Kako odgojiti nenasilno dijete

Podijeli s prijateljima

Nasilje među djecom može imati oblik tjelesnih ozljeda, prijetnji, odbacivanja, ruganja, zadirkivanja, ogovaranja. Ono ostavlja brojne posljedice. Kako na djecu koja doživljavaju nasilje (osjećaju se uplašeno, ljutito, usamljeno, tužno, odbačeno ili posramljeno, imaju poteškoća u uspostavljanju bliskih prijateljstava), tako i na djecu koja se ponašaju nasilno (uče da su batine način da izraze ljutnju i izbore se za svoja prava) pa i na djecu koja nasilje „samo“ promatraju (podiže se prag tolerancije na nasilje). Nasilje među djecom sve je prisutnije i predstavlja sve veći problem. Zato je jako važno da odrasli (roditelji, odgojitelji, nastavnici, stručnjaci) postanu osjetljivi na ovaj problem i svaki put reagiraju na nasilje te ne dopuste nasilju da „živi“ u prostorijama vrtića, na igralištima, u školama i bilo gdje drugdje.  
Dijete se počinje nasilno ponašati iz više razloga.
Nedostatak topline i pažnje, svjedočenje nasilnom ponašanju u obitelji (fizička/verbalna agresija roditelja prema djetetu ili fizička/ verbalna agresija među roditeljima) te nedovoljan nadzor i briga roditelja plodna su podloga za razvoj nasilničkog ponašanja djece. Korištenjem fizičkog kažnjavanja roditelj šalje djetetu poruku da je u redu ljutnjom, nasiljem i zastrašivanjem dobiti ono što želimo. Tada je vjerojatno da će se i dijete koristiti sličnim metodama u kontaktu sa svojim vršnjacima.
Postoje i osobine djeteta koje utječu na razvoj nasilnog ponašanja. Djeca koja su impulzivna, živahna, imaju višak energije, nemaju strpljenja te traumatizirana djeca podložnija su nasilničkom ponašanju.

Znakovi mogućeg razvoja nasilničkog ponašanja kod male djece i predškolske  djece:
• napadi bijesa koji traju dulje od 15 minuta i nitko ih ne može smiriti (roditelji, članovi obitelji…) pa im na kraju „popuste“
• ispadi agresije često bez razloga
• impulzivni, neustrašivi i energični
• odbijaju pravila i poslušnost odraslima
• nisu vezani uz roditelje; na nepoznatom mjestu ne traže roditelje i ne odlaze do njih
• često gledaju nasilje na televiziji, uživaju u nasilnim temama ili su zlobni prema vršnjacima

Vi možete zaustaviti nasilničko ponašanje!

• Pružite djetetu ljubav i pažnju
Svakom djetetu je potreban blizak odnos s roditeljima, pun ljubavi, kako bi se osjećalo sigurno i zaštićeno te razvilo osjećaj povjerenja. Bez čvrstog oslonca na odraslu osobu dijete može postati tjeskobno, nesigurno i agresivno.
• Budite prisutni u djetetovom životu
Kako bi dijete dobilo potrebnu sigurnost, treba mu roditeljska potpora, zaštita, ohrabrenje i pravilan nadzor. Istraživanja su pokazala da djeca koja nemaju kvalitetan nadzor roditelja često razviju poremećaj u ponašanju. Pratite dijete u aktivnostima s drugom djecom i uočite kako se slaže s njima. Naučite dijete kako reagirati na tuđe uvrede, prijetnje ili udarce. Objasnite djetetu kako takvo ponašanje nije prihvatljivo te ga ohrabrite da se ne druži s djecom koja se ponašaju na takav način.
• Budite model prihvatljivog ponašanja svojoj djeci
Djeca uče na primjerima. Ponašanje, vrijednosti i stajališta roditelja i drugih odraslih osoba imaju veliki utjecaj na djecu.  
Pomozite djetetu da pronađe prihvatljive načine nošenja s ljutnjom.
Upozorite dijete na moguće opasnosti nasilnog ponašanja i objasnite mu posljedice nasilja na žrtve. Pohvalite dijete kad riješi problem konstruktivno bez nasilja. Djeca će vjerojatno ponoviti pozitivno ponašanje ako ga primijetite i ako su za to ponašanje nagrađena pohvalama i pažnjom.
Dijete možete naučiti kako da na nenasilne načine riješi problem tako da raspravite problem s djetetom, potaknete ga na razmišljanje o tome što se može dogoditi ako nasilno rješava problem, a što ako problem riješi bez nasilja. Ovo će pomoći djetetu da uoči kako nasilje nije koristan način za rješavanje problema.
Roditelji ponekad ohrabruju agresivno ponašanje, a da toga nisu svjesni. Tako neki roditelji smatraju da je za dječake dobro da se nauče tući. Naučite dijete da je probleme bolje rješavati mirnim putem, a ne šakama i prijetnjama.
Pomozite djetetu da nauči kako konstruktivno i nenasilno iskoristiti svoje slobodno vrijeme. Pronađite za dijete aktivnost u kojoj je uspješno i za koju pokazuje interes. Naučite ga svoje najdraže igre, hobije ili sport i pomozite mu da razvije svoju nadarenost i vještine.
• Ne tucite djecu !!!
Udaranje, šamaranje i batine djeci pokazuju kako je u redu udarati druge kako bi se riješio problem i može ih potaknuti da kažnjavaju druge na isti način kako se i njih kažnjava. Fizičko kažnjavanje sprečava određeno ponašanje samo na kratko vrijeme. Čak se i na teško kažnjavanje djeca mogu naviknuti tako da kasnije ono nema nikakvog utjecaja na njih. Batine s vremenom postaju nedjelotvorne. Radije pohvalite dobro ponašanje, a ne kažnjavajte za loše, jer djeca žele ugoditi roditeljima.
• I pogreške se mogu ispraviti
Dijete treba osjetiti da pogreške može ispraviti. Naučite dijete kako da uči iz svojih pogrešaka i pomozite mu da shvati kako izbjeći ponavljanje istih sukoba u budućnosti. Vrlo je važno da u tim trenucima ne osramotite i ponizite dijete. Dijete se uvijek treba osjećati voljeno i poštovano. Problem je ponašanje, a ne dijete! Možete reći nešto poput: „Volim te i prihvaćam, ali ovo što si napravio/napravila mi se ne sviđa.“
• Budite dosljedni
Budite dosljedni u pravilima i disciplini. Djetetu je potrebna struktura s jasnim očekivanjima. Postavljati pravila, a zatim ih se ne pridržavati za dijete je jako zbunjujuće. Roditelji trebaju uključiti dijete u postavljanje pravila kad god je to moguće. Objasnite djetetu što se od njega očekuje i koje su posljedice nepridržavanja pravila. Zajedno se dogovorite kako se nećete ponašati jedni prema drugima.
• Zaštitite djecu od nasilja u kući ili u susjedstvu
Djeci je potreban siguran dom s puno ljubavi gdje ne trebaju odrastati u strahu. Djeca koja svjedoče nasilju u obitelji ne moraju uvijek postati nasilna, ali će vjerojatno posegnuti za nasilnim rješavanjem sukoba. Radite na stvaranju sigurnog, nenasilnog doma i ne podržavajte nasilno ponašanje među braćom i sestrama. Uzmite u obzir i da neprijateljska i agresivna svađa među roditeljima plaši djecu i pruža im loš primjer.
• Zaštitite djecu od gledanja nasilja u medijima
Preporuča se ograničiti gledanje televizije na 1 sat dnevno, pratiti koje programe gledaju vaša djeca i kakve videoigrice igraju te razgovarati s djecom o nasilju koje gledaju na televiziji i videoigricama.


Podržite svoju djecu da se odupru nasilju i naučite ih kako reagirati kada ih netko vrijeđa, prijeti, udara ILI kada netko to čini nekoj drugoj osobi. Pomozite im da shvate da je potrebno više hrabrosti i snage za odupiranje nasilju nego za prihvaćanje nasilja.
Prepoznavanjem, zaustavljanjem i sprečavanjem nasilja pružamo djeci pomoć da prevladaju posljedice nasilja te im šaljemo jasnu poruku da nam je njihova dobrobit važna i da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku.


Izvor: Buljan Flander, G. i Karlović, A. (2004). Odgajam li dobro svoje dijete. Zagreb: Marko M. usluge d.o.o.
Pripremila: Marija Majdenić, mag. psych.