Posjet polaznika kraćeg programa predškole Vatrogasnoj zajednici grada Belišća

Podijeli s prijateljima

Polaznici kraćeg programa predškole u Belišću posjetili su u srijedu, 13. travnja 2022. godine, članove Vatrogasne zajednice grada Belišća u vremenu od 17,00 do 18,15 sati.

Program posjete dogovoren je s gospodinom Dubravkom Čovčićem, a domaćini susreta bili su gospoda Ivan Vincetić, Marko Ivić i Željko Čakalić.

Sadržaji edukativne posjete bili su:

  • „Plamenko“ – prezentacija koja ima za cilj upoznati djecu s mjerama zaštite od požara i ulogom vatrogasaca
  • Obilazak vatrogasnog spremišta i prikaz vatrogasne opreme za osobnu zaštitu, skupne opreme, osnovnih vatrogasnih uređaja i vozila
  • Prikaz rada sa navalnim vatrogasnim vozilom „IVECO“ uz korištenje mlaznice za gašenje požara
  • Prikaz gašenja zapaljive tekućine primjenom protupožarnog aparata punjenog prahom
  • Praktični rad djece u rušenju mete vodenim mlazom i korištenjem tzv. brentače.

Kroz sadržaje prezentacije djeca su se upoznala s osnovnim opasnostima vezanim uz požar, gorivim materijalima, nekim od postupaka kako spriječiti požar, kako se ponašati u slučaju izbijanja požara, koji broj zvati glede dojave o požaru, koje su osnovne zadaće vatrogasaca u prevenciji i gašenju požara.

Nakon prezentacije uputili smo se u dežurnu sobu gdje su djeca upoznata sa komunikacijskim uređajima i načinima njihove uporabe u svakodnevnom radu.

Naši domaćini zatim su nam pokazali dijelove osobne opreme vatrogasaca, uređaje i skupnu opremu koju koriste prilikom gašenja požara.

Djeci posebno zanimljiv bio je navalni kamion „IVECO“, njegova oprema, sirene koje koriste vatrogasci pri izlascima na intervenciju i rukovanje crijevom s mlaznicom za gašenje vatre.

Demonstracija paljenja gorive mase i njeno gašenje aparatom punjenim prahom bio je slijedeći dio programa posjete.

Djeca su upoznala nekoliko vrsta gorivih i negorivih tvari, načine postupanja pri gašenju zapaljivih tekućina kao i ulogu ručnih vatrogasnih aparata punjenih prahom pri gašenju požara.

Članovi vatrogasne mladeži pokazali su polaznicima programa predškole kako se takmiče u rušenju mete mlazom vode korištenjem tzv. brentače.

Nakon toga i polaznici programa predškole okušali su se u toj vještini pri čemu su pokazali dobru spretnost i snalažljivost u rukovanju brentačom korištenjem mlaza vode u rušenju mete postavljene na određenu udaljenost.

Na kraju ove zanimljive i uzbudljive posjete djeca su se počastila bombonima i sokovima koje su nam ljubazni domaćini pripremili za ovu prigodu.

U pratnji djece bili su:

  • Doris Vranić, voditeljica kraćeg programa predškole
  • Marin Pađen, edukacijski rehabilitator u projektu „Maslačak – prijatelj djece 2“ i
  • Zdenko Glasovac, ravnatelj ustanove.

Koristim priliku zahvaliti našim vrijednim i ljubaznim domaćinima na sadržajnom programu, dinamici njegovog izvođenja, porukama i savjetima koje smo dobili vezanim uz protupožarnu prevenciju i zaštitu.

Bila je ovo prilika dogovarati nove programske aktivnosti i s polaznicima redovnih programa starijih vrtićkih skupina naše ustanove, a sve na tragu razvijanja dobre suradnje i širenja kulture protupožarne zaštite kod djece predškolske dobi.

Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.