U Maslačku obilježen Hrvatski olimpijski dan – HOD

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Godišnjim planom i programom Dječjeg vrtića Maslačak, Belišće svake pedagoške godine u rujnu obilježavamo Hrvatski olimpijski dan – HOD.

Hrvatski olimpijski dan obilježava se 10. rujna, a ove godine dio aktivnosti organizirali smo 9., a dio 12. rujna.

Svojevrstan znak prepoznavanja sudionika ove manifestacije je bijela majica.

Ciljevi manifestacije odnose se na promociju različitih oblika tjelesnih i sportskih aktivnosti djece rane i predškolske dobi, zdravih načina življenja, olimpijskih vrijednosti, međugeneracijskog druženja djece i mladih, različitih oblika suradnje s članicama Zajednice športskih udruga grada Belišće.

Planom obilježavanja ovog dana, shodno mogućnostima, bile su uključene sve odgojne skupine na razini ustanove, mješovite jasličke i mješovite vrtićke.

Mješovita jaslička skupina „Zečići“ matičnog vrtića olimpijski dan obilježila je u petak, 9. rujna 2022. godine, organizacijom prigodnog poligona za razvoj koordinacije pokreta te igrom gađanja statične mete lopticama pod nazivm „Pogodi krug“.

Djeca, njih 9, rado su se uključila u navedene sadržaje, a sve pod budnim okom kolegica Jelene Boras i Dubravke Kess, odgojiteljica navedene skupine.

Mješovita jaslička skupina „Bubamare“ matičnog vrtića u petak je, 9. rujna 2022. godine, u svojoj sobi dnevnog boravka imala aktivnost pod nazivom „Skupi loptice“. Zadatak je bio pronaći loptice u sobi dnevnog boravka i ubaciti ih u, za to pripremljenu, kutiju. Aktivnost je trajala 15-ak minuta, a sudjelovalo je ukupno 15 djece.

Aktivnost su organizirale kolegice Viktorija Bašić i Tena Merčep, odgojiteljice.

Mješovita vrtićka skupina „Mravići“ matičnog vrtića natjecala se u povlačenju užeta. Aktivnost je imala za cilj poticati natjecateljski duh i međusbnu suradnju, a djeca su uživala u igri i zasluženim medaljama koje su nakon provedenih aktivnosti dobili od svojih odgojiteljica, Valentine Mandić i Ane Mogoroš.

Mješovita vrtićka skupina „Limači“ matičnog vrtića u petak je, 9. rujna 2022. godine, održala planirane aktivnosti u sobi dnevnog boravka skupine.

Djeca su razgovarala o važnosti bavljenja tjelesnim aktivnostima i sportom, prijateljskim odnosima u igri, motoričkim vježbama koje su nakon razgovora proveli te pokretnom igrom uz pjevanje.

Starija djeca ove skupine tehnikom kolaža izradila su olimpijske krugove, a mlađa su crtala lopte različitih veličina i boja.

Aktivnosti su pripremile kolegice Branka Vidaković i Sandra Glasovac, odgojiteljice, a sva su djeca dobila medalje od papira u znak sjećanja na ovu aktivnost.

Mješovita vrtićka skupina „Kikići“ olimpijski dan obilježila je u ponedjeljak, 12. rujna 2022. godine, suradnjom s članicama Odbojkaškog kluba „Belišće“ koje su s gospodinom Karlom Kaptalanom, trenerom, posjetile matični vrtić.

Mlađe kadetkinje odbojkaškog kluba upoznale su djecu odgojne skupine sa pravilima ovog sporta, najvažnijim elementima igre, kako se oni vježbaju te vrijednostima bavljenja kolektivnim sportom.

Za djecu, posebno one novoupisane, bilo je to zabavno i zanimljivo iskustvo, a naša suradnja s članovima ovog kluba nastavit će se tijekom pedagoške godine.

Planiranu suradnju provele su kolegice Dragica Jančikić i Aleksandra Šrepfler, odgojiteljice skupine.

Mješovita vrtićka skupina „Balončići“ matičnog vrtića, u suradnji s gospodinom Zoranom Ratkovićem, voditeljem škole nogometa NK „Belišće“ , obilježili su olimpijski dan na gradskim sportskim terenima.

Gospodin Ratković kao domaćin susreta pripremio je niz zanimljivih vježbi zagrijavanja i natjecateljskih igara, a na kraju je organizirao mali trening nogometa koji je djeci bio posebno zanimljiv.

Na kraju planiranih aktivnosti djeca su u međusobnom razgovoru s domaćinom susreta i odgojiteljicama skupine, koelgicama Suzanom Svoboda i Slavicom Vuksanić, istakla što im se najviše svidjelo u pripremljenim aktivnostima i kojim bi se sportovima željeli baviti kad odrastu.

Ovom prilikom zahvaljujemo djeci, roditeljima, odgojiteljicama i vanjskim stručnim suradnicima što su nam pomogli u obilježavanju ove vrijedne manifestacije koja je tradicionalna sastavnica odgojno – obrazovnog rada na razini naše ustanove.

Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.