Idite na sadržaj

Glavni izbornik:

Aktualnosti vrtić Petrijevci

AKTUALNOSTI

22. 2. 2018.

O prometnim sredstvima
U srijedu, 21.2.2018. godine, u vremenu od 9,00 do 10,30 sati, članovi stručno - razvojne službe ustanove posjetili su i sudjelovali u radu polaznika starije mješovite vrtićke skupine područnog vrtića Maslačak Petrijevci.
Radi se o djeci od 4,5 - 5 godina do polaska  u školu.
Oglednu praktičnu aktivnost pripremila je i vodila kolegica Marta Sudar, odgojiteljica u ovoj skupini, uz koju je aktivnostima nazočila i kolegica Dajana Lacković, odgojiteljica predškolske djece koja također radi u ovoj skupini.
Prije početka središnje praktične aktivnosti za svako dijete pripremljena je verbalna i taktilna dobrodošlica. Ova skupina broji ukupno 19 polaznik, ali zbog određenih pobola danas je bilo prisutno njih 10.
Aktivnost je počela 'Vrtuljkom prometnih znakova' kojom se nastoji poticati i razvijati sposobnost opažanja te pravilnog imenovanja prometnih znakova i prometnih sredstava.
Nakon uvodnog dijela razgovora o prometnim znakovima djeca su se rasporedila po pripremljenim centrima aktivnosti koji su materijalnim poticajima govorili o prometnim sredstvima kao što su:
 • Jedrenjak
 • Auto
 • Avion
 • Čamac
U navedenim likovno - kreativnim i radno - praktičnim centrima poticala se i razvijala dječja mašta i kreativnost te sposobnost korištenja određenih materijala kao npr. papir, karton, štipaljke, ljepila, boje,... glede izrade navedenih prometala.
Za potrebe logičko – matematičke aktivnosti izrađen je model parkirališta  i pripremljeni modeli autića s pripadajućim brojevima koje je trebalo pridružiti brojevima parkirališnih mjesta u garaži.
U  centru istraživanja trebalo j utvrditi na kojima će, od tri ponuđene podloge, autići najdalje otići te izmjeriti postignutu udaljenost.
Podloge su bile izrađene od plastike, spužve i gume.
Zatim su organizirane dvije natjecateljske igre, a radilo se o :
 • utrci papirnatih čamaca i
 • poligonu spretnosti kao svojevrsnoj tjelesnoj aktivnosti koja je za cilj imala utvrditi spretnost djece u vožnji dječjeg bicikla kroz svladavanje pripremljenih prepreka.
Iako malobrojni na današnjoj aktivnosti, polaznici ove skupine pokazali su iznimnu suradnju i želju pokazati što znaju o prometu, kako izrađuju pojedina prometna sredstva od ponuđenih materijala te kako spretno voze dječje bicikle na pripremljenom poligonu.Pripremio:  Zdenko Glasovac, prof.

22. 2. 2018.

Pjesma o semaforu
U utorak, 20.2.2018. godine, članovi stručno - razvojne službe naše ustanove posjetili su i sudjelovali u radu djece mlađe vrtićke skupine područnog vrtića Maslačak Petrijevci.
Oglednu praktičnu aktivnost pripremila je kolegica Zlatica Budetić, odgojiteljica u ovoj skupini.
U aktivnostima je sudjelovalo ukupno 14 djece, a naša posjeta trajala je od 9,00 do 10,30 sati.
U područnom vrtiću Maslačak Petrijevci, od 19.2. do 23.2.2018. godine središnje teme tjednog odgojno – obrazovnog rada s djecom bile su vezane uz promet i kulturu ponašanja u prometu.
Tako su polaznici mlađe mješovite vrtićke skupine, koju čine djeca od 3 do 4,5 godine života, govorili, razgovarali, izrađivali i pjevali o semaforu.
U uvodnom dijelu razgovaralo se o tome što je semafor, ima li takvog uređaja u Petrijevcima, čemu on služi u prometu, kojim bojama svjetlosti se upravlja u prometu, zašto je važno poštivati svjetlosne znakove kao sudionik u prometu.
Kolegica Budetić pokazal je zatim kako se baloni, crveni, žuti i zeleni, mogu napiriti uz pomoć plastičnih boca u  kojima se nalazi voda i sodabikarbona.
Voditeljica aktivnosti potom je donijela model semafora i pokazala kako se mijenjaju svjetla na njemu te kako se treba ponašati kada je upaljeno crveno, žuto, a kako kada je zeleno svjetlo.
Djeca su zatim upoznala, za njih, novu pjesmicu pod nazivom 'Semafor' .
Prvo su upoznali riječi pjesme, ritam njenog izvođenja, a zatim su uz pomoć drvenih štapića nekoliko puta istu otpjevali.
Na tri stola djecu su zatim čekali materijalni poticaji za izradu semafora od papira gdje su djeca vježbala ljepljenje  izrezanih komadića papira, u bojama semafora, na kartonske podloške.
Na kraju ogledne praktične aktivnosti djeca su u hodniku vrtića imala natjecateljsku igru pod nazivom 'Stani na svjetlo'.
Izrađene semafore djeca su izložila u prostoru sobe dnevnog boravka odgojne skupine.
Prometni odgoj i prometna kultura važna su sastavnica našeg ukupnog odgojno - obrazovnog rada s djecom koja za cilj ima poznavanje određenih pravila ponašanja u prometu, primjereno dobi djece, i poštivanja istih prvenstveno radi osobne sigurnosti, a zatim i sigurnosti drugih.


Pripremio:  Zdenko Glasovac, prof.

10. 10. 2017.

Dječji vrtić Maslačak Belišće
Područni vrtić Petrijevci

Iz aktivnosti Područnog vrtića Maslačak Petrijevci

Dječji tjedan u Maslačku Petrijevci
 


Obilježavanje Dječjeg tjedna započeli smo oslikavanjem nogostupa ispred zgrade Opcine,te posjetom nasoj Općini uz druženje s gospodinom Ivom Zelićem, načelnikom Općine, gospođom Milkom Furlan, pročelnicom Jedinstvenog upravnog odjela Općine i gospodinom Ivanom Vrbanićem, predsjednikom Općinskog vijeća Petrijevci  koji su nas ovom prigodom počastili sokom, keksima i bonbonima.


Jedna od prvih aktivnosti u sklopu obilježavanja dječjeg tjedna bilo je crtanje kredama po pločniku.

Bila je to prilika da djeca kroz  crteže odraslima pošalju poruke o svijetu koji ih oklružuje.   

U četvrtak 5.10. djeca i odgojiteljice posjetili su svoje prijatelje u Područnom vrtiću Maslačak Bizovac.

Djeca su do Bizovca putovala autobusom, a nekima je to bilo i po prvi put.Sredstva za prijevoz nam je osigurala Opcina Petrijevci te im se ovim putem zahvaljujemo.

Proveli smo ugodno prijepodne u igri i druženju sa svojim vršnjacima.

Djelatnici Policijske postaje Belisće upoznali su djecu s pravilima ponasanja u prometu,kako bi bili što sigurniji na putu do vrtića.

Djeca su imala mogućnost zorno upoznati policijska vozila,te bar malo osjetiti kako je to biti "policajac na motoru".

Obilježavanje dječjeg tjedna upotpunila je predstava pod nazivom  "Ružina prica o Malom princu"u izvedbi igraonice "Moltonko".Pripremila: Marta Sudar, odgojiteljica
Voditeljica područnog vrtića
4. 7. 2017.

Dječji vrtić Maslačak Belišće
Područni vrtić Petrijevci

Na temelju članaka 26.. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (NN 10/97,107/07 i 94/13) i članaka 46. i 52. Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića Maslačak, Belišće, Upravno vijeće Dječjeg vrtića Maslačak, Belišće raspisuje


N A T J E Č A J

ZA RADNO MJESTO
ODGOJITELJA/ICE PREDŠKOLSKE DJECE
DJEČJEG VRTIĆA MASLAČAK, BELIŠĆE


- 1 odgojitelj/ica na određeno – puno radno vrijeme, povećan opseg posla

(Opširnije,....)

4. 7. 2017.

Dječji vrtić Maslačak Belišće
Područni vrtić Petrijevci

Na temelju članaka 26.. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (NN 10/97,107/07 i 94/13) i članaka 46. i 52. Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića Maslačak, Belišće, Upravno vijeće Dječjeg vrtića Maslačak, Belišće raspisuje


N A T J E Č A J

ZA RADNO MJESTO
ODGOJITELJA/ICE PREDŠKOLSKE DJECE
DJEČJEG VRTIĆA MASLAČAK, BELIŠĆE


- 1 odgojitelj/ica na određeno – nepuno radno vrijeme- 20 sati tjedno, povećan opseg posla

(Opširnije,....)

6. 12. 2016.

Dječji vrtić Maslačak Belišće
Područni vrtić Petrijevci

Doček sv. Nikole u područnom vrtiću Maslačak Petrijevci

U utorak, 6.12.2016., od 10,00 sati, djeca mlađe i starije mješovite odgojne skupine , zajedno sa svojim odgojiteljicama, dočekali su sv. Nikolu i predstavnike općine Petrijevci koje su činili gospođa Milka Furlan, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela i Ivan Vrbanić, predsjednik Općinskog vijeća.

Središnji diko ove posjete  bio je vezan uz dolazak sv. Nikole u vrtić  i prigodno darivanje djece.
Ovom susretu nazočile su kolegice:

 • Zlatica Budetić,         odgojiteljica

 • Marta Sudar,             odgojiteljica i

 • Anela Bogdanović,    odgojiteljica.


 Pripremio: Zdenko Glasovac

22. 11. 2016.

Dječji vrtić Maslačak Belišće
Područni vrtić Petrijevci

Šumske životinje - spavači

U utorak, 22.11.2016. ravnatelj ustanove prisustvovao je oglednoj praktičnoj aktivnosti polaznika starije mješovite skupine u područnom vrtiću Maslačak Petrijevci kojih je bilo ukupno dvadeset.

Aktivnost je organizirana u vremenu od 9,00 do 10,15 sati, a u pripremljenim sadržajima sudjelovalo je 19 djece.

Središnja tema nosila je naziv "ŠUMSKE ŽIVOTINJE - SPAVAČI", a pripremila ju je kolegica Marta Sudar, odgojiteljica predškolske djece, voditeljica područnog objekta.
Cilj aktivnosti bio je utvrditi trenutna znanja djece o promjenama u životinjskom svijetu koji žive u šumi i proširiti ih novim spoznajama o životnjama - spavačima.

U uvodnom dijelu djeca su kroz pitanja i razgovor s odgojiteljicom otkrivala o kojim će se životinjama danas govoriti, a odnose se na tzv. zimske spavače.
Tako je bilo govora o jazavcu, medvjedu, ježu i vjeverici.
Djeca su, otkrivajući pojedina polja na četiri postavljene slike već preko nekoliko vidnih detalja otkrivala o kojim bi životinjama mogla biti riječ , prvenstveno preko boje krzna, oblika ušiju, izgleda šapa.
Nakon uvodnog razgovora uslijedila je još jedna igra na temu šumskih životinja, a zatim su se djeca rasporedila po pripremljenim centrima aktivnosti kojih je bilo ukupno sedam i to:

 • Izrada  ježića od tijesta

 • Izrada  brloga za ježića

 • Izrada  drveta od papira

 • Album životinja spavača

 • Izrada  bodlji za ježića - grupni rad

 • Vjeverica skočica

 • Ježić bocko.

U svim centrima aktivnosti najzastupljenije su bile životno - radno -praktične aktivnosti.
Djeca su pokazala primjerenu vje
štinu i spretnost pri oblikovanju tijesta, izrezivanju predložaka i ljepljenju kao i maštovita rješenja pri izradi brloga za ježa i medvjeda obzirom na ponuđene materijalne poticaje.
Soba dnevnog boravka bila je primjereno uređena, ponuđeno je obilje materjalnih poticaja, djeca su surađivala s odgojiteljicom tijekom cijele aktivnosti, a najzanimljiviji i najposjećeniji centar bio je vezan uz rad sa tijestom.

Starija mješovita skupina područnog vrtića pokazala se složnom, spremnom na suradnju, radoznalom kao što i priliči djeci, spremnom na rad i učenje kroz igru.
 

 Pripremio: Zdenko Glasovac

21. 11. 2016.

Dječji vrtić Maslačak Belišće
Područni vrtić Petrijevci

Mali poligon spretnosti u Petrijevcima

U ponedjeljak, 21.11.2016., u vremenu od 9,00 do 10,30 sati , članovi stručno-razvojnog tima ustanove boravili su i sudjelovali u radu polaznika mlađe mješovite skupine područnog vrtića Maslačak Petrijevci kojih je danas bilo ukupno 12. Središnja aktivnost nosila je naziv "MALI POLIGON SPRETNOSTI" , a pripremila ju je i vodila kolegica Anela Bogdanović, odgojiteljica predškolske djece.

U uvodnom dijelu  današnje aktivnosti kolegica Bogdanović formirala je s djecom "mali vlakić" koji se iz sobe dnevnog boravka uputio u hodnik objekta gdje su na podu bile prije pripremljene trake koje su sugerirale različite oblike kretanja djece kao npr. pravolinijsko, "cik-cak", kružno,...
Nakon ovog dijela djeca su se rasporedila u krug jer su uslijedile vježbe zagrijavanja različitih mišićnih skupina i zglobova počam od vrata, ruku, trupa i nogu.
Uz osobno pokazivanje, objašnjavanje i pomoć pri izvođenju određenih vježbi djeca su pokazivala koliko ih vesele tjelesne aktivnosti i spoznaja osobnih mogućnosti izvođenja primjerene njihovom psihofizičkom razvojnom trenutku.
Nakon uvodnog dijela u hodniku "veseli vlakić" uputio se u prostor sobe dnevnog boravka gdje su ih čekala nova iznenađenja i određena pomagala kao što su:

 • klupa

 • kolutovi

 • čunjevi

 • strunjača

 • košara s lopticama

 • koš.

Cilj daljnjeg vježbanja bio je poticati i razvijati dječje:

 • samopoštovanje

 • samopouzdanje

 • samostalnost

 • opću tjelesnu motoriku i koordinaciju  kroz vježbanje različitih oblika kretanja i

 • stvarati  ugodnu i sigurnu atmosferu za igru i vježbanje kao važnu sastavnicu ukupnog odgojno - obrazovnog rada s djecom rane i predškolske dobi.

Tjelesne aktivnosti su temeljne aktivnosti u razvoju djeteta i prva razina u općem sustavu poticanja rasta i razvoja djece rane i predškolske dobi.
Dijete rane i predškolske dobi kreće se veći dio dana što mu je potrebno za pravilan rast i razvoj.
U toj dobi razvija se  koštano-vezivni i živčano-mišićni sustav. Snažno se razvijaju i tzv. velike skupine mišića našeg tijela.
U tim godinama dijete nauči hodati, trčati, skakati, penjati se i slično.
Kretanje utječe na pojačan rad organa za disanje što povećava izmjenu tvari, a pokreti doprinose razvoju središnjeg živčanog sustava.
Važno je pravodobno uključiti djecu u primjerene tjelesne aktivnosti, a prirodnu potrebu djeteta za kretanjem treba zadovoljiti i upravljati njome.
Odgojni  rad u predškolskoj dobi  provodi se u slijedećim dobnim skupinama:

 • mlađoj ,   koja obuhvaća  djecu od 3 do 4 godine

 • srednjoj,  koja obuhvaća  djecu od 4 do 5 godine i

 • starijoj,   djecu od 5 godine do polaska u školu.

Danas se tjelesni odgoj djeteta treba provoditi na znanstvenoj osnovi. Dobrim  poznavanjem građe i rada pojedinih organa djeteta i proučavanjem specifičnih osobina njegove psihe odgojitelji će moći primijeniti valjane metode te unaprijediti tjelesni odgoj djece predškolske dobi.
Kako bi rad na tjelesnom razvoju djeteta bio koristan, potrebno je izabrati najprikladnije vježbe koje se biraju prema slijedećim kriterijima:

 • psihofizičkom razvoju djece

 • karakteristikama grupe

 • spremnosti grupe i

 • stanju dječjeg zdravlja.

Tjelesno vježbanje svestrano razvija dijete, ali samo onda ako su svi njegovi sastavni dijelovi ravnomjerno zastupljeni, a to podrazumijeva;
vježbe pomoću kojih se razvija discipliniranost i organizirano kretanje odgojne grupe - dječjeg kolektiva
vježbe koje jačaju velike mišićne skupine i
vježbe kojima se razvijaju prirodni oblici kretanja.
Zdrava, okretna, spretna i vješta djeca mogu lakše
"nositi" određene teškoće života  te mogu lakše obavljati svoje radne i društvene zadaće.
Zadaci tjelesnog vježbanja temelje se na mogućnosti poticanja tjelesnog rasta i razvoj psihomotoričkog sustava i opće funkcionalne sposobnosti organizma.
Ovaj zadatak ostvaruje se osmišljenim sustavom vježbi, igara, stvaranje navika zdravog življenja (prehrana, odmor, aktivnosti,...).
Dijete stječe spoznaju o općem tjelesnom stanju i stvara naviku bavljenja tjelesnim aktivnostima.
I današnja tjelesna aktivnost na tragu je navedenih činjenica i spoznaja.
Uz voditeljicu aktivnosti u radu s djecom mlađe mješovite skupine područnog vrtića Maslačak Petrijevci sudjelovala je i kolegica Dajana Lacković, odgojiteljica predškolske djece.
 Pripremio: Zdenko Glasovac

18. 11. 2016.


Dječji vrtić Maslačak Belišće
Područni vrtić PetrijevciSVIJEĆA ZA VUKOVAR

13. 10. 2016.

Dječji vrtić Maslačak Belišće
Područni vrtić Petrijevci

Dječji tjedan u područnom vrtiću Maslačak Petrijevci

Povodom obilježavanja Dječjeg tjedna Zečiće i Pačiće,mlađu i stariju mjesovitu skupinu naše ustanove,  posjetili su gospodin Ivo Zelić, načelnik općine i gospođa Milka Furlan, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela općine, koji su počastili djecu keksima, sokovima i bombonima te djeci zaželjeli sretno i bezbrižno djetinjstvo.


Bila je to prilika za podsjećanje kakvo je bilo i njihovo djetinjstvo.

U sklopu dje
čjeg tjedna djeca obje odgojne skupine pogledala su predstavu pod nazivom "Gladna gusjenica" u izvedbi gospođe Karmele Škaro.

Djeca iz osnovne škole u Petrijevcima posjetili su našu ustanovu i darivali polaznike igračkama i školskim priborom kroz akciju pod nazivom "Djeca djeci".


Pripremila: Marta Sudar, odgojiteljica  

1. 9. 2016


Područni vrtić Maslačak Petrijevci


PRVI MASOVNI RODITELJSKI SASTANAK


Tema:
"MASLAČAK IZMEĐU OBITELJI I ŠKOLE"

Dan      : ČETVRTAK, 8.9.2016.

Mjesto : SDB starije mješovite skupine  
Vrijeme: 18,00 sati
Voditelj: Zdenko Glasovac, ravnatelj

Cilj aktivnosti:

 • informirati

 • podsjetiti  i

 • ukazati na prilike i mogućnosti zajedničke suradnje roditelja, djece i odgojitelja kroz pedagošku godinu.


Dobro došli!
Dječji vrtić Maslačak Belišće
Podru
čni vrtić Maslačak Petrijevci  


P O Z I V


Poštovani roditelji,

Kraći program predškole, namijenjen djeci koja nisu uključena u redovne programe vrtića, u godini prije polaska u osnovnu školu, bit će organiziran za općinu Petrijevci u područnom vrtiću Maslačak, Petrijevci, Republike 110.

Ovaj program zakonom je obvezan, a za roditelje je besplatan.

S radom počinjemo 1.2.2016. (ponedjeljak), a završavamo 27.5.2016. (petak).

Program traje ukupno 250 sati.


Uvodni roditeljski sastanak glede detaljnijeg pregleda rada ovog programa bit će organiziran u  ČETVRTAK, 28.1.2016., od 10,00 sati, u prostoru područnog vrtića Maslačak, Petrijevci.

Za sve ostale informacije, glede prijave djece i organizacije ovog programa, možete se obratiti , svaki radni dan, u vremenu od 7,00 do 15,00 sati, na telefon: 031 / 395-103.


Zahvaljujemo Vam na razumijevanju i suradnji!                             Uprava vrtića


AKTUALNOSTI - DJEČJI VRTIĆ MASLAČAK PETRIJEVCI

Područni vrtić Maslačak Petrijevci


UNUTRAŠNJOST DJEČJEG VRTIĆA  U SLICI - NEKAD I SADA


Povratak na sadržaj | Povratak na glavni izbornik