odgojiteljica
                                                                  Suzana Svoboda, odgojiteljica
                                                        Zdenko Glasovac, prof.  
30. 3. 2020
      
REPUBLIKA HRVATSKA
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA
GRAD BELIŠĆE
GRADONAČELNIK
Stožer civilne zaštite

Temeljem članka 7. Poslovnika o radu Stožera civilne zaštite grada Belišća ("Službeni glasnik grada Belišća" br.1/17), Stožer civilne zaštite grada Belišća na svojoj 8. telefonskoj sjednici održanoj dana 30. 3. 2020. godine donio je sljedeće odluke:


6. 3. 2020
Stvaranje interkulturalnog okruženja u vrtiću
i odgoj za različitostU Dječjem vrtiću Maslačak Belišće u petak i subotu, 28. i 29. veljače 2020. godine,održana je edukacija pod nazivom „Stvaranje interkulturalnog okruženja u vrtiću i odgoj za različitost“.
Radi se o edukaciji koju smo organizirali u suradnji sa stručnjacima - vanjskim suradnicima Pučkog otvorenog učilišta „Korak po korak“ iz Zagreba, a sve u sklopu provedbe EU (ESF) projekta „Maslačak – prijatelj djece“.
Voditeljice aktivnosti bile su Bojana Gotlin, odgojiteljica – savjetnica u DV Savica, Zagreb i Esmina Skopljak, odgojiteljica – savjetnica u DV Matulji, Rijeka.

Dvodnevnoj edukaciji nazočilo je 25 odgojiteljica naše ustanove, a sadržaj radionice činile su slijedeće cjeline:
·         Polazišta i ciljevi interkulturalnog i multikulturalnog obrazovanja;
·         Tipovi knjižica o imenima;
·         Razvoj etničkog identiteta i predrasuda kod djece;
·         Razvoj stereotipnog razmišljanja kod djece;
·         Vrste odgojiteljskih knjižica;
·         Lista provjere predrasuda u dječjim knjigama;
·         Pregled inkluzivne dječje literature;
·         Opis transformativnog dijaloškog procesa;
·         Faktori rizika u interkulturalnom učenju;
·         Fotografije – ključno sredstvo rada u odgoju za različitost;
·         Zaključne poruke skupa i vrednovanje radionice.

Bila je ovo prilika upoznati temeljne spoznaje o odgoju za različitost uz prikaz nekoliko metoda i tehnika svakodnevnog odgojno – obrazovnog rada s djecom na tragu učenja i razumijevanja različitosti koje su primarno bogatstvo i prilika za osobni rast i razvoj.
             
Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

26. 2. 2020
 

Dan voda i močvarnih područja u Maslačku


U utorak, 25. veljače 2020. godine, u matičnom vrtiću obilježen  je Dan voda i močvarnih područja.
Ova aktivnost rezultat je suradnje članova Udruge za kreativni razvoj „ZUM“ Belišće, Udruge za kreativni razvoj Valpovština info Belišće i naše ustanove.
Pripremljeni programski sadržaji izvedeni su s polaznicima mješovite vrtićke skupine – cjelodnevni program, u vremenu od 9,00 do 10,30 sati.
Riječ je o interaktivnoj pričaonici i igraonici koja govori o bari, močvarnim područjima, biljnom i životinjskom svijetu ovog eko sustava, njegovim posebnostima i važnosti za ukupni život.
Voditeljica igraonice bila je gospođa Ana Vazdar, a u njenoj pratnji bio je gospodin Dubravko Maričić, tajnik Udruge za kulturu i umjetnost „ZUM“ Belišće, koji je cijelu aktivnost popratio fotografiranjem i fotografijama koje su djeca razgledavala i opisivala njihove motive.
Igraonicu smo počeli čitanjem stihova i traženjem odgovora na pitanje što je to bara uz prikaz niza fotografija koje prikazuju ovaj eko sustav.
Nakon toga na redu su došle zagonetke – odgonetke pri čemu je u središtu pozornosti bio životinjski svijet koji su djeca pored slušanja, oponašala kroz njihovo kretanje i glasanje.
Na kraju susreta organizirana je likovna radionica koja je imala za cilj potaknuti djecu na likovni izričaj bare i močvara prema priloženim fotografijama ili svom viđenju ovog svijeta u malome.
U aktivnosti su sudjelovale i kolegice Valentina Mandić i Ana Mogoroš, odgojiteljice ove odgojne skupine.
Obzirom na pokazani interes djece, njenu  interaktivnu koncepciju, povezanost nekoliko razvojnih područja o kojima skrbimo u radu s djecom predškolske dobi, a koje ova tema uspješno potiče, njene sadržaje predstavit ćemo i polaznicima ostalih mješovitih skupina na razini naše ustanove.
U ime odgojiteljskog tima i svoje osobno ime zahvaljujem kolegici Ani Vazdar, kolegi Dubravku Maričiću i ostalim članovima njihovih udruga koji su pokazali spremnost na suradnju u interesu djece i nas odgojitelja.
 
Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

7. 2. 2020
Najavljujemo

DANI IZUMITELJA U MASLAČKU

U sklopu programske suradnje Dječjeg vrtića Maslačk, Belišće i Zajednice tehničke kulture „Valpovo-Belišće“ organizirat ćemo DANE IZUMITELJA U MASLAČKU.
Planirane aktivnosti organizirat će se sa predškolcima, polaznicima starijih vrtićkih skupina matičnog vrtića, tijekom tri dana, u vremenu od 9,00 do 10,00 / 10,30 sati.
Cilj aktivnosti je ukazati na važnost mašte i kreativnosti u svakodnevnom životu, ideja do kojih možemo doći koncentracijom na određeni problem ili potrebu, predanog  rada i rezultata koji ponekad mogu promijeniti ukupnu kvalitetu našega života.
U ponedjeljak, 10. veljače 2020. godine, planiramo postavljanje izložbe fotografija koje su radili učenici, polaznici Centra tehničke kulture „Valpovo-Belišće“, te postavljanje tehničkih eksponata u gornjem holu zgrade matičnog vrtića u formi male izložbe.
Središnja tema našeg susreta bit će upoznavanje sa izumiteljima Faustom Vrančićem i Nikolom Teslom.
Govorit ćemo o njihovom radu, najvažnijim izumima kao i o procesu nastajanja ideja i puta do njihove realizacije.
Djeca će izrađivati i maketu aviona od papira.
U utorak, 11. veljače 2020. godine, nastavit ćemo  aktivnosti demonstracijom nekoliko elektroničkih naprava i robotike (robotska kolica), 3D printera i modela drona kao i načina kako njime upravljati.
U srijedu, 12. veljače 2020. godine, bavit ćemo se izradom aviona od papira kroz proces bojanja, rezanja, sastavljanja te upoznavanja modela raketa, od čega se svaki model sastoji, a ukoliko nas vrijeme posluži ispalit ćemo dvije rakete na prostoru dvorišta matičnog vrtića.  
Voditelji navedenih aktivnosti bit će Ivana Francuz, Dragan Francuz i Tomislav Kudeljnjak.
Do kraja ove pedagoške godine u planu nam je, kroz suradnju s članovima Zajednice tehničke kulture „Valpovo – Belišće“, organizirati dječju zmajadu te radionicu s članovima Astronomskog društva „ANONYMUS“ Valpovo.
Koristim priliku zahvaliti članovima ZTK „Valpovo – Belišće“  na dobroj suradnji  u cilju promicanja tehničke kulture, kreativnosti i inventivnog rada počam od djece predškolske dobi.


              Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

27. 1. 2020
VEČER MATEMATIKEU Dječjem vrtiću Maslačak Belišće, u sklopu programskih aktivnosti produženog boravka djece koji je sastavnica EU projekta „Maslačak – prijatelj djece“, organizirana je u četvrtak, 23.siječnja 2020.godine , VEČER MATEMATIKE.
Radi se o programskoj inicijativi čiji je pokretač Hrvatsko matematičko društvo (HMD), a organizira se jednom godišnje s ciljem promicanja interesa djece i mladih za matematiku kao odgojno – obrazovni predmet i znanost.
Aktivnost je namijenjena djeci starijih vrtićkih skupina  predškolskih ustanova pa sve do studentske populacije.  
Na razini naše ustanove VEČER MATEMATIKE organizirana je u:
 • Belišću, matični vrtić
 • Gatu, područni vrtić
 • Bizovcu, područni vrtić i
 • Petrijevcima, područni vrtić.

U Belišću su sudjelovali polaznici slijedećih odgojnih skupina:
 • mješovita vrtićka – cjelodnevni program
 • mješovita vrtićka – poludnevni program i
 • starija vrtićka skupina.
Večer matematike u matičnom vrtiću počela je u 18,00 sati riječima dobrodošlice ravnatelja ustanove, sažetim prikazom ciljeva i načina organizacije ove aktivnosti te predstavljanja članova tima koji su birali i pripremili sadržaje.
Aktivnosti su se organizirale u sobama dnevnog boravka odgojnih skupina,  donjem i gornjem holu te dvorani matičnog vrtića.
U mješovitoj vrtićkoj skupini – cjelodnevni program pripremljeni su slijedeći radni centri:
 • Bundeve;
 • Skakavac u zemlji brojeva;
 • Brojevi od 1 do 10;
 • Geometrijski likovi;
 • Dani u tjednu;
 • Geoboard;
 • Složi svoju pizzu;
 • Vatromet lopticama;
 • Mikado;
 • Mala kuglana.
U mješovitoj vrtićkoj skupini – poludnevni program pripremljeni su slijedeći radni centri:
 • Mikado;
 • Nađi blizanca i poredaj po veličini;
 • Dani u tjednu;
 • Geometrijska štafeta;
 • Složi toranj;
 • Šivanje brojeva;
 • Zažmiri i pogodi;
 • Poleti u raketi;
 • Prođi kroz labirint;
 • Brojevi od 1 do 10;
 • Linije i kamenčići;
 • Mravi;
 • Gradimo iz temelja;
 • Školica.
Odgojiteljice starije vrtićke skupine pripremile su slijedeće radne centre:
 • Kuglana;
 • Boćanje;
 • Bingo;
 • Toranj;
 • Serijacija;
 • Pronađi svoju kućicu;
 • Baci – zbroji – uskoči;
 • Geoboard;
 • Bonboni;
 • Radni listovi – pridruživanje;
 • Križić – kružić;
 • Domino;
 • Čovječe, putuj Hrvatskom i ne ljuti se.
U pripremljenim aktivnostima u Belišću sudjelovalo je 34 djece, a na razini ustanove ukupno 66 djece.
U područnom vrtiću u Gatu oragnizirani su slijedeći radni centri:
 • Igre memorije;
 • 3 od 10;
 • Dvadeset;
 • Geometrijski bingo;
 • Utrka;
 • Školica;
U aktivnostima je sudjelovalo ukupno 16 djece.
U područnom vrtiću u Bizovcu organizirani su slijedeći centri aktivnosti:
 • Nastavi niz;
 • Tajanstveni gumbić;
 • Protresi kutiju;
 • Žaba i čaša;
 • Ribice;
 • Nacrtaj bundevu;
 • Likovi na slici;
 • Tangram;
 • Skakavac u zemlji brojeva;
U pripremljenim aktivnostima sudjelovalo je ukupno 7 djece.
U područnom vrtiću u Petrijevcima organizirane su slijedeći radni centri:
 • Geometrijski bingo;
 • Tangram;
 • Kuglanje;
 • Geoboard;
 • Ribice;
 • Snjegović;
 • Modeliranje i slaganje;
 • Igre kockom – geometrijski likovi;
Ukupno se odazvalo 9 djece.
Na kraju aktivnosti djeci su podijeljenje zahvalnice, a roditeljima prigodni pokloni u znak sjećanja na našu suradnju.
Organizacijski tim koji je pripremio VEČER MATEMATIKE radio je u slijedećm sastavu po objektima ustanove:
Belišće
 • Valentina Mandić
 • Ana Mogoroš
 • Dragica Jančikić
 • Branka Vidaković
 • Sandra Glasovac
 • Aleksandra Šrepfler
 • Ena Pandurić
 • Mateja Miličević
 • Matej Šimić
 • Tomislav Jurković.
Gat
 • Valentina Falamić
 • Marija Kovačević.
Aktinvost u Gatu organizirana je u vremenu od 14,30 do 15,45 sati.  
Bizovac
 • Patricija Horvat
 • Ivana Karjaković
 • Tajana Kuruc.
Aktivnost u Bizovcu organizirana je u vremenu od 16,30 do 17,45 sati.
Petrijevci
 • Andrea Fekete
 • Marta Sudar
 • Dajana Lacković.
Aktivnost u Petrijevcima organizirana je u vremenu od 16,30 do 17,45 sati.
Temeljni cilj nam je bio okupiti djecu, roditelje i odgojitelje oko razvojno vrijednih sadržaja te kroz igru pokazati kako je matematika važna, a može biti istovremeno zanimljiva i zabavna.
Pozivamo roditelje na suradnju, shodno Vašim mogućnostima i potrebama, kroz uključivanje djece u pripremljene programske sadržaje produženog boravka po objektima ustanove kao još jednom prilikom za individualni i grupni rad djece i s djecom kroz razvojno poticajne sadržaje primjerene dječjim potrebama, interesima i mogućnostima.

                       Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

17. 1. 2020

Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu - zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo.

Večer matematike nalik je sajmu; sudionici obilaze „matematičke stanice“ i odabiru aktivnosti u kojima će sudjelovati. Materijali s detaljnim uputama o aktivnostima dostupni su na svakoj stanici, a 'dežurni matematičari' - odgojitelji i roditelji koji će pomoći pri njihovoj provedbi.

Cilj manifestacije je matematiku učiniti zanimljivom i zabavnom djeci već od predškolske dobi.

U Dječjem vrtiću Maslačak, Belišće te područnim vrtićima u Petrijevcima, Gatu i Bizovcu, Večer matematike održat će se u sklopu produženog boravka,  23. siječnja 2020. godine.  Inicijator ove aktivnosti je Hrvatsko matematičko društvo koje i osmišljava matematičke zadatke prilagođene djeci.

Vrijeme izvedbe aktivnosti:
 • Belišće: 18,00 do 19,15h
 • Gat: 14,30 do 15,45h
 • Bizovac: 16,30 do 17,45h
 • Petrijevci: 16,30 do 17,45h

Organizacijski tim ove aktivnosti, na razini matičnog vrtića, čine: Dragica Jančikić, Valentina Mandić, Ana Mogoroš, Sandra Glasovac, Branka Vidaković, Ena Ivoš i Aleksandra Šrepfler.

Timovi u područnim vrtićima su sljedeći: Bizovac - Ivana Karjaković, Tajana Kuruc i Patricija Horvat, Petrijevci - Marta Sudar, Dajana Lacković i Andrea Fekete, Gat - Marija Kovačević i Valentina Falamić.

Ukupno je planirano sudjelovanje 93 djece, a u planiranim aktivnostima sudjeluju i roditelji djece.

23.12.2019
Betlehemsko svjetlo u MaslačkuČlanovi Odreda izviđača „IOVALLIOS“ Valpovo posjetili su u ponedjeljak, 23. prosinca 2019. godine, matični vrtić u vremenu od 10,00 do 11,00 sati.
Središnji cilj posjete bio je prenijeti Betlehemsko svjetlo djeci i zaposlenicima naše ustanove u ovo predblagdansko ozračje.
Bila je to prilika razmjeniti čestitke u prigodi Božića, kraja jedne i početka nove godine, razgovarati o nastavku naše programske suradnje kojojm želimo proširiti saznanja djece predškolske dobi o važnosti izviđačkog pokreta, načinima njihovog organiziranja i sadržajima kojima se bave, a kroz koje stječu brojna znanja, vještine i sposobnosti.
Dogovorili smo organizaciju, shodno Godišnjem planu i programu odgojno - obrazovnog rada naše ustanove za 2019. - 2020. godinu, dvije aktivnosti u tijeku 2020. godine, u travnju i svibnju,  od kojih će se jedna realizirati u Valpovu (IDEC – Izviđački dječji eko centar), a druga u matičnom vrtiću u Belišću.
U posjeti matičnom vrtiću bili su Ema Fuderer, Sara Zajček i Noa Falamić, a u njihovoj pratnji bili su Ema i Darko Tivanovac.
U ime zaposlenika Dječjeg vrtića Maslačak Belišće i svoje osobno ime, članovima Odreda  izviđača „IOVALLIOS“ Valpovo i njihovom obiteljima čestit i blagoslovljen Božić, zdravu, sretnu i uspješnu 2020. godinu, uz zahvalu na posjeti i donesenom svjetlu, zaželio je ravnatelj ustanove.                                                

                        Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

16. 12. 2019

Dječji vrtić 'Maslačak' Belišće - najljepši hrvatski gradski vrtić 2019. 
Nakon 10 dana glasanja, 56 prijavljenih vrtića iz cijele Hrvatske, preko 30 tisuća lajkanja, dijeljenja i komentara, sada je i službeno – DV “Maslačak” uvjerljivi je pobjednik izbora i ponosno je ponio titulu Najljepšeg gradskog vrtića 2019.!
 
Zahvaljujući podršci građana, roditelja, zaposlenika vrtića i same Gradske uprave koji su ga od prvih minuta nakon otvaranja glasovanja zdušno lajkali i dijelili, belišćanski vrtić od prvog je dana favorit u ovom izboru portala gradonačelnik.hr u kojem se natjecalo 56 vrtića iz 44 grada diljem Hrvatske, a koji je izazvao zaista nevjerojatan angažman građana, roditelja i gradskih uprava.
 
U proteklih 10 dana belišćanskom vrtiću dodijeljeno je 1.923 lajka, 271 put dijeljena je objava vrtića, a svoje oduševljenje i ljubav prema vrtiću iskazana je u preko 200 komentara.
 
Grad Belišće, koji ulaže znatne napore u pomoć najmlađim stanovnicima grada Belišća i prigradskih naselja, ponosan je na ovo titulu te ovim putem čestita na osvojenoj nagradi!


13. 12. 2019
   
BOŽIĆNA BAJKADječji vrtić Maslačak, Belišće u prigodi blagdana Božića organizira javni program pod nazivom „BOŽIĆNA BAJKA“.
Program će se održati u petak, 20. prosinca 2019. godine, u Centru za kulturu Sigmund Romberg Belišće od 18,00 sati.
Bit će to glazbeno – scenska čestitka djece i zaposlenika vrtića roditeljima, našim sugrađanima i svim ljudima dobre volje.
U programu sudjeluju polaznici slijedećih odgojnih skupina matičnog vrtića:
 • srednja (mlađa) vrtićka
 • srednja (starija) vrtićka
 • mješovita vrtićka - poludnevni program
 • mješovita vrtićka - cjelodnevni program
 • starija vrtićka (predškolska ) skupina.
 
Svaka skupina pripremit će dvije točke ovog programa, a na njegovom kraju uslijedit će fotografiranje djece po odgojnim skupinama kako su nastupale i podjela poklon paketića koje je osigurao Grad Belišće.
U ime zapslenika Dječjeg vrtića Maslača, Belišće i svoje osobno  ime svima želim sretan i blagoslovljen Božić, zdravlja, mira, ljubavi, rada i što više lijepih trenutaka u Novoj godini.

Radujemo se Vašem dolasku!
                     Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

5. 12. 2019
Pčelice“ u muzejuU sklopu programske suradnje naše ustanove i Muzeja grada Belišća, djeca mješovite vrtićke skupine (cjelodnevni program) - PČELICE, posjetili su ovu ustanovu u srijedu, 4. prosinca 2019. godine, u vemenu od 10,00 do 11,00 sati.
Domaćin susreta bio je kolega Mihael Sučić, v.d. ravnatelj i kustos muzeja, koji je djecu upoznao sa organizacijom ustanove, izloženim eksponatima koji govore o povijesti našeg mjesta, ulogom muzeja u očuvanju povijesne i kulturne baštine naše sredine.
Nakon ovog posjeta uslijedit će organizacija dviju radionica u matičnom vriću za polaznike ove odgojne skupine kroz koje će djeca nastaviti upoznavati zanimljive detalje iz lokalne povijesti na njima pristupačan način, a sve kroz igru.
U pratnji djece bile su kolegice Valentina Mandić i Ana Mogoroš, pedagoške voditeljice skupine.
Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

28. 11. 2019
   

Kićenje božićnog drveta


Kroz suradnju  Turističke zajednice grada Belišća i matičnog vrtića u četvrtak, 28.11.2019. godine, organizirano je ukrašavanje božićnog drveta smještenog na središnjem gradskom trgu, u vremenu od 10,30 do 11,00 sati, a sve povodom dolazećeg blagdana Božića.
Djeca mješovite vrtićke skupine - poludnevni  porgram, mješovite vrtićke skupine - cjelodnevni program i starije vrtićke predškolske skupine, u pratnji svojih odgojiteljica, sudjelovala su u ukrašavanju drveta.
Prigodne ukrase izradile su odgojiteljice matičnog vrtića u Belišću u sklopu programskih aktivnosti 3. sjednice odgojiteljskog vijeća, održane 19.11.2019.godine.
Uvod je to u programske aktivnosti TZ grada Belišća planirane tijekom prosinca prigodom dolazećih blagdana, a slijedeća aktivnost u kojoj će sudjelovati polaznici vrtićkih skupina matičnog vrtića je doček Svetog Nikole.
Javni program tim povodom bit će organiziran na središnjem gradskom trgu i ljetnoj pozornici u petak, 6.12.2019. godine, u vremenu od 16,00 do 16,40 sati.
Ovim putem pozivamo roditelje i naše sugrađane da nam se pridruže u ovoj tradicionalnoj manifestaciji.
     Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.


19. 11. 2019
Bolnica za medvjediće“ u MaslačkuU suradnji s članovima Gradskog društva Crvenog križa Valpovo ovaj tjedan, od 18.11. do 21.11.2019. godine, organizirat ćemo radionice pod nazivom „Bolnica za medvjediće“ namijenjene polaznicima srednjih i starijih vrtićkih skupina.
Cilj ove aktivnost je osloboditi djecu straha od posjeta liječnicima te ukazati na osnovne higijenske navike važne za očuvanje našeg zdravlja.
Radionice će se organizirati slijedećim rasporedom:
 • Ponedjeljak, 18.11.2019. godine, od 9,00 do 10,00 sati, srednja (starija) vrtićka skupina, odgojiteljice Jasna Anočić i Romana Milišić;
 • Utorak, 19.11.2019. godine, od 9,00 do 10,00 sati, mješovita vrtićka skupina (cjelodnevni program), odgojiteljice Valentina Mandić i Ana Mogoroš;
 • Srijeda, 20.11.2019. godine, od 9,00 do 10,00 sati, mješovita vrtićka skupina (poludnevni program), odgojiteljica Dragica Jančikić;
 • Četvrtak, 21.11.2019. godine, od 9,00 do 10,00 sati, starija vrtićka (predškolska) skupina, odgojiteljice Branka Vidaković i Sandra Glasovac.
Voditeljice radionice bit će Lara Vukobratović i Dora Šrepfler.
U ime zaposlenika matičnog vrtić i svoje osobno ime zahvaljujem ravnateljici GDCK Valpovo, kolegicama Saneli Buljan, Lari Vukobratović i Dori Šrepfler na suradnji kroz planiranje, organizaciju i realizaciju ove radionice.

                                                            Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

18. 11. 2019
I u mom gradu Vukovar svijetli!Odgojiteljice i polaznici vrtićkih odgojnih skupina danas su, po objektima ustanove, upalili i postavili lampione u znak sjećanja na žrtvu Vukovara.
Cilj akcije je čuvanje uspomene na opsadu Vukovara, herojske i uzvišene obrane njegovih znanih i neznanih junaka, izražavanje suosjećanja prema stradanju ranjenika, branitelja i nedužnih hrvatskih građana, kao i izražavanje poštovanja prema njegovoj utkanosti u ostvarenju hrvatske slobode.
U simbolu Vukovara zrcali se stradalnička i pobjednička Hrvatska.

                                              Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

14.11.2019
Izložba fotografija „GOBELOV LET“U suradnji s gospodinom Darkom Varžićem, upraviteljem Tržnog centra grada Belišća, organizirali smo posjet polaznika četiri vrtićke skupine matičnog vrtića izložbi fotografija pod nazivom „Gobelov let“, autora Gorana Dojkića.
Postavljene fotografije na prostoru Tržnog centra posjetit će od 13.  do 18. studenog 2019. godine, u vremenu od 10,00 do 10,30 sati,  djeca slijedećih odgojnih skupina:
 • srednja (starija) vrtićka;
 • mješovita vrtićka - poludnevni program;
 • mješovita vrtićka - cjelodnevni program;
 • starija vrtićka (predškolska) skupina.
Cilj posjete ovoj izložbi je povezati ulogu Tržnog centra sa slikama koje govore o prirodnim ljepotama i bogatstvu našeg kraja kao i mogućnostima proizvodnje hrane važne za život.
Djecu će pri obilasku izložbe pored upravitelja Tržnog centra grada Belišća dočekati i gospodin Goran Dojkić koji će objasniti motive nastanka ove izložbe, kako je bilo letjeti motornim zmajem i snimati određene motive, kako je iz obilja fotografija nastalih kroz desetak letova izabrao baš postavljene i koje su njihove poruke.
Posjet ovoj edukativnoj izložbi dio je programskih aktivnosti koje će naša ustanova realizirati kroz suradnju s Tržnim centrom grada Belišća tijekom pedagoške 2019. - 2020. godine.
U ime polaznika navedenih odgojnih skupina matičnog vrtića, njihovih pedagoških voditeljica i svoje osobno ime, zahvaljujem gospodi Darku Varžiću i Goranu Dojkiću na suradnji u predstavljanju ove vrijedne izložbe.

                                                          
          Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

14.11.2019
   
Suradnja Muzeja Belišće i MaslačkaMuzej Belišće kao čuvar i promotor matrijalne, nematerijalne i prirodne baštine lokalne zajednice ima i edukativnu ulogu koju ćemo planom suradnje tijekom pedagoške 2019. - 2020. godine i ostvariti.
Približavanje baštine Grada Belišća i prigradskih naselja djeci predškolske dobi naše ustanove provest ćemo organizacijom dviju radionica koje smo nazvali:
 • Boje   - važnost razlikovanja boja na povijesnim zemljovidima i
 • Muzej - prostor za učenje o precima i nama.
 
Ove dvije radionice  namijenjene su polaznicima srednjih (starijih) vrtićkih skupina, mješovitih vrtićkih skupina (poludnevni i cjelodnevni program) te polaznicima starijih vrtićkih (predškolskih) skupina.
U srijedu, 13. studenog 2019. godine gospodin Mihael Sučić, v.d. ravnatelj Muzeja Belišće, bio je gost polaznicima starije vrtićke (predškolske) skupine matičnog vrtića i njihovim odgojiteljicama, u vremenu od 9,00 do 10,00 sati.
Cilj njegove posjete bio je realizacija prve teme koja govori o bojama na povijesnim zemljovidima.
Nakon međusobnog upoznavanja razgovor je krenuo prema obitelji Gutmann koja je začetnik mjesta Belišće.
Razgovor se zatim poveo o povijesnim kartama, kartama bez boje pri čemu je voditelj tražio pomoć djece kako bi pronašli i obojili rijeku, šumu i naselja koja su na njima predstavljena.
Drava, Karašica i Vučica bile su rijeke o kojima se nastavio razgovor koji je završio zaključnim porukama zašto su karte, zemljovidi važni, kako se njima služiti ili ih čitati te koje informacije možemo dobiti služeći se njima u određenom prostoru.
Po završetku razgovora uslijedilo je bojanje karte prema danim uputama voditelja radionice, bojanje rijeke, šuma, močvara, naselja te prepisivanje znamenaka koje označavaju godinu nastanka određene karte.
Bila je to prva u nizu radionica koje ćemo organizirati od studenog 2019. godine zaključno do 20. svibnja 2020. godine.
Kolegi Mihaelu Sučiću zahvaljujemo na iskazanoj dobroj volji i  spremnosti na suradnju kroz energiju koju ulaže u razradu svakog pojedinog susreta s predškolcima naše ustanove.

 
     Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

 
13.11.2019
U ritmu čitanjaGospođa Ana Vazdar u utorak je, 12. studenog 2019. godine, bila gošća - suradnica djeci starije vrtićke (predškolske) skupine i njihovim odgojiteljicama.
Aktivnost je nazvana U RITMU ČITANJA kako glasi i slogan ovogodišnje manifestacije Mjesec hrvatske knjige koji se obilježava od 15. listopada do 15. studenog svake godine.
Nakon uvodnog upoznavanja uslijedio je razgovor o slijedećim pojmovima:
 • knjiga;
 • knjižnica;
 • pisac;
 • stih;
 • rima i
 • ritam.
Naša gošća potom je pročitala pjesmu pod nazivom „CIP, CIP CIPELE“, autora Stanislava Feminića.
Gospođa Vazdar djeci je zatim pokazala različite vrste čitanja kao što su npr. izražajno, ubrzano, usporeno.
Djeca su potom uz interaktivno slušanje pročitanog teksta pokretima reproducirali isti tekst.
Završetkom govorno - čitalačkog dijela aktivnosti djeca su prionula likovno - kreativnom izražavanju.
Kroz grupne crteže trebali su prikazati svoj doživljaj pjesme i njen ritam.
Kombinacijom govorne, spoznajne, predčitalačke i likovne aktivnosti integrirali smo pripremljeni središnji sadržaj u cjelovit doživljaj riječi, misli, emocija i ritma.
U ime odgojiteljica starije vrtićke (predškolske) skupine matičnog vrtića i svoje osobno ime zahvaljujem gospođi Ani Vazdar na zanimljivom edukativnom druženju koje je za središnju temu imalo knjigu i kulturu čitanja.

Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

5. 11. 2019
   
Međunarodni dan laboratorijske medicine - LabDay 2019.U utorak, 5.11.2019. godine, u matičnom vrtiću u Belišću obilježen je Međunarodni dan laboratorijske medicine ili LabDay 2019.
Tom prigodom u gostima polaznicima starije vrtićke (predškolske) skupina i njihovim odgojiteljicama bila je gospođa mr. Aleksandra Maravić, dipl.ing., voditeljica Medicinsko - biokemijskog laboratorija pri Domu zdravlja Valpovo.
Medicinsko - biokemijski laboratorij važan je dio zdravstvenog sustava jer su rezultati pretraga jedan od ključnih čimbenika za postavljanje dijagnoze, sprječavanje razvoja bolesti i praćenja uspješnosti određenih terapija.
Smatra se kako je više od 70% svih liječničkih odluka doneseno temeljem rezultata laboratorijskih pretraga.
Laboratoriji provode opće i specijalističke pretrage iz područja biokemije, hematologije, koagulacije, imunologije, analitičke toksikologije, molekularne dijagnostike i drugih specijalističkih pretraga.
Gospođa Maravić uvela nas je u svijet laboratorijskih pretraga dijelom opreme koju koriste zdravstveni djelatnici kod pretraga krvi.
Pokazala je  radnu odoru, zaštitne rukacije, zaštitne naočale,  različite epruvete, pipete, dezinfekcijska sredstava i nekoliko kemikalija koje koriste u svom radu.
Istakla je važnost brige za vlastito zdravlje od najranije dobi, redovito pranje ruku, pravila ponašanja kad se nađemo u čekaonici za različite laboratorijske pretrage, potrebu pravilne prehrane, izmjene tjelesnih aktivnosti  i odmora tijekom dana te preventivnih pregleda.
Djeca su imala priliku postavljati pitanja, komentirati neke od izloženih primjeraka opreme i okušati se u njihovoj uporabi.
Bio je ovo zanimljiv edukativni susret u kojem smo upoznali što rade ljudi koji također brinu o našem zdravlju, a manje smo s njima u kontaktu kroz proces prevencije, pretraga i procesa liječenja.
U ime zaposlenika ustanove i svoje osobno ime zahvaljujem gospođi Aleksandri Maravić na informacijama koje je podijelila s nama i opremi kojom nam je predstavila dio svakodnevnih aktivnosti laboratorijskih djelatnika kojima  ovom prilikom čestitamo dan posvećen njihovom poslu.


 
                         Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.


 
4. 11. 2019
   
Jesenska svečanost u MaslačkuU utorak, 29.10.2019. godine, u matičnom vrtiću organizirana je „Jesenska svečanost“.
Središnji dio program, igrokaz pod nazivom „Djed i repa“ pripremili su  polaznici starije vrtićke (predškolske) skupine i njihove odgojiteljice, Branka Vidaković i Sandra Glasovac.
U programu su sudjelovala djeca svih vrtićkih skupina prigodnim pjesmama, a tetu Jesenku uprizorila je kolegica Marina Blažević, odgojiteljica u srednjoj (mlađoj) vrtićkoj skupini.
Kolegica Ivana Belcar bila je instrumentalna pratnja djeci u programu.
Bila je to prigoda  podsjetiti se na boje, oblike, mirise i okuse jeseni kao i obilje plodova koji dolaze u ovo godišnje doba.
Programu su nazočile Karolina Štefan Bugarinović, predsjednica Upravnog vijeća ustanove i Marija Anić, članica Upravnog vijeća.
Nakon prigodnog programa djeca su nastavila druženje s kokičarem i kestenjarom u dvorištu vrtića.

                                      Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

31. 10. 2019
Međunarodni dan štednje u MaslačkuU četvrtak, 31. listopada 2019. godine, matični vrtić u Belišću posjetio je gospodin  Zlatko Ivošević, direktor Privredne banke Zagreb, Poslovnica Valpovo.
Cilj naše projektne suradnje bio je obilježiti Međunarodni dan štednje.
Domaćini našem uvaženom gostu bili su polaznici starije vrtićke (predškolske) skupine - Sovice i njihove odgojiteljice, Branka Vidaković i Sandra Glasovac te Mia Nenadić, asistentica u skupini.
Nakon uvodnog predstavljanja i međusobnog upoznavanja gospodin Ivošević pripremio je zanimljivu prezentaciju u slikama pod nazivom „Povijest novca“ koju su djeca sa velikim zanimanjem popratila.
Uz sličice ove prezentacije koristili su prilike pokazati što trenutno znaju o novcu i povesti razgovor o tome zašto je novac važan u životu, kako ga je mudro trošiti, kako se može štedjeti, čemu služe banke, što rade ljudi u bankama, što se sve može štedjeti i slično.
Na kraju ovog ugodnog edukativnog druženja djeca su zapjevala pjesmu „Kad si sretan“ i čestitala našem gostu i njegovim suradnicima Međunarodni dan štednje te izmijenili prigodne poklone.
Bila je ovo još jedna prilika govoriti o novcu, kako ga trošiti i štedjeti na tragu poticanja i razvijanja financijske pismenosti od predškolske dobi.
U ime odgojiteljskog tima ustanove i svoje osobno ime zahvaljujem gospodinu Zlatku Ivoševiću na dobroj volji i suradnji u realizaciji ovog projektnog dana.

                                                             Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.   

28.10.2019
   
Lutkarski kazališni mjuzikl „Složna obitelj“Produkcija „Z“ iz Splita, gostovala je u petak, 25. listopada 2019. godine, u vremenu od 10,45 do 11,30 sati, u matičnom vrtiću u Belišću sa lutkarskim mjuziklom pod nazivom „Složna obitelj“.
Predstava je bila namijenjena djeci od treće godine do polaska u školu.
U ovom mjuziklu djeci je predstavljena obitelj kao osnovna i najvažnija cjelina njihovog odrastanja, sazrijevanja i života.
Obitelj kao ishodište ljubavi, brige, dobrote i zajedništva dolazi u jednom trenutku predstave u iskušenje jer se pojavljuje čarobnjak Zlik, ali u konačnici dobro pobjeđuje sve i obitelj ostaje složna.
Kroz priču se provlače i osnove higijene i prehrambenih navika te ih se predstavlja djeci kroz pjesmu i lutkarsku animaciju na nenametljiv, edukativan i zabavan način.
Bila je ovo još jedna prilika za spoznaju koliko je naša obitelj važna za naše odrastanje i sazrijevanje.


 
                                     Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.
28.10.2019
   
Zasadi drvo, ne budi panj“Riječ je o građanskoj inicijativi „Zasadi drvo, ne budi panj“ koja je pokrenuta s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, ujedno i borbi protiv klimatskih promjena.
Namjera akcije bila je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji s jedinicama loklane samouprave u tri dana, 25., 26. i 27.listopada, diljem Hrvatske zasade što više stabala i time istaknu važnost i dobrobit drveća i zelenila, osobito u urbanim sredinama.
Gradska knjižnica i čitaonica Belišće inicirala je, uz suglasnost  gradske uprave, sadnju drveta javora u blizini dječjeg igrališta u centru Belišća u petak, 25. listopada 2019. godine.  
Ovoj vrijednoj aktivnosti pridružili su se polaznici srednje (starije) vrtićke skupine, mješovite vrtićke skupine - cjelodnevni program, mješovite vrtićke skupine - poludnevni program i starije vrtićke (predškolske) skupine matičnog vrtića s njihovim  odgojiteljicama.
Bila je to prilika još jednom ukazati na važnost brige za naš okoliš  o čijem stanju ovisi i naša ukupna kvaliteta življenja.
Drvo javora donirao je rasadnik „Fuderer“ Valpovo, a aktivnost je trajala od 10,15 do 10,45 sati.
U ime odgojiteljskog tima matičnog vrtića i svoje osobno ime zahvaljujem kolegicama Vlasti Putar, Jasni Andrišić i Dijani Milišić-Zečević na edukativnoj suradnji.


 
    Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

10. 10. 2019
Kontakt policajac u posjeti matičnom vrtiću u BelišćuGospodin Kruno Skokić, kontakt policajac u Policijskoj postaji Belišće, u srijedu, 9. listopada 2019. godine, u vremenu od 10,00 do 10,45 sati, posjetio je matični vrtić u Belišću.
Cilj njegove posjete bio  je  upoznavanje sa organizacijom rada matičnog vrtića i ustanove u cjelini kao i prilikama za nastavak suradnje vrtića i Policijske postaje Belišće tijekom pedagoške 2019. - 2020. godine.
Kolega Skokić ovom prilikom posjetio je polaznike starije vrtićke (predškolske) skupine i mješovite vrtićke skupine - poludnevni program.
U središtu našeg interesa bili su naši najstariji polaznici koji će slijedeće pedagoške godine krenuti u osnovnu školu.
Za naš prvi susret kolega Skokić i djeca razgovarali su o općoj sigurnosti u lokalnoj zajednici, temeljnim poslovima policije, osnovnoj opremi koju policija koristi u svom svakodnevnom radu te prilikama organizacije projektnih dana koji će za sadržaj aktivnosti imati sigurnost djece u prometu.
Na kraju ovog susreta dogovorili smo što skoriji posjet polaznika tri redovna programa matičnog vrtića (starija vrtićka, mješovita vrtićka – poludnenvi program, mješovita vrtićka – cjelodnenvi program) Policijskoj postaji Belišće, a u planu su nam i aktivnosti vezane uz podizanje samozaštite djece i njihove sigurnosti u prometu kao pješaka, biciklista ili putnika koje roditelji voze u automobilima i sigurnosnim sjedalicama.


                                               Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.


10. 10. 2019
Svjetski dan glazbe u MaslačkuSvjetski dan glazbe svake godine obilježava se 1. listopada.
Naša ustanova obilježila ga je posjetama, susretima u vrtiću, razgovorom, igranjem sa glazbenim instrumentima i slušanjem glazbe.
Polaznici srednje (starije) vrtićke skupine ove godine posjetili su Osnovnu glazbenu školu Valpovo, dislocirana nastava u Belišću, gdje ih je dočekala kolegica Romana Borš Mačak, magistra glazbene kulture.
Kolegica Borš Mačak kroz razgovor s djecom dotakla se osnovnih pojmova glazbene kulture, a pokazala je nekoliko prigodnih instrumenata koje koriste  djeca, polaznici glazbene igraonice koji ulaze u svijet ove umjetnosti.
Polaznike starije vrtićke (predškolske) skupine posjetio je Petar Štrok, naš sugrađanin, mladi glazbenik koji se profesionalno bavi glazbom.
Petar nam je predstavio svoj dosadašnji glazbeni put, kada je prvi put pokazao interes za glazbu, kako je izabrao  gitaru za svoj najomiljeniji instrument koji već sada vrhunski svira, rada u glazbenoj školi i poduke djece prvim znanjima i vještinama glazbene umjetnosti kroz sviranje gitare.
Govorili smo o glazbi kao umjetnosti, zvuku, ritmu, melodiji, mogućnostima izražavanja različitih emocija putem glazbe, najomiljenijim skladbama, a upoznali smo i kako je građena akustična gitara.
Na kraju susreta Petar je zasvirao nama omiljenu pjesmu „Kad si sretan“, a djeca su je otpjelava uz pokazivanje karakterističnih pokreta.
Bili su to zanimljivi edukativni susreti  koji su još jednom pokazali koliko je glazba važna u našem svakodnevnom životu i odgoju.
U ime voditeljica navedenih odgojnih skupina, djece i svoje osobno ime, zahvaljujem kolegici Romani Borš Mačak i kolegi Petru Štroku na dobroj volji, vremenu  i energiji kojom su ušli u našu suradnju prenoseći dio svoje strasti prema glazbi na djecu i nas odgojitelje.

                                               Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

10. 10. 2019

Međunarodni dan starijih osoba u MaslačkuI ove godine, 1. listopada,  polaznici vrtićkih skupina Dječjeg vrtića Maslačak Belišće obilježili su Međunarodni dan starijih osoba.
Cilj obilježavanja ovog dana je ukazati na važnost starijih osoba u društvenoj zajednici, potrebu skrbi o njima od najmlađih članova zajednice nadalje, prilikama za učenje i upijanje životnih iskustava koje starije osobe imaju.    
U područnom vrtiću Maslačak u Gatu bake i djede došli su u posjet polaznicima mješovite vrtićke  skupine - poludnevni program.
Kolegica Marija Kovačević, odgojiteljica i voditeljica mješovite vrtićke skupine u Gatu,  s djecom  je organizirala zajedničko druženje djece, njihovih  baka i djedova kroz igru.
Polaznici područnih vrtića u Bizovcu i Petrijevcima imali su organizirane posjete starijim osobama u svojim mjestima,  a polaznici mješovite vrtićke skupine – poludnevni  program i starije vrtićke (predškolske) skupine  posjetili su članove Matice umirovljenika grada Belišća.  
U ovoj posjeti bili su, pored polaznika navedenih odgojnih skupina, kolegice Dragica Jančikić, Branka Vidaković, Sandra Glasovac, Vlasta Topčić, Mateja Miličević, Mia Nenadić i kolega Matej Šimić.  
Bila je to prilika našim najstarijim sugrađanima pokazati prigodni program, darovati voće koje su vrijedno prikupljali i  pokloniti dječje radove na temu djeda i baka u obiteljskom  okruženju.
Nakon programa uslijedilo je zajedničko druženje djece i odraslih s porukom nastavka naše suradnje kroz susrete koje planiramo organizirati tijekom pedagoške 2019. - 2020. godine.


   Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

16. 9. 2019   
Hrvatski olimpijski dan u Maslačku

U utorak, 10. rujna 2019. godine, u Dječjem vrtiću Maslačak Belišće u vremenu od 10,00 do 11,00 sati već tradicionalno obilježen je Hrvatski olimpijski dan - HOD.
Polaznici svih odgojnih skupina matičnog vrtića, njih ukupno osam, za tu prigodu obukli su bijelu majicu i prema planu aktivnosti obilježili su ovaj dan igrama u sobi dnevnog boravka, dvorani matičnog vrtića, šetnji te posjeti sportskim objektima na razini grada.
Cilj ove aktivnosti bio je promocija bavljenja različitim tjelesnim aktivnostima i sportom od najranije životne dobi.
Polaznici jasličkih skuipna (mlađa i starija jaslička) boravili su u dvorani matičnog vrtića u vježbanju različitih oblika kretanja i igrama s loptom.
Mlađa vrtićka skupina imala je organizirane aktivnosti u sobi dnevnog boravka odgojne skupine.
Srednja (mlađa) vrtićka skupina također je imala organizirane aktivnosti u sobi dnevnog boravka i na dvorištu vrtića.  
Srednja (starija) vrtićka skupina posjetila je Olimp fitness centar u Belišću gdje im je gospodin Dejan Bogdanović, vlasnik centra,   orgaizirao upoznavanje s objektom, njegovom opremom i svrhom, a organizirano je i nekoliko prigodnih tjelesnih aktivnosti namijenjenih djeci predškolske dobi.
Mješovita vrtićka skupina - poludnevni program posjetila je nastavno – sportsku dvoranu Osnovne škole Ivana Kukuljevića gdje su, pored ostaloga, upoznali rad članova Odbojkaškog kluba Belišće.
Mješovita vrtićka skupina – cjelodnevni program posjetila je sportske terene Gradskog stadiona Belišće te se neko vrijeme zadržali u igi i vježbanju na spravama fitness centra na otvorenom.
Starija vrtićka (predškolska) skupina posjetila je kuglanu u sklopu nastavno – sportske dvorane  Osnovne škole gdje su se upoznali s opremom, osnovnim pravilima kuglanja, a okušali su se i u samom kuglanju.
Polaznici područnih vrtića u Gatu, Bizovcu i Petrijevcima ovaj dan obilježili su također boravkom na otvorenom,  igrama na dvorištu, šetnjom i posjetama sportskim terenima.   
Lijepo vrijeme, raznovrsno pripremljeni sadržaji i dječja želja za igrom, druženjem i učenjem bili su dostatan razlog za uspjeh ovog projektnog dana.
U projektnom danu sudjelovalo je ukupno 14 odgojnih skupina, oko 200 djece,  u čijoj pratnji je bilo 26 odgojiteljica predškolske djece.
Ovom prilikom zahvaljujemo gospodinu Dejanu Bogdanoviću, Josipu Kalemu, Darku Berečiću, Milanu Zamaklaru i Damiru Horvatu na suradnji tijekom izvedbe planiranih programskih sadržaja.


 
                                                       Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.   
27. 6. 2019
   
Dijete u igri, plesu i pokretuDječji vrtić Maslačak Belišće u četvrtak je , 27. lipnja 2019. godine, bio domaćinom međužupanijskog stručnog skupa za odgojitelje u predškolskim ustanovama Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije.
Središnje teme stručnog skupa koji je nosio naziv  DIJETE U IGRI, PLESU I POKRETU bile su:
 • Body percussion (tjeloglazba)
 • Svirajmo tijelom i upoznajmo svijet
 • Sačuvajmo od zaborava igre naših starih.
 
Voditeljica stručnog skupa bila je kolegica Luja Zamečnik, prof., viša savjetnica za predškolski odgoj u Agenciji za odgoj i obrazovanje, Podružnica Osijek,  a po najavljenim temama stručnog skupa voditeljice su bile:
 • Ana Popović, dipl. muzikolog, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek
 • Andrijana Hrvojević, odgojitelj – mentor i
 • Katica Rališ, odgojitelj – mentor.
 
Na početku stručnog skupa ravnatelj Dječjeg vrtića Maslačak Belišće pozdravio je sudionice skupa i informirao ih  organizaciji, poslovima i projektima koji su u tijeku te razvojnim planovima ustanove.
Luja Zamečnik, prof., predstavila je plan organizacije stručnog skupa, najavila voditeljice pojedinih tema, a zatim je uslijedilo predavanje na pod nazivom „Body percussion – tjeloglazba“ koje je pripremila kolegica Ana Popović.
Nakon uvodnog predavanja skup se podijelio u tri grupe koje su u formi radionica nastavile s radom u sobama dnevnog boravka starije  vrtićke skupine (predškolske), mješovite vrtićke skupine – poludnevni  program i dvorane matičnog vrtića.
Stručni skup počeo je s radom u 10,00 sati, a završio je u 16,00 sati. Ukupno je sudjelovalo 46 odgojiteljica predškolske djece.
Kao domaćinima skupa naša misija navedenog dana bila je osigurati kvalitetne uvjete boravka i rada, a vizija poticanje na promišljanje usvojenih informacija i njihovu primjenu u svakodnevnom odgojno – obrazovnom radu s djecom.

 
    Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

3. 6. 2019.
   
Završen kraći program predškole u Maslačku

U Dječjem vrtiću Maslačk Belišće, u petak, 31. svibnja 2019. godine, organizirane su završne svečanosti polaznika kraćeg programa predškole.
Kraći program predškole počeo je s radom u ponedjeljak, 4. veljače 2019. godine, a završio u petak, 31. svibnja 2019.godine.
Kroz četiri mjeseca, ukupno 250 sati, dnevnim ritomom  3 sata neposrednog rada s djecom učili smo o sebi i drugima, pripremali smo se za školu i život.
Ključni ciljevi ovog programa bili su:
 • poticanje i razvijanje dječjeg samopoštovanja ili pozitivne slike o sebi
 • razvijanje pozitivnog stava prema školi
 • razvijanje samopouzdanja i
 • samostalnosti.
 
U područnom vrtiću Maslačak u Gatu završna svečanost organizirana je u 16,00 sati. Osam polaznika ovog programa prikazalo je kroz desetak točaka presjek osnovnih programskih sadržaja kojima smo se bavili tijekom trajanja predškole.
Voditeljica kraćeg programa predškole u Gatu i Belišću bila je kolegica Andrea Fekete, mag.prim.educ.
U Petrijevcima završna svečanost organizirana je istog dana u 17,00 sati, u prostoru sobe dnevnog boravka starije mješovite vrtićke skupine.
Desetak polaznika ovog programa kroz igru, pjesmu, ples i igrokaz  pokazali su što su naučili u ovom programu i zašto se raduju polasku u školu.
Voditeljica kraćeg programa u Petrijevcima bila je kolegica Dajana Lacković, odgojiteljica predškolske djece.
U Belišću završna svečanost organizirana je u 18,00 sati, u dvorani matičnog vrtića.
Polaznici ovog programa, njih 21, prikazali su recitacijama, pjesmom, plesom i igrokazom radost života svojstvenu djeci ove životne dobi,  dio onoga što su učili i naučili tijekom trajanja ovog programa.
Djeci su na kraju programa podijeljeni njihovi radovi, potvrdnice o završetku kraćeg programa predškole i  diplome koje su im pripremile voditeljice ovog programa.
Na kraju svakog od navedenih programa uslijedilo je druženje djece, roditelja, odgojitelja i gostiju ovog programa.
U ime zaposlenika Dječjeg vrtića Maslačak Belišće i svoje osobno ime djeci i roditeljima želim zdravlja, ljubavi i što više trenutaka koji život čine jedinstvenim i vrijednim kao što je bio i ovaj trenutak završetka našeg četveromjesečnog druženja i suradnje.
 
                         Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

3. 6. 2019.
DAN HRVATSKIH BRANITELJA GRADA BELIŠĆA

U četvrtak, 30. svibnja 2019. godine,  u vremenu od 12,30 do 14,00 sati, polaznici starije vrtićke skupine - JABUČICE i mješovite vrtićke skupine (poludnevni program) - KIKIĆI posjetili su izložbu organiziranu u sklopu programa obilježavanja DANA HRVATSKIH BRANITELJA GRADA BELIŠĆA, održanu na prostoru gradskog bazena.
Polaznici navedenih odgojnih skupina imali su priliku vidjeti dio opreme i aktivnosti pripadnika interventne policije PU Osječko - baranjske, razgledati dio naoružanja, opreme i vozila kojima raspolaže HV, informirati se o aktivnostima i opremi pripadnika  Državne uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), Gradskog društva Crvenog križa Valpovo, Vatrogasne zajednice grada Belišća i radio amatera.
Djeci su naročito zanimljive bile demonstracije pripadnika interventne policije, oprema i naoružanje pripadnika HV, vatrogasna vozila te uređaji i sredstva veze koje koriste radio amateri.
Nakon obilaska navedenih službi i organizacija te razgledavanja voznog parka, djeca su uživala u tradicionalnom grahu koji je sastavnica ovog događanja.
U navedenim aktivnostima, u pratnji djece, sudjelovali su:  
 • Danijela Rajković Špoljarić, odgojiteljica predškolske djece
 • Dragica Jančikić, odgojiteljica predškolske djece
 • Kristina Junačko, zdravstvena voditeljica
 • Matko Jelkić, voditelj projekta „Maslačak - prijatelj djece“
 • Matej Šimić, koordinator projekta „Maslačak - prijatelj djece“ i
 • Zdenko Glasovac, ravnatelj ustanove.
                                                         Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.
16. 5. 2019.
   
Edukacija djece u području civilne zaštite u Maslačku 
U srijedu, 15. svibnja 2019. godine, u matičnom vrtiću održano je edukativno predavanje predstavnika Područnog ureda civilne zaštite iz Osijeka.
Cilj ove aktivnosti je upoznati djecu, kroz animiranu prezentaciju i uz njihovo sudjelovanje, s jedinstvenim europskim brojem hitne službe 112 te s ulogom žurnih službi (vatrogasci, policija, hitna pomoć, HGSS) i poučiti ih kako postupati u slučaju da ih zatekne požar, potres, poplava, druge nepogode ili akcidenti, pronalazak minsko eksplozivnih sredstava.
Nacionalnu akciju edukacije djece u području civilne zaštite na području županije Osječko - baranjske provode  djelatnici Područnog ureda Osijek, uz sudjelovanje predstavnika policije i vatrogasaca, te ostalih operativnih snaga civilne zaštite.
Uz predstavnike Područnog ureda civilne zaštite Osijek, edukativnom susretu nazočili su:
 • Damir Blažević, kontakt policajac PP Belišće
 • Marko Ivić, vatrogasac i
 • Mario Karapetrić, vatrogasac.
 
Edukativni susret bio je namijenjen polaznicima starije vrtićke skupine - JABUČICE i polaznicima kraćeg programa predškole - LEPTIRIĆI.
Prisutne odgojiteljice bile su Danijela Rajković Špoljarić i Andrea Fekete.
Prezentacija je organizirana u sobi dnevnog boravka starije vrtićke skupine,  a aktivnost je trajala od 9,30 do 10,30 sati.


 
                                                                                Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

7. 5. 2019.

Obilježen Dan vatrogasaca u MaslačkuU Dječjem vrtiću Maslačak, Belišće Dan vatrogasaca obilježen je u utorak, 7. svibnja 2019. godine, posjetom nekolicine pripadnika DVD-a Belišće polaznicima vrtićkih skupina.
U dvorištu matičnog vrtića okupljenim polaznicima vrtićkih skupina, njihovim odgojiteljicama i našim suradnicima - vatrogascima obratio se ravnatelj ustanove.
Pozdravio je gospodu Ivana Vincetića, Marka Ivića i Maria Karapetrića, pripadnike DVD-a Belišće, čestitao im Dan vatrogasaca, a zatim je krenuo razgovor vezan uz nekoliko osnovnih pitanja, a ona glase:
 • Kako se postaje vatrogascem?
 • Što vatrogasci rade?
 • Koju osobnu i zaštitnu opremu koriste u svom radu?
 • Koja tehnička sredstva koriste pri svojim intervencijama?
Nakon toga organizirana je mala demonstracija rukovanja vatrogasnim crijevima i mlaznicama, demonstrirano je korištenje škara za rezanje lima te takmičenje u gađanju mete mlazom vode uz uporabu ručne pumpe.
Na kraju ovog edukativnog druženja gospodinu Vincetiću uručena je slikovna čestitka, rad djece srednje (starije) vrtićke skupine, u povodu Dana vatrogasaca.
U aktivnosti su sudjelovali  polaznici slijedećih vrtićkih skupina matičnog vrtića:
 • mlađa vrtićka - JEŽIĆI
 • srednja (mlađa) vrtićka - LOPTICE
 • srednja (starija) vrtićka - SOVICE
 • mješovita vrtićka - poludnevni program - KIKIĆI
 • mješovita vrtićka - cjelodnevni program - PČELICE
 • starija vrtićka (predškolska) skupina   - JABUČICE i
 • polaznici kraćeg programa predškole - LEPTIRIĆI.
Aktivnost je počela u 10,00, a završila u 10,40 sati.
Pripadnicima DVD-a Belišće  želimo sretan Dan vatrogasaca, što više trenutaka provedenih u vježbi, uz što manje intervencija kroz godinu.

Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

19. 4. 2019.
PRIČA O USKRSNOM ZECUU četvrtak je, 18.travnja 2019. godine, u matičnom vrtiću, u vremenu od 10,00 do 10,40 sati,  pripremljen prigodni program povodom blagdana Uskrsa.
Program je vodila kolegica Mirjana Trampus, odgojiteljica, a kolegica Ivana Belcar bila je glazbena pratnja pri izvedbi izabranih pjesama koje su djeca pojedinih odgojnih skupina izvela.
Ravnatelj ustanove na početku programa  pozdravio je djecu, kolegicu Antoniju Andrašek Barić, pročelnicu Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Belišća, kolegice odgojiteljice i kolegu Marka Kapulara, vjeroučitelja i voditelja kraćeg programa vjerskog odgoja u našoj ustanovi, te im zaželio sretan Uskrs.   
Središnja točka programa bila je lutkarska predstava pod nazivom PRIČA O USKRSNOM ZECU koju su pripremile kolegice Jasna Anočić, Valentina Mandić, Danijela Rajković Špoljarić, Nikolina Vuksanić i Sandra Glasovac, odgojiteljice.
U programu su pored igrokaza izvedene slijedeće pjesme:
 • Proljetno kolo;
 • U šumici zeko;
 • Pisanice šarenice;
 • Zeko pleše.
Na kraju programa djeci i odgojiteljima obratila se kolegica Antonija Andrašek Barić koja je zahvalila na pozivu, izrazila zadovljstvo viđenim i prenijala pozdrave i poruke gradonačelnika grada Belišća djeci i zaposlenicima ustanove povodom blagdana Uskrsa.
Djecu su po povratku u sobe dnevnog boravka čekala pripremljena gnijezda sa čokoladnim jajima.
U ime zaposlenika Dječjeg vrtića Maslačak Belišće i svoje osobno ime predstavnicima osnivača,  roditeljima i djeci te našim suradnicima kroz pedagošku godinu želim sretan i blagoslovljen blagdan Uskrsa.
                         

                                              Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.


17. 4. 2019.
Uskršnja likovna radionica u MaslačkuU utorak, 16. travnja 2019. godine, Suzana Lešnjaković, Jadranka Berak, Marija Šimić, Ivan Vajda  i Tin Lacković, članovi likovne udruge „BEL-ART“ Belišće, održali su likovnu radionicu za polaznike kraćeg programa predškole u Belišću.
Ovom slikarskom radionicom nastavlja se dobra i kreativna suradnja Dječjeg vrtića Maslačak Belišće i belišćanskih slikara.
Nakon uvodnih riječi voditeljice kraćeg programa  predškole u Belišću, kolegice Andree Fekete, i predstavljanja gostiju, djeca su se odlučila za tehnike drvenih bojica i uljne pastele.
Za temu svojih radova izabrali su motive vezane uz dolazeći blagdan Uskrsa, a najčešći su bili zečići i pisanice.
Vrijedne dječje ruke pod stručnim okom članova likovne udruge napravili su brojna mala umjetnička djela kojima su ukrasili prostor sobe dnevnog boravka odgojne skupine i zajedničke prostore matičnog vrtića.
Jedan dio radova predškolci su poklonili našim dragim gostima i suradnicima.
Kolegica Andrea Fekete zahvalila je gostima na posjeti, vrijednim trenucima provedenim u druženju i kreativnom radu te izrazila spremnost za nastavkom suradnje do kraja organizacije programa predškole koji završava 31. svibnja 2019. godine.
Pripremili:
Tin Lacković
Zdenko Glasovac, prof.

10. 4. 2019.
Završni susret polaznika CAP programa za djecu predškolske dobiU Dječjem vrtiću Maslačak Belišće u utorak je, 9. travnja 2019. godine, u vremenu od 16,00 do 17,30 sati održan završni susret polaznika CAP programa namijenjenog djeci predškolske dobi.
U dvorani matičnog vrtića okupilo se šesnaest polaznica ove edukacije koje su pod vodstvom kolegice  Dejane Varnice, dipl. psihologinje, pokazale osobnu i timsku razinu usvojenih teorijskih i praktičnih znanja i vještina u ulozi CAP pomagača.
Rezultat je to programske suradnje Udruge roditelja KORAK PO KORAK iz Zagreba i naše ustanove na tragu usvajanja, za nas, novih znanja i vještina koje će nam koristiti u svakodnevnom odgojno - obrazovnom radu.
CAP je jedan od najkvalitetnijih i najobuhvatnijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu.
CAP (eng. Child Assault Prevention) je nastao u Columbusu, Ohio, SAD, 1978. godine.
Udruga roditelja KORAK PO KORAK iz Zagreba je Regionalni trening centar ICAP-a za Hrvatsku.
(ICAP=International Center for Assault Prevention, osnovan 1985. godine, a Hrvatska je članica ove organizacije od 1999. godine).
Putem mreže educiranih CAP pomagača, u Hrvatskoj se provode četiri varijante CAP programa , a one su:
 • Predškolski CAP za djecu predškolske dobi
 • Osnovni CAP za djecu mlađe školske dobi
 • TeenCAP za tinejdžere
 • CAP za djecu s teškoćama u razvoju (Special Needs CAP).
Ispred naše ustanove ovom stručnom susretu prisustvovale su kolegice:
 • Ivana Karjaković, odgojiteljica
 • Marta Sudar, odgojiteljica
 • Valentina Mandić, odgojiteljica
 • Sandra Glasovac, odgojiteljica i
 • Vlasta Topčić, psihologinja.
Programska suradnja s članovima i suradnicima Udruge roditelja KORAK PO KORAK iz Zagreba nastavlja se i dalje na obostranu korist i zadovoljstvo.

                         Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.
8. 4. 2019.
Susret s književnicom Majom ŠimlešaDjelatnice Gradske knjižnice i čitaonice Belišće u petak su, 5. travnja 2019. godine, organizirale susret polaznika mješovite vrtićke skupine - poludnevni program - KIKIĆI i starije vrtićke skupine – JABUČICE matičnog vrtića s književnicom Majom Šimleša.
Povod ovom susretu je slikovnica pod nazivom „Suli u avanturi prijateljstva“ koju je napisala Maja Šimleša, a ilustrirao Sven Nemet.
Ovo je pustolovina s afričkog juga gdje mala žirafa po imenu Suli traži svog druga.
Ova sjajna i poučna priča govori o prijateljstvu, sreći i kvalitetema koje posjedujemo, ali koje ponekad trebaju iskrenu prijateljsku podršku  kako bismo ih postali svjesni.
Djeca su kroz čitanje naše gošće, uživanju u ilustracijama i razgovoru o vrijednostima prijateljstva i života uživala u vremenu od 13,15 do 14,00 sati.
U pratnji djece bile su:
 • Dragica Jančikić, odgojiteljica
 • Aleksandra Šrepfler, odgojiteljica
 • Nikolina Vuksanić, odgojiteljica
 • Kristina Junačko, zdravstvena voditeljica i
 • Vlasta Topčić, psihologinja.
Kolegicama knjižničarkama i uvaženoj gošći zahvaljujemo na ugodnim i poučnim trenucima koje smo zajedno proveli u  druženju s knjigom.


             Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

4. 4. 2019.
Program „Vidi i klikni“ u BelišćuU srijedu, 3.4.2019.godine,  predstavnici Hrvatskog auto kluba organizirali su, u suradnji s Dječjim vrtićem Maslačk Belišće i Osnovnom školom Ivana Kukuljevića Belišće, edukaciju pod nazivom „Vidi i klikni“.
Pripremljeni sadržaji namijenjeni su polaznicima starijih vrtićkih skupina i učenicima prvih razreda osnovne škole.
Predstavnici vrtića bili su polaznici starije vrtićke skupine - JABUČICE.
Aktivnost je organizirana u nastavno - sportskoj dvorani osnovne škole u Belišću, od 10,00 do 11,00 sati.
Ideja programa je učenje kroz činjenje.
Problem malih pješaka - djece u prometu, najčešće je vezan za rizike njihova sudjelovanja u prometu u funkciji pješaka, kao i za siguran smještaj i sjedenje u automobilu u svojstvu putnika.
Koncept programa „Vidi i klikni“ je usvajanje praktičnih informacija, spoznaja i znanja o:
 • sigurnom načinu ponašanja u prometu (u svojstvu pješaka ili suputnika u automobilu);
 • prepoznavanju karakterističnih opasnosti kojima su djeca izložena u prometu;
 • korištenju nogostupa;
 • sigurnom prelasku ceste (propisanom i pravilnom prelaženju korištenjem pješačkih prijelaza, rizicima prelaska ceste između parkiranih automobila);
 • prolasku raskrižjem;
 • prepoznavanju znakova koje  u prometu daju vozači automobila (pokazivači smjera);
 • upostavi vizualnog kontakta / komunikacije pješak – vozač;
 • propisnom, pravilnom i sigurnom ulasku u vozilo te sjedenju i korištenju sigurnosnih pojaseva u automobilu;
 • rizicima zbog nepropisnog i nepravilnog sjedenja i nekorištenja sigurnosnih pojaseva.
Polaznici starije vrtićke skupine na jednostavan i zoran način usvojili su planirane programske sadržaje što će dodatno obogatiti njihovu prometu kulturu i buduća ponašanja u prometu na tragu njihove sigurnosti.
U pratnji polaznika starije vrtićke skupine bili su:
 • Nikolina Vuksanić, odgojiteljica
 • Kristina Junačko, zdavstvena voditeljica
 • Matej Šimić, koordinator projekta „Maslačak - prijatelj djece“
 • Matko Jelkić, voditelji projekta „Maslačak - prijatelj djece“.
Zahvaljujemo suradnicama HAK-a, kolegicama Andrijani Šimunec i  Sandri Gračanin, na zanimljivom i učinkovitom pristupu sadržajima prometne kulture namijenjenim djeci predškolske dobi.


                                                    Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.

25.3.2019
Čitanje za budućnost!U sklopu projekta pod nazivom „Čitanje za budućnost“ gospoda Frano Budić i Jozo Bogdanović bili su gosti polaznicima kraćeg programa predškole u Belišću.
Cilj posjeta bio je poticati i razvijati kulturu čitanja, pisane i izgovorene riječi kao i zabaviti djecu s nekoliko iluzija koje je pripremio gospodin Frano Budić.
Izabrane pjesme čitao je gospodin Jozo Bogdanović, a nakon svake poveo se razgovor o njenom sadržaju i porukama.
Radilo se o slijedećim pjesmama:
 • Voli voće
 • Vrabac
 • Pas lutalica
 • Stipica uči voziti bicikl.
Iz knjige „Dječji um“ autora Frane Budića pročitane su slijedeće pjesme:
 • Zašto - zašto?
 • Ružan san
 • Zdravo mlijeko
 • Dječji snovi
Nema ništa ljepše od djeteta.
Gospodin Frano Budić pripremio je nekoliko iluzija s konopcima, kartama i nestajanjem različitih predmeta.
Na kraju svakog trika pokazao je kako se on izvodi što je djeci bilo dodatno zanimljivo, a neki su se i sami okušali u izvođenju istih.
Na kraju druženja kolegica Andrea Fekete, voditeljica kraćeg programa predškole u Belišću i Gatu, zahvalila je dragim gostima na posvećenom vremenu i edukativnim sadržajima koje su za ovu priliku izabrali i podijelili s djecom.

                                                                            Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.
22.3.2019
    
ISTJERIVAČI  ZIME - izložba fotografijaPolaznici kraćeg programa predškole, odgojna skupina LEPTIRIĆI, i polaznici starije vrtićke skupine - JABUČICE, posjetili su u petak, 22. ožujka 2019. godine izložbu fotografija pod nazivom „ISTJERIVAČI ZIME“.
Izložbu su, u prostoru ureda Turističke zajednice grada Belišća, postavili članovi  Udruge za kulturu i umjetnost „ZUM“ Belišće.
Radi se o tridesetak fotografija koje prikazuju običaje istjerivanja zime u susjednoj Mađarskoj, okolica Pečuha.
Domaćin susreta bio je gospodin Dubravko Maričić, tajnik Udruge za kulturu i umjetnost „ZUM“ Belišće.
U uvodnom dijelu posjeta ravnatelj vrtića zahvalio je na pozivu, predstavio odgojne skupine i njihove voditeljice te upitao domaćina izložbe tko su istjerivači zime.
Gospodin Maričić govorio je o običaju istjerivanja zime u susjednoj zemlji, izradi maski i kostima, njihovim plesovima, povorkama, instrumentima kojima se služe (rogovi,zvona) te ih povezao sa običajima u pojedinim dijelovima Hrvatske.
Nakon predstavljanja izloženih fotografijama uslijedila su pitanja djece i njihovi dojmovi glede viđenih motiva.
Na kraju posjete okrijepili smo se sokovima, zahvalili gospodinu Maričiću na domaćinstvu i nastavili šetnju gradom uživajući u lijepom proljetnom danu.
U pratnji djece bile su:
 • Mirjana Trampus, odgojiteljica
 • Aleksandra Šrepfler, odgojiteljica
 • Nikolina Vuksanić, odgojiteljica
 • Andrea Fekete, magistra primarne edukacije
 • Vlasta Topčić, magistra psihologije.
Bio je ovo još jedan zanimljiv edukativni susret polaznika starijih vrtićkih skupina matičnog vrtića kroz suradnju s članovima Udruge za kulturu i umjetnost „ZUM“ Belišće.
Slijedeći susret i suradnja s članovima navedene udruge  bit će vezani uz posjet Muzeju grada Belišća gdje ćemo upoznati sadržaje ove kulturne ustanove koji govore o povijesti našeg grada.


                                  Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.                                                    
12. 3. 2019
    
Poziv za predavanje  
TJEDAN MOZGA

SOS Dječje selo Ladimirevci organizira predavanje u sklopu „TJEDNA MOZGA“  na temu razvoja mozga i njegovih funkcija od začeća do rane odrasle dobi pod nazivom
"Ti rasteš, vi rastete, a kako ja rastem - od 40. do 9 131. dana?"
Predavanje je namijenjeno:
 • stručnjacima uključenim u rad s djecom
 • roditeljima i
 • široj zainteresiranoj populaciji.
Znate li da ljudi u prosjeku imaju 70 000 misli dnevno?
A da smo zamišljei oko 30% svog vremena?
Zašto mama sluša jazz kada je trudna?
Zašto je bolje djetetovu sobu obojati šareno?
Zašto bi dijete trebalo skakati po lokvama?
Kada dijete treba početi učiti strani jezik?
Živite li Vi i Vaš tinejdžer na istom planetu?
Misli li zaista Vaš tinejdžer da mu se ništa loše ne može dogoditi?
Kada će Vaše dijete napokon shvatiti ono što mu govorite?
Odgovore na ova pitanja i još mnogo drugih zanimljivosti možete čuti na predavanju koje će se održati u PETAK, 15.3.2019. godine, od 17,00 do 18,30 sati, u vijećnici Grada Valpova (Matije Gupca 32, Valpovo).
Ulaz na predavanje je slobodan.
Predavači su:
 • Magdalena Marković, psihologinja
 • Tihana Stapić, psihologinja
 • Anja Kantor, logopedinja
U sklopu programske suradnje mobilnog stručnog tima SOS Dječjeg sela Ladimirevci i Dječjeg vrtića Maslačak Belišće pozivamo sve zainteresirane na ovo predavanje.  
Radujemo se Vašem dolasku!


             Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.   6. 3. 2019
PREDŠKOLSKI CAP SEMINAR U MASLAČKU

Udruga roditelja KORAK PO KORAK iz Zagreba i Dječji vrtić Maslačak Belišće u sklopu projekta „#isCAPacitiraj se“  čiji je navedena udruga nositelj, a naša ustanova partner,  organizatori su dvodnevnog stručnog skupa pod nazivom PREDŠKOLSKI CAP SEMINAR koji će se održati u petak i subotu, 8. i 9. ožujka 2019. godine, u matičnom vrtiću.
Voditeljice seminara su:
 • Dejana Varnica, psihologinja, Strukovna škola Vukovar i
 • Tina Budić, psihologinja, Dječji vrtić „Medo Brundo“ Zagreb.
Skup je namijenjen odgojiteljicama predškolske djece, a njih 20-ak s područja županije Osječko - baranjske sudjelovat će na ovoj edukaciji.
Agenda seminara:
Petak, 8. ožujka 2019.  godine
 • 14,00 do 14,45, sati – Otvaranje, ciljevi i zadaci seminara , uvod u filozofiju CAP programa (prevencija zlostavljanja djece rane i predškolske dobi)
 • 14,45 do 15,45 sati – Rad s odraslima: predavanje za osoblje predškolskih ustanova
 • 15,45 do 16,30  sati – Stanka za ručak
 • 16,30 do 17,30  sati – Nastavak rada s odgojiteljicama
 • 17,30 do 17,45 sati – Stanka za kavu
 • 17,45 do 19,00 sati – Radionica: 1. igrokaz za djecu.
Subota, 9. ožujka 2019. godine
 • 9,00 do 10,15 sati – Radionica: 2. igrokaz za djecu
 • 10,15 do 11,30 sati – Radionica: 3. igrokaz za djecu
 • 11,30 do 11,45 sati – Stanka za kavu
 • 11,45 do 12,15 sati – Vrijeme za razgovor o izvedenim igrokazima
 • 12,15 do 13,00 sati – Kako razgovarati s djecom u kriznoj situaciji?
 • 13,00 do 13,45 sati – Organizacija CAP programa:
    • pripremne aktivnosti
    • izvedba programa
    • aktivnosti za utvrđivanje naučenog
    • Prezentacija snimke CAP radionice za djecu
    • 13,45 do 14,00 sati – Evaluacija seminara, zatvaranje seminara.
U ovoj edukaciji sudjelovat će četiri odgojiteljice predškolske djece  naše ustanove i stručna suradnica – psihologinja.
Navedenim seminarom širimo krug programskih sadržaja kojima povećavamo ukupnu kvalitetu našeg  odgojno - obrazovnog rada. CAP tim koji smo formirali na razini ustanove bavit će se, pored ostaloga, prevencijom nasilja među djecom rane i predškolske dobi kroz različite oblike komunikacije s njima.  

                      Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.  

19. 2. 2019

    
Čitaj mi!
Čitajmo im od najranije dobiU  Dječjem vrtiću Maslačak Belišće u ponedjeljak, 18. veljače 2019. godine,    organizirana je aktivnosti pod nazivom „Čitaj mi!“.
Organizatori ove aktivnosti  bile su
 • Vlasta Topčić, stručna suradnica – psihologinja
 • Mirjana Trampus, odgojiteljica predškolske djece
 • Nikolina Vuksanić, odgojiteljica predškolske djece
 • Dragica Jančikić, odgojiteljica predškolske djece
 • Valentina Mandić, odgojiteljica predškolske djece
 • Ana Mogoroš, odgojiteljica predškolske djece

 
Cilj aktivnosti bio je naglasiti važnost čitanja djeci od najranije  dobi za njihov ukupni psihofizički razvoj.
    
Što je slikovnica?
Slikovnica je prva djetetova knjiga u kojoj je priča upotpunjena ili proširena i obogaćena ilustracijama.
Priča može biti ispričana i bez riječi (samo slike) ili su slike nanizane kao pojmovi koje dijete razgledava, prepoznaje, imenuje i priča o njima.
Ako se radi o dobroj i vrijednoj slikovnici, u pravilu su imena autora i ilustratora navedena na naslovnici.
Slikovnica se mijenja s djetetovim odrastanjem. Birajte za svoje dijete samo najbolje slikovnice, one koje može razumjeti i koje ga raduju.
Posavjetujte se s dječjim knjižničarima i odgojiteljima glede mogućeg izbora istih.
Važnost čitanja djetetu od najranije dobi ogleda se u slijedećim vrijednostima:
 • pomaže u stvaranju posebne emocionalne veze između djeteta i odraslog;
 • izaziva zadovoljstvo i ugodu djeteta;
 • uvodi dijete u svijet umjetnosti i književnosti ;
 • unapređuje djetetove sposobnosti slušanja;
 • pomaže u razvoju opažanja, pamćenja, mišljenja i logičkog zaključivanja;
 • uvodi dijete u raznoliki svijet zbivanja i iskustva, potiče ga na istraživanje;
 • bogati njegov rječnik i govorne sposobnosti;
 • pomaže djetetu razvijanje predčitačkih vještina;
 • bogati maštu i razvija kreativno mišljenje;
 • razvija djetetove osjećaje i pomaže razumijevanju osjećaja drugih;
 • pomaže moralnom razvoju i usvajanju humanih vrijednosti;
 • pridonosi motivaciji za samostalno čitanje i uživanju u čitanju i knjizi;
 • pomaže djetetu zavoljeti knjigu.
 

Kada Čitati djetetu?
 • s čitanjem valja započeti od djetetova rođenja (slušanje glasa odraslog razvija slušnu osjetljivost za glasove i govor, iznimno važnu predčitalačku vještinu);
 • čitajte djetetu uvijek kad imate priliku, no stvarajte i posebne navike čitanja (prije spavanja, uz popodnevni odmor,...);
 • ponesite djetetovu slikovnicu i čitajte u situacijama dok čekate (kod liječnika, u uredima, na putovanju,...);
 • čitajte kad ste i Vi i dijete opušteni kako biste mogli uživati;
 • procijenite kada valja prestati, tj. kada je dijete  umorno i gubi koncentraciju.
 

Kako čitati?

 • pronađite udobno i mirno mjesto za čitanje, isključite sve što bi Vas moglo ometati;
 • držite knjigu ispred djeteta da je može vidjeti i dodirivati;
 • uključite dijete u čitanje tako da razgovarate o slikama, ponavljate riječi koje mu se sviđaju i postavljate pitanja; dajte mu da lista stranice...;
 • pokazujte rukom riječi koje čitate; dijete tako uči vezu pisanog i govornog jezika i pravila hrvatskog jezika;
 • preskočite riječi koje dijete ne može razumjeti ili ih objasnite  djetetu na primjeren način;
 • čitajte priču u cjelini radi doživljaja, a zatim razgovarajte o njoj;
 • potaknite dijete da ono priča priču, slušajte ga;
 • čitajte izražajno, s izmjenama ritma i glasnoće, činite  stanke i dajte djetetu dovoljno vremena da doživi ono što je čulo;
 • zajedno s djetetom birajte knjigu koju ćete čitati; ponovno čitajte istu knjigu ako to dijete traži;
 • čitajte s djetetom razne pisane materijale (recepte, upute, poštu, novine,...).
 

Ne zaboravite!
 • budite poticaj Vašem djetetu u svim čitateljskim aktivnostima;
 • čitajte i sami jer dijete rane dobi mnogo toga uči oponašanjem;
 • dobro je da u čitanju djetetu sudjeluju oba roditelja i drugi odrasli u obitelji;
 • budite uvijek okruženi knjigama i materijalima za čitanje;
 • otkrijte što najviše veseli Vaše dijete pri čitanju, upoznajte njegove čitateljske interese;
 • učlanite dijete u dječju knjižnicu što ranije, zatražite savjet knjižničara o tome što čitati djetetu određene dobi;
 • darujte djetetu slikovnice što češće, razmjenjujte ih s drugim roditeljima i posuđujte u knjižnici.
 

Napomena:
Dr.sc. Ivanka Stričević autorica je ovog teksta oblikovanog u promotivni letak,  a materijal je  namijenjen  roditeljima i koristi se u raznim projektima za poticanje čitanja djeci rane dobi.
Kampanju „Čitaj mi!“ provodi Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež u suradnji s Hrvatskim pedijatrijskim društvom, Hrvatskim čitateljskim društvom, Hrvatskom udrugom istraživača dječje književnosti, UNICEF-om Hrvatska, Hrvatskim logopedskim društvom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.
Zahvaljujemo djeci i roditeljima koji su nam se pridružili u ovoj vrijednoj aktivnosti koja je organizirana u vremenu  od 17,30 do 18,45 sati.

Pripremio: Zdenko Glasovac

15. 2. 2019

           
Obilježen Dan bara u Maslačku

 Gospođa Ana Vazdar i gospodin Dubravko Maričić, članovi Udurge za kulturu i umjetnost „ZUM“ Belišće, u petak su, 15. veljače 2019. godine, bili gosti djeci starije vrtićke (predškolske) skupine - JABUČICE matičnog vrtića, u vremenu od 9,00 do 10,15 sati.
Povod ovom susretu bilo je obilježavanje Dana bara.
U uvodnom dijelu susreta ravnatelj je djeci predstavio goste, a zatim je gostima predstavio djecu ove skupine i njihove odgojiteljice.
U središnjem dijelu aktivnosti gospođa Vazdar pročitala je uvodnu priču, nakon koje se poveo razgovor o tome što je uopće bara, od čega se sastoji njen biljni i životinjski svijet, zašto su bare važne , kao ih  čuvati od onečišćenja, koje bare znamo u našoj blizini i slično.
Po završetku uvodne priče poveo se razgovor o biljnom i životinjskom svijetu bara.
Saznali smo kako u barama žive ribe, kornjače, zmije, patke, labudovi, rode.
Od biljaka najčešće su trska i šaš, iako ima i drugog bilja koje je dio barskog okoliša.
Djeca su zatim odgovaraka na zagonetke koje im je kolegica Vazdar postavljala, a sve su bile vezane uz baru, život u njoj i oko nje.
Voditeljica aktivnosti zatim je podijelila uloge po grupama djece s ciljem oživljavanja naše zamišljenje bare, pa su odrasli sudionici bili vjetar, jedna grupa oponašala je glasanje žaba, druga zmija, treća komaraca, a četvrta kretanje roda.
Po završetku ovog dijela aktivnosti uslijedila je mala likovna radionica na kojoj su djeci ponuđeni papir, drvene bojice, voštane bojice i flomasteri, a tema je bila vezana uz baru, život u njoj i oko nje, njihova dosadašnja iskustva i doživljaji vezani uz ovaj susret.
Na kraju aktivnosti kolegica Vazdar poklonila je nekoliko primjeraka slikovnica djeci ove skupine, naglasila važnost čitanja i druženja s knjigom od najranije dobi te zahvalila djeci, odgojiteljici skupine i ravnatelju ustanove na suradnji.
Organizaciju likovne radionice kao i završnu izložbu dječjih radova provela je kolegica Mirjana Trampus, odgojiteljica predškolske djece, pedagoška voditeljica ove skupine.
Suradnju s članovima  oveu druge nastavit ćemo i tijekom ožujka ove godine kada ćemo obilježiti Međunarodni dan voda.


 
                                                               Pripremio: Zdenko Glasovac

Povratak na sadržaj | Povratak na glavni izbornik