20. Tjedan mozga u Maslačku

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

U našoj ustanovi u tijeku je obilježavanje 20. Tjedna mozga.Tim povodom stručna suradnica – psihologinja u suradnji s odgojiteljicama provodi radionice BrainGym-a putem kojih se djeca upoznaju s vježbama gimnastike za mozak te na zanimljiv i njima pristupačan način uče o mozgu i njegovim funkcijama.
BrainGym je metoda aktiviranja mozga za učenje pomoću kretanja.Tehniku „BrainGym“ osmislio je znanstvenik Paul Dennison 1969. godine.Riječ je o gimnastici za mozak, odnosno programu čija je svrha u potpunosti aktivirati mozak za učenje pomoću kretanja.Osnovni priručnik ove metode sadrži prikaz i detaljan opis svih 26 vježbi BrinGym s uputama za edukatore i roditelje.BrainGym se dakle stoji od 26 jednostavnih i ugodnih, ciljanih aktivnosti koje brzo rezultiraju znatnim poboljšanjima koncentracije, pamćenja, čitanja, orgniziranja, slušanja i koordinacije.Usklađeno funkcioniranje tijela i uma vodi poboljšanju opće motoričke koordinacije, koncentracije i pamćenja, čitanja, pisanja, jezičnih i matematičkih vještina, organizacijskih vještina, logičkog mišljenja i razumijevanja, emocionalne ravnoteže te smanjenju hiperaktivnosti i napetosti.
Ova metoda temelji se na tri jednostavna pravila, a ona glase:   

• učenje je prirodna aktivnost koja donosi radost i traje cijeli život;   

• teškoće ili tzv. „blokade u učenju“ nisu ništa drugo do nemogućnost nošenja sa stresom i neizvjesnošću novih zadataka;   

• svi smo mi na neki način „blokirani“ jer nismo naučili kako se kretati.


Razumijevanje djetetova mozga i načina na koji funkcionira i razvija se od ključnog je značaja za razumijevanje procesa učenja.Vježbe u sklopu BrainGym-a pomažu stvaranju novih veza između lijeve i desne moždane polutke što povoljno utječe i na rješavanje određenih razvojnih poteškoća.Trajanje terapije je individualno, odnosno ovisi o samom djetetu, spremnosti na suradnju sa stručnjakom, roditeljskom trudu i drugim faktorima.


Primjeri najčešćih vježbi korištenjem ove metode su:   

• KRIŽNO GIBANJE – jedna od osnovnih vježbi kojom se paralelno aktiviraju obje moždane polutke te poboljšava koordinacija lijevo – desno, disanje, izdržljivost, sluh i vid. Vježba je također korisna za poboljšanje koncentracijei lakše ispunjavanje zadataka. Dijete  stupa u mjestu naizmjence dotičući desno koljeno lijevim laktom i lijevo koljeno desnim laktom.   

• PRIZEMLJIVAČ – aktivnost rastezanja kojom se opuštaju mišići neophodni za ravnotežu i koordinaciju. Dijete se nalazi u stojećem položaju, lagano raširenih nogu. Desno stopalo treba usmjeriti u desnu stranu, a lijevo stopalo premanaprijed. Ztim se pri izdahz savija desno koljeno, a pri udahu ispruži se desna noga. Bokovi trebaju biti podbočeni, a vježba se naizmjence izvodi  tri puta na jednu, a zatim tri puta na drugu stranu.   

• DVOSTRUKO ŠARANJE – vježba je koja pomaže razvou orijentacije u prostoru u odnosu na tijelo. Pomoću te vježbe dijete razvija spretnost, lakše piše, urednije crta. Vježba se izvodi tako da dijete slobodno crta objema rukamaistovremeno na listu papira ili na ploči, a kasnije može pokušati crtati kvadrate prema van,  prema gore, prema unutra i prema dolje.
Literatura koju koristimo u radu:   

• Braingym – Priručnik za obitelj i edukatore   

• Braingym – zona ubrzanog učenja (knjiga + CD).


BrainGym kao metoda prepoznata je u našoj ustanovi i primjenjuje se u radu s djecom vrtićkih skupina.


Pripremili:Marija Mandić, mag.psych.Zdenko Glasovac, prof.