O prometnim sredstvima

Podijeli s prijateljima

U srijedu, 21.2.2018. godine, u vremenu od 9,00 do 10,30 sati, članovi stručno – razvojne službe ustanove posjetili su i sudjelovali u radu polaznika starije mješovite vrtićke skupine područnog vrtića Maslačak Petrijevci.
Radi se o djeci od 4,5 – 5 godina do polaska  u školu. Oglednu praktičnu aktivnost pripremila je i vodila kolegica Marta Sudar, odgojiteljica u ovoj skupini, uz koju je aktivnostima nazočila i kolegica Dajana Lacković, odgojiteljica predškolske djece koja također radi u ovoj skupini. Prije početka središnje praktične aktivnosti za svako dijete pripremljena je verbalna i taktilna dobrodošlica. Ova skupina broji ukupno 19 polaznik, ali zbog određenih pobola danas je bilo prisutno njih 10. Aktivnost je počela ‘Vrtuljkom prometnih znakova’ kojom se nastoji poticati i razvijati sposobnost opažanja te pravilnog imenovanja prometnih znakova i prometnih sredstava.
Nakon uvodnog dijela razgovora o prometnim znakovima djeca su se rasporedila po pripremljenim centrima aktivnosti koji su materijalnim poticajima govorili o prometnim sredstvima kao što su:

  • Jedrenjak
  • Auto
  • Avion
  • Čamac


U navedenim likovno – kreativnim i radno – praktičnim centrima poticala se i razvijala dječja mašta i kreativnost te sposobnost korištenja određenih materijala kao npr. papir, karton, štipaljke, ljepila, boje,… glede izrade navedenih prometala.Za potrebe logičko – matematičke aktivnosti izrađen je model parkirališta  i pripremljeni modeli autića s pripadajućim brojevima koje je trebalo pridružiti brojevima parkirališnih mjesta u garaži.U  centru istraživanja trebalo j utvrditi na kojima će, od tri ponuđene podloge, autići najdalje otići te izmjeriti postignutu udaljenost.
Podloge su bile izrađene od plastike, spužve i gume. Zatim su organizirane dvije natjecateljske igre, a radilo se o :

  • utrci papirnatih čamaca i
  • poligonu spretnosti kao svojevrsnoj tjelesnoj aktivnosti koja je za cilj imala utvrditi spretnost djece u vožnji dječjeg bicikla kroz svladavanje pripremljenih prepreka.


Iako malobrojni na današnjoj aktivnosti, polaznici ove skupine pokazali su iznimnu suradnju i želju pokazati što znaju o prometu, kako izrađuju pojedina prometna sredstva od ponuđenih materijala te kako spretno voze dječje bicikle na pripremljenom poligonu.

Pripremio:  Zdenko Glasovac, prof.