„BOMBONČIĆI“ POSJETILI GRADSKU KNJIŽNICU I ČITAONICU BELIŠĆE

Podijeli s prijateljima

Mješovita vrtićka skupina – „BOMBONČIĆI“ matičnog vrtića u Belišću posjetili su u petak, 11. studenog 2022. godine, Gradsku knjižnicu i čitanicu Belišće.

Ovaj posjet dio je programskih aktivnosti ustanove, Nacionalnog programa poticanja čitanja djece od najranije dobi i sastavnica suradnje našeg vrtića i ove javne ustanove u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, manifestacije koja se tradicionalno obilježava svake godine u razdoblju od 15. listopada do 15. studenog.

Program „Rođeni za čitanje – nacionalni program poticanja čitanja kod djece od najranije dobi“ započeo je 2021. godine.

Vada Republike Hrvatske 2021. godinu proglasila je Godinom čitanja.

Glavni cilj programa je uputiti svakog roditelja, staratelja tijekom redovitih sistematskih pregleda djece na važnost čitanja naglas za razvoj djetetovih čitalačkih navika, odnosno stjecanje navike čitanja iz užitka što značajno utječe na sveukupni djetetov razvoj.

Čitalačka pismenost jedna je od važnijih životnih vještina koja utječe na naše zdravlje, stoga je namjera da poticanje čitanja djeci od najranije dobi postane sastavni dio preventivnih i javnozdravstvenih mjera u promidžbi zdravlja djece.

Tijekom četiri pedijiatrijska pregleda, od šestog mjeseca do polaska u školu, pedijatri će djeci, shodno planiranim aktivnostima, čitati slikovnice prilagođene njihovoj dobi te im na kraju pregleda slikovnice i pokloniti kako bi ih roditelji, staratelji nastavili čitati u obiteljskom okruženju.

Posjetom su djeca upoznala novu lokaciju Gradske knjižnice i čitaonice, njenu organizaciju, a posebno su se zadržali u prostoru knjižnice namijenjene djeci predškolske dobi.

Kroz razgovor s kolegicom Vastom Putar, ravnateljicom ustanove, saznali su koliko knjiga ima u knjižnici, kako su knjige organizirane, kako se možemo učlaniti u knjižnicu i koristiti njene usluge te o važnosti čitanja i druženja s knjigom od predškolske dobi.

Kolegici Putar i njenim suradnicama zahvaljujemo na gostoprimstvu i suradnji koja je već tradicionalna, u interesu djece, odgojitelja i roditelja.

U pratnji djece bile su kolegice Marija Dubrović i Dajana Frljužec, odgojiteljice predškolske djece, pedagoške voditeljice mješovite vrtićke skupine – „BOMBONČIĆI“.

Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.