JE LI VAŠE DIJETE SIGURNO NA INTERNETU?

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Većina djece voli tehnologiju i brzo nauče koristiti uređaje osjetljive na dodir (pametni telefoni, tableti), igraće konzole, igrati online igre i surfati internetom na kojem gotovo svakodnevno provode vrijeme. Internet ima puno prednosti (dostupnost informacija koje ih zanimaju, zabava, komunikacija s vršnjacima), no to ne umanjuje činjenicu da je također i mjesto gdje djeca mogu biti izložena opasnosti. Djeca nisu svjesna tih rizika i opasnosti pa je Vašzadatak da ih upoznate s njima kako biste bili sigurni da vaše dijete koristi prednosti koje internet pruža na siguran i zaštićen način.
       Prenosimo stoga roditeljima smjernice koje je pripremila jedna britanska organizacija kako bi mogli bolje usmjeravati svoju djecu na internetu.

·         BUDITE UKLJUČENI

Najbolji put do sigurnog korištenja interneta kao i do razumijevanja kako djeca koriste internet je zajedničko korištenje interneta. Ključ je u aktivnom angažmanu i razgovoru s djecom. Posvetite vrijeme istraživanju igara i usluga koje vaša djeca koriste/žele koristiti i njihovih sigurnosnih značajki.

·      POSTAVITE PRAVILA

Dogovorite koliko vremena djeca smiju provesti na internetu, koje stranice mogu posjećivati i kako se trebaju ponašati. Pravila dogovorite odmah na početku kako biste i vi i djeca bili svjesni postavljenih granica.

·      NADZIRITE DIJETE 

Držite računalo u dijelu kuće/stana u kojem većina članova obitelji provodi najviše vremena (kuhinja, dnevni boravak). Tako ćete lakše biti uključeni kad ih djeca koriste. Imajte na umu da se internetu može pristupiti i s brojnih prijenosnih uređaja (pametnih telefona, tableta i igračih konzola) i potrudite se da i njih djeca koriste pod vašim nadzorom.
Važno je biti uz dijete i pokazivati mu poželjna ponašanja svojim primjerom. Zabrinjavajuće je da gotovo svaki peti roditelj izjavljuje da nikad ili rijetko gleda sadržaje zajedno sa svojim djetetom. Nakon što dijete vidi neki sadržaj na TV-u, petina roditelja nikad ili tek ponekad razgovara s djetetom o onome što je gledalo. Razgovor s djetetom vrlo je važan. Kroz otvorena pitanja možete poticati kritičko mišljenje te podržati dijete u promišljanju i donošenju vlastitih izbora.

·      ODREDITE VRIJEME KORIŠTENJA

Dogovorite vremenska ograničenja, planirajte tjedni raspored za zajedničko korištenje interneta i maknite prijenosne uređaje iz dječje sobe tijekom noći.

·      KORISNI ALATI KOJI VAM MOGU POMOĆI

Postoje besplatne roditeljske zaštite i filteri, koji vam mogu pomoći u postavljanju granica, ali ih uglavnom morate sami uključiti. Provjerite što vam je od toga dostupno kod vašeg mobilnog operatera, pružatelja usluge interneta, odnosno proizvođača uređaja. Filteri postoje i na pojedinim internetskim stranicama i uslugama (YouTube, Google). To je dobar početak, no imajte na umu da filteri i roditeljske zaštite nisu 100% učinkoviti. Najbolje ih je kombinirati sa stvarnim roditeljskim nadzorom i angažmanom, kako bi djeca naučila kako sigurno koristiti internet.

·      ŠTO REĆI DJETETU?

Razgovarajte s djetetom o tome zašto je važno da odmah kaže odrasloj osobi ako ga nešto/netko na internetu uznemiri. Pobrinite se da vaša djeca znaju da vam se mogu obratiti (a da pritom ne upadnu u nevolju) ako na internetu vide nešto zabrinjavajuće. Jednostavna strategija koju ih možete naučiti u slučaju da naiđu na neželjene sadržaje je da odmah isključe uređaj.

Mlađe korisnike mogu omesti oglasi i pop-up prozori pa se sa samo nekoliko klikova ili zbog greške prilikom tipkanja mogu naći na internetskim stranicama sa sadržajima koji nisu primjereni za njih. Djeca su prirodno znatiželjna pa označavanje odabranih internetskih stranica ili stvaranje liste favorita mogu biti jednostavan način da pomognete djeci u pronalaženju sadržaja koji ih zanimaju, bez potrebe da pretražuju internet.
Djeci je važno objasniti da drugi korisnici ne moraju biti ono za što se predstavljaju i da su “prijatelji” s interneta ipak i dalje stranci pa trebaju čuvati osobne podatke, poput svog imena, adrese, telefonskog broja, lozinki. Potičite ih da koriste nadimke i izmišljena korisnička imena kad god je to moguće.

·      KOJE SU IGRE PRIKLADNE ZA MOJE DIJETE?

Postoji puno različitih online igara koje djeca mogu igrati na računalu, igraćim konzolama ili u aplikacijama. Neke igre namijenjene su starijoj publici i mogu sadržavati prizore ili jezik koji nije primjeren djeci. Zato je važno da igre koje vaša djeca igraju odgovaraju njihovoj dobi. Kao kod klasifikacije filmova, dobne oznake za videoigre dodjeljuju se na temelju njihova sadržaja. Informirajte se o sustavu ocjenjivanja igara PEGI (Pan European Games Information), čije dobne oznake imaju i neke online igre. 

Ako sami odigrate igru prije svog djeteta, možete vidjeti kakve su joj postavke sigurnosti. Dobro je i čitati recenzije igara kako biste saznali kakva su iskustva drugih roditelja, koji su potencijalni sigurnosni problemi, ima li u igri oglasa i jesu li oni primjereni publici kojoj je igra namijenjena. Prilikom preuzimanja aplikacije, provjerite jesu li moguće kupnje u aplikaciji, kako dijete ne bi nenamjerno trošilo novac tijekom igranja. U postavkama mnogih uređaja možete i onemogućiti takvu kupnju.


Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba i Hrabri telefon proveli su istraživanje o predškolskoj djeci pred malim ekranima. Rezultate istraživanja možete pronaći na sljedećem linku:
https://www.poliklinika-djeca.hr/istrazivanja/prvo-nacionalno-istrazivanje-o-predskolskoj-djeci-pred-malim-ekranima/
Za lakši razgovor s djetetom na temu izazova korištenja interneta možete koristiti interaktivnu slikovnicu Razmisli pa klikni koja je dostupna na sljedećem linku:
https://www.roda.hr/udruga/projekti/razmisli-pa-klikni/interaktivna-slikovnica-razmisli-pa-klikni-za-laksi-razgovor-o-izazovima-interneta.html
kao i slikovnicu Sigurni s Neticom
https://netica.hr/materijali/Slikovnica_web.pdfVAŠA DJECA MOGU ZNATI VIŠE OD VAS O TEHNOLOGIJI, ALI VI ZNATE VIŠE O ŽIVOTU I U OVOM PODRUČJU ONI TREBAJU VAS DA IH NAUČITE SIGURNO HODATI I KOMUNICIRATI SA SVIJETOM OKO SEBE.

Izvor: www.medijskapismenost.hr