Savjetovalište za roditelje

Podijeli s prijateljima

Poštovani roditelji, od siječnja do svibnja ove godine, u našem vrtiću održat će se psihološko savjetovalište za roditelje koje će voditi mobilni tim SOS Dječjeg sela Ladimirevci. Tako i ove godine nastavljamo suradnju sa mobilnim stručnim timom SOS Dječjeg sela, na obostranu korist i zadovoljstvo. Usluge koje ćemo pružati besplatne su za roditelje, te će u skorije vrijeme biti obogaćene i formiranjem Kluba roditelja. 

Raspored održavanja Savjetovališta: Savjetovalište će raditi u matičnom vrtiću u Belišću svake prve srijede u mjesecu, u vremenu od 15,00-16,00 sati. Na ostalim lokacijama, u Petrijevcima će raditi svake druge srijede (15,00-16,00 sati), u Bizovcu svake treće srijede (15,00-16,00 sati), te u Gatu zadnju srijedu u mjesecu (13,00-14,00 sati). 

Obratite se s punim povjerenjem stručnjacima koji su educirani za rad sa djecom, obitelji i poboljšanjem kvalitete života u našoj sredini, te imaju iskustvo rada sa obiteljima u riziku. Savjetovanje se obavlja u obliku individualnog razgovora, a usmjereni su rad na aktivnom rješavanju poteškoća u osobnom, obiteljskom ili društvenom okruženju. Neke od tema koje se učestalo javljaju u savjetodavnom radu sa obiteljima su odgoj djece, materijalne nedaće, nezaposlenost, razvod, usklađivanje poslovnog i privatnog života, opasnosti na internetu, međuvršnjačko nasilje i sl. Mobilni tim vodit će Tihana Stapić, mag. psihologije, koja će nadalje biti na raspolaganju.  

U sklopu podrške roditeljstvu, održala bi se predavanja i radionice za zainteresirane, na kojima bi jačali svoje kompetencije kao roditelja. Prednost grupe je dijeljenje iskustava i pružanje podrške od drugih roditelja, uz stručno vodstvo i korisne informacije voditelja. Nešto više pročitajte u nastavku: 

MALA ŠKOLA ZA RODITELJE

(KLUB RODITELJA)

„Mi nećemo postati roditelji kakvi želimo biti samo ako to poželimo. Ali jasna slika o tome kakvi roditelji želimo biti – znači dobar početak.“  

Jedan od načina kako stručnjaci mogu dati odgovore roditeljima koji žele unaprijediti svoj odnos s djetetom je i Škola roditeljstva. To je grupni rad koji za svoju najveću vrijednost ima upravo dijeljenje iskustva. Često se roditelj osjeća usamljeno, drugačije ili izloženo sa svojim problemom (u vrtiću, školi, zajednici). U grupi, osjeća se podržano, prihvaćeno i s uvidom da nije jedini koji misli da ima problem. 

Roditelji su prečesto uglavljeni u ulogu s mnogo „moranja“. I upravo s tim “što moram učiniti, kako moram reagirati, kako je ispravno, što pišu knjige, vi ste stručnjak, vi znate“ roditelj dolazi u grupu. 

Naša Škola roditeljstva ne nudi skup ispravnih metoda kojima se odgaja dijete već skup ideja koje roditelj može upotrijebiti u odnosu sa svojim djetetom. Nije ideja da roditelj osjeća poraz u susretu sa stručnjakom već motivaciju za pričom iz koje svi uče u grupi, i voditelj i ostali roditelji.  

Odgovorno roditeljstvo podrazumjeva “odgovornosti za dobrobit i razvoj djeteta, odgovornosti za kvalitetu odnosa s djetetom te odgovornosti za vlastitu dobrobit i razvoj kao roditelja”. (J. Juul, 2006.)   

Tihana Stapić, mag.psych Voditeljica mobilnog tima SOS Dječjeg sela Ladimirevci Program jačanja obitelji