Priče grade put do srca

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Prošli mjesec obilježeni su međunarodni dan dječje knjige te svjetski dan knjige. Tim povodom skrećemo vam pažnju na važnost čitanja djeci od najranije dobi.I

straživanja pokazuju da se djeca kojoj se čita i priča od najranije dobi brže razvijaju, brže uče, bolje se snalaze u komunikaciji s drugima i zainteresiranija su za okolinu.

Slušanjem priča kod djeteta se razvijaju logičko zaključivanje, kreativnost i pamćenje.Čitanjem djetetu potičemo i njegov emocionalni razvoj (razumijevanje vlastitih i tuđih osjećaja) te usvajanje moralnih vrijednosti i humanih poruka.

Čitanje je oblik druženja i igranja s djetetom u kojem roditelj ima priliku bolje upoznati svoje dijete, uočiti njegove interese, sposobnosti, način razmišljanja, strahove i probleme koji ga muče.

Vrijeme i pažnja koju posvećujete djetetu za vrijeme čitanja šalju djetetu poruku da vam je važno te se kod djeteta stvaraju osjećaj ugode, sigurnosti i povjerenja. Zato nemojte propustiti priliku za zbližavanje s djetetom uz dobru slikovnicu!

Ovom prilikom preporučamo vam sljedeće slikovnice koje su odličan poticaj za razgovor s djetetom o životu, osjećajima, prijateljstvu te malim, no za njih velikim problemima s kojima se svakodnevno susreću. Sve navedene slikovnice dostupne su u našoj gradskoj knjižnici koja ponovno radi za korisnike 🙂

·        Vjeverice svađalice

·        Mirko Bjesomirko

·        Ana i gospodin Strahojed

·        Moj brat je autist

·        Dječak koji je znao sve

·        Kako su moji roditelji zaboravili biti prijatelji

·        Mrljek i Prljek slikovnice (slikovnice o prljavim rukama, pokvarenom zubu, neopranoj kosi)

·        Serija slikovnica Pip i Popi (Žabica za laku noć, Lokvica, Novi romobil, Dan na plaži i dr.)

·        Serija slikovnica Petra (Petra i roditeljska svađa, Petra govori ružne riječi, Petra i noćna mora, Petra i njezina dadilja, Petra ide u malu školu, Petra je dobila brata i dr.)

·        Serija problemskih slikovnica Mladena Kušeca (Idem rano spavati, Brinem se za svoje tijelo, Kada treba kažem NE, Volim svoju obitelj, Ja sam pristojan, Svi smo različiti i dr.)

·        Evenio slikovnice na temu 4 osnovne emocije (npr. Lavica može i zna biti sretna zbog drugoga, Lisica je naučila da sreća stanuje u srcima, Ježić je tužan jer nije pobijedio u igri, Praščić je tužan i ljubomoran na brata, Psića je strah odlaska doktoru, Slonicu je strah vikanja i kazne, Kad je ljut nilski konjić grize, Kad je ljuta vjeverica ne sluša i dr.)

„Ako ne poznajete drveće možete se izgubiti u šumi. Međutim, ako ne poznajete priče, možete se izgubiti u životu…“