Hrana za mozak

Podijeli s prijateljima

U utorak, 15.11.2016. godine održan je 2. masovni roditeljski sastanak u matičnom vrtiću u Belišću, u vremenu od 17,30 do 18,15 sati.

Središnja tema uvodnog dijela sastanka nosila je naziv “HRANA ZA MOZAK”, a pripremila ju je kolegica Monika Jakišić, VMS, zdravstvena voditeljica ustanove.
Cilj ove teme bio je naglasiti važnost pravilne i uravnotežene prehrane na zdravlje djece i kvalitetu njihovog ukupnog rasta i razvoja.
Područje prehrane i razvijanja prehrambenih navika bila je i ostat će jedno od središnjih područja našeg edukativnog, savjetodavnog i praktičnog rada s djecom i roditeljima, a jedan od konkretnih rezultata na tom polju sustavne su izmjene jelovnika kroz ponudu  namirnica i načina njihovog pripremanja za potrebe obroka u našoj ustanovi.
U uvodnom dijelu kolegica Jakišić naglasila je nekoliko činjenica i misli:

 • Čovjek je ono što jede, pije, misli, govori i radi.
 • Prehrana u značajnoj mjeri određuje kvalitetu života.
 • Ljudi su dio prirode.
 • Prirodna, zdrava hrana koja se nalazi u prirodi  prikladna je za ljudsku konzumaciju.
 • Razvoj industrijalizacije udaljava nas kao vrstu od naših prirodnih korijena.
 • Na sceni je svojevrsna nutricionistička izopačenost  koja se ogleda u primarno kemijskoj obradi hrane kojom se želi oponašati priroda u laboratorijskim uvjetima.

Dječja piramida prehrane drugi je važan segment ovog izlaganja kroz koji su obrađene:

 • dječja piramida namirnica
 • pravilna raspodjela obroka
 • pravilni razmaci njihove konzumacije tijekom dana
 • potreba izbjegavanja nezdravih kalorija
 • naglasak kako bazu dječje piramide čine namirnice kao što su žitarice, riža, voda, kruh,…

Kolegica Jakišić objasnila je zatim razliku između pojmova zdrava i pravilna prehrana naglasivši kako je pravilnije koristiti termin  pravilna prehrana.
Ona podrazumijeva onu prehranu koja tijelu osigurava optimalni unos kalorija, vitamina, minerala i tekućine te optimalni omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti kako bi se osigurale potrebe organizma za gradivim, energetskim i zaštitnim tvarima.
Pravilna i uravnotežena prehrana jedan je od najvažnijih čimbenika i preduvjet za normalno funkcioniranje organizma.
Nekontrolirano, prekomjerno ili nedostatno unošenje hrane u organizam kao i unošenje hrane koja nema potrebne hranjive vrijednosti znatno ugrožavaju zdravlje svakog pojedinca.
Pravilna prehrana u djetinjstvu ključna je za zdravlje u odrasloj dobi, a djetinjstvo je razdoblje stvaranja dobrih i/ili loših prehrambenih navika koje određuju buduću kvalitetu prehrane, zdravlja, a time i kvalitete života.
Zatim je uslijedilo nekoliko važnih činjenica glede razvoja mozga i namirnica koje  pozitivnoi utječu na njegov razvoj i ulogu.
Mozak se ne razvija samostalno, a na njegov razvoj utječe čitav niz čimbenika.
Tijekom prve godine života dječji se mozak utrostruči u obujmu. Tokom te faze brzog rasta središnjeg živčanog sustava, mozak koristi 60% ukupne energije koju dijete unosi u svoj organizam. Kako su masnoće glavni sastojak membrane moždanih stanica i mijelinske ovojnice svakog živca, uzimanje dovoljne količine kvalitetnih masnoća može jako utjecati na razvoj i rad mozga.
Ljudskim bićima važan je visoki stupanj razvijenosti mozga jer on je i organ za preživljavanje nas kao pojedinaca, ali i kao vrste.
Mozak je organ jedinstvene strukture. Za rast i sazrijevanje mozga u ranom životnom razdoblju potrebno je do dvije godine, a konačnu zrelost postiže iza dvadesete godine.
Ljudski mozak se cijeli život prilagođava novim spoznajama, učenju , prilagodbi novim događanjima, a poznato je kako mozak ima mogućnost tzv. remodeliranja.
Mozak prikuplja i prerađuje informacije i uspostavlja spoznaje koje mu dolaze preko niza poticaja (stimulacija) i zbivanja koja dijete dobiva od svojih roditelja.
Da bi se dijete moglo što pravilnije razvijati i razviti u skladno ljudsko biće, u svakom trenutku dana trebaju mu biti na raspolaganjau ljubav i nježnost koju mu pružaju roditelji, raznolike i poticajne ige pune mašte te pravilna prehrana.
Zatim je uslijedio dio prezentacije posvećen namirnicama koje pozitivno utječu na rast i funkcije mozga, a u prvim mjesecima djetetovog života ključno je majčino mlijeko. Izlaganje je nastavljeno pregledom ostalih namirnica čijim izborom povoljno djelujemo na ovaj organ, a radi se o žitaricama, povrću, voću, grupama određenih vitamina i minerala te ugljikohidrata koji su nužni za pravilan rast i funkcije mozga, a navedene sastojke uzimamo putem obroka.
U zaključku svog izlaganja kolegica Jakišić naglasila je slijedeće:

 • Što kvalitetnije namirnice konzumiramo, to će ih mozak bolje iskoristiti za svoj rast i funkcioniranje.
 • Pravilno odabrana prehrana im aveliki utjecaj na dječji rast i razvoj – ona utječe na motivaciju, raspoloženje, usporava starenje mozga, olakšava nošenje sa stresom kojii je sve više prisutan i kod djece.
 • Namirnice koje doprinose boljem radu mozga su, pored ostaloga,  banane, brokula, govedina, grašak, jaja, jogurt, kelj, krumpir, losos, mahunarke, mlijeko, naranče, piletina, pivski kvasac, pšenične klice, prokulice, puretina i sir.
 • Namirnice bogate hranjivim tvarima, vitaminima, mineralima i zdravim mastima neophodne su za zdrav rast djeteta, ali i za razvoj mozga.
 • Hranite svoju djecu namirnicama koja pozitivno utječu za rast i funkcije mozga pri čemu izbjegavajte što više bijeli kruh, pića sa šećerom, gazirana pića, rafinirane šećere, umjetne boje i zaslađivače.

Nakon središnje teme masovnog roditeljskog sastanka roditelji su imali sastanke na razini odgojnih skupina gdje su središnje teme bile vezane uz prilagodbu djece na život u jaslicama / vrtiću, teme  odgojno – obrazovnog rada s njima, mogućnostima daljnje suradnje roditelja i odgojitelja te najavama aktivnosti po skupinama i na razini ustanove  do kraja ove kalendarske godine.Pripremili: Monika Jakišić i Zdenko Glasovac