Polaznici Kraćeg programa predškole posjetili redakciju Belišćanskog lista i Gradski radio Belišće

Podijeli s prijateljima

Polaznici Kraćeg programa predškole posjetili su u četvrtak, 7. travnja 2022. godine, u vremenu od 17,00 do 18,00 sati, redakciju Belišćanskog lista i Gradski radio Belišće – NAŠ RADIO.
Kraćim programom predškole planirano je nekoliko posjeta javnim ustanovama i gradskim tvrtkama kako bi se djeca, na njima razumljiv način, upoznala sa organizacijom i misijom istih.
Nakon posjete Gradskoj knjižnici i čitaonici i Muzeju grada Belišća, ovo je treća posjeta kojoj su ciljevi bili:
Upoznati zanimanje novinar
Saznati kako se pripremaju vijesti
Kako nastaje Belišćanski list
Saznati osnovne karakteristike radija kao medija
Kako nastaje radijska emisija
Upoznati ulogu radija u informativnom, kulturnom, sportskom i zabavnom životu lokalne zajednice.
Domaćini edukativnosg susreta bile su kolegica Dajana Petovari, novinarka – urednica u Belišćanskom listu i kolegica Monika Đogaš, novinarka na Gradskom radiju Belišće.
Kolegica Dajana Petovari govorila je o zanimanju novinar, kako se prikupljaju i obrađuju informacije za vijesti, kako se radi novinski članak, strukturu organizacije Belišćanskog lista, područja koja se obrađuju ovim mjesečnikom, presjek rada redakcije od pokretanja lokalnog glasila do današnjih dana, uloge novinara, fotoreportera i glavnog urednika, gdje se list tiska i u kojoj nakladi te podijelila nekoliko primjeraka lista djeci glede neposrednog upoznavanja sa konačnim proizvodom redakcije.
Nakon uvodnog izlaganja uslijedila su dječja pitanja i komentari, a zatim nam se pridružila kolegica Monika Đogaš koja nas je odvela u studio Gradskog radija.
U studiju nam je pokazala kojom opremom Gradski radio raspolaže, kako se novinari – voditelji služe istom, kako prikupljaju informacije i stvaraju vijesti, osnovno o programskoj shemi radija, frekvenciji na kojoj se emitiraju emsije, mogućnostima suradnje radija i vrtića koji također stvara informacije za novinske ili radijske vijesti, a zatim smo poslušali sažetak jedne radijske emisije informativnog programa.
Nakon službenog dijela posjete djeca su se počastila sokovima i bombonima.
U pratnji djece bili su Doris Vranić, voditeljica kraćeg programa predškole, Marin Pađen, edukacijski rehabilitator u projektu „Maslačak – prijatelj djece 2“ i ravnatelj ustanove.
U ime djece, zaposlenika i svoje osobno ime zahvaljujem kolegicama Dajani Petovari i Moniki Đogaš, kao i njihovim glavnim urednicima, na ljubaznosti i suradnji u realizaciji planiranih sadržaja ove posjete.

Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.