Vježbe disanja i opuštanja u Maslačku

Podijeli s prijateljima

Za polaznike mješovite vrtićke skupine – BALONČIĆI matičnog vrtića u Belišću u srijedu smo, 22. ožujka 2023. godine, u dvorani vrtića, u vremenu od 10,00 do 10,45 sati, organizirali radionicu pod nazivom „Vježbe disanja i opuštanja“ u kojoj je sudjelovalo 20 djece.

Voditeljica radionice bila je gospođa Jelena Stanković, a cilj je bio upoznati djecu sa tehnikama pravilnog disanja i vježbama opuštanja tijela.

Disanje često uzimamo zdravo za gotovo i ne razmišljamo o njemu sve dok ne osjetimo neku tegobu.

Te automatske aktivnosti postanemo svjesni tek kad nas muči kašalj ili nam disanje zbog nekog razloga postane otežano.

Za disanje nije važno samo to da imamo nesmetani protok zraka kroz dišne putove do pluća i natrag, nego i da ono bude pravilno.

Poznato je kada smo uznemireni dišemo brže i pliće, a kada smo smireniji dublje, no to nije dovoljno da doista pomognemo našem tijelu da „prodiše punim plućima“, jer se pravilno disanje mora naučiti.

U uvodnom dijelu radionice, nakon kraćeg upoznavanja, voditeljica je povela razgovor s djecom o disanju i važnosti pravilnog disanja.

Nakon vježbi razgibavanja pojedinih dijelova tijela i mišićnih skuipna voditeljica je davala upute i praktično pokazivala kako uz vježbanje pravilno disati.

U središnjem dijelu aktivnosti djeca su vježbala različite tehnike disanja na usta, nos, disanje iz trbuha i slično.

Nakon vježbi disanja uslijedile su vježbe opuštanja pojedinih dijelova tijela i primjene naučenih tehnika disanja uz opuštajuću glazbu.

Djeci se radionica svidjela, a u istoj su sudjelovale kolegice Slavica Vuksanić i Suzana Svoboda, odgojiteljice te kolegica Monika Jakišić, zdravstvena voditeljica.

S voditeljicom radionice dogovorena je organizacija radionice i za ostale zainteresirane polaznike vrtićkih skupina matičnog vrtića, ovaj puta u sklopu programskih aktivnosti produženog boravka u srijedu, 29. ožujka 2023. godine, u dvorani vrtića, u vremenu od 17,30 do 18,15 sati. Dobro došli!

Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.