Ljetni energetski napitci za djecu – zdravstvena voditeljica preporuča

Podijeli s prijateljima

Današnji način života je često ubrzan i stresan pa djeca a s njima i njihove zdrave navike trpe.  Često se jede brza hrana i piju umjetni, gazirani sokovi.

To nikako ne može djetetu osigurati zdrav razvoj i dječje tijelo ali i um održati zdravim. Naprotiv, opterećuje ga i u njemu nakuplja toksine.

Dobar način čišćenja tijela od takvih toksina su prirodni napitci koji ne samo da koriste našem tijelu nego su i ukusni i vraćaju energiju.

U ljetnim mjesecima treba uvesti barem jednu čašu soka od cijeđenog voća ili povrća u dječju ali i svoju svakodnevnicu.

Blagodati prirodnih sokova za naše tijelo
Ljudsko tijelo prirodne sokove jako brzo apsorbira i iz njih uzima više hranjivih sastojaka nego iz krute hrane.
Prirodni sokovi potiču aktivnost probavnog trakta, sudjeluju u obnovi i prehrani stanica i to već nakon nekoliko minuta, dok se kod konzumiranja krute hrane taj proces odvija tek nakon nekoliko sati.

Najbolje vrijeme za prirodni sok
Prirodne sokove najbolje je pripravljati od svježeg, organskog voća ili povrća i nikako ih se ne treba zaslađivati.
Najbolje vrijeme za konzumaciju takvih voćnih sokova je jutro, a sokove od povrća valjalo bi piti poslijepodne ili uvečer.

Najbolje voće  /  povrće za prirodni sok

Limun- limunada
Limun je antioksidans, antiseptik i alkalizator.  Bogat vitaminom C,A,B1,B6, magnezijem, fosforom, pektinom i drugim elementima.
Sok od limuna dobar je za probavu i crijeva, pomaže kod mučnine i zatvora, smanjuje žeđ i podiže energiju.

Jabuka ( sok od jabuke)
Jabuka sadrži mnogo kalija, potiče izbacivanje tekućine iz organizma. Jabuka sadrži do 90% vode i nema masti, odlično gasi žeđ.
U jabuci se nalazi serotonin pa tako jabuka popravlja raspoloženje.

Cikla ( cikla+mrkva+krastavac)
Sok od cikle podiže željezo i dobar je za anemičnu djecu, poboljšava cirkulaciju, čisti krv i crijeva i sprječava nastanak karcinoma.

Mrkva ( cikla+mrkva+krastavac)
Mrkva je bogata betakarotenom, vitaminom A,C,K i mnogim drugim vitaminima i mineralima,  jak je antioksidans,  dobra za krvožilni sustav i vid,  jača imunitet i daje vitalnost.

Krastavac ( cikla+mrkva+krastavac)
Krastavac je najbolji prirodni diuretik, pomaže izbacivanju toksina iz organizma. Krastavac sadrži 40% kalija te jako dobro utječe na regulaciju krvnog tlaka.

Rajčica ( sok od rajčice)
Rajčica je jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina C. Sadrži i znatne količine vitamina B te vitamin E i K.
Bogata je kalijem, natrijem, magnezijem, kalcijem i željezom te elementima u tragovima. Rajčica je najbogatija bakrom, a željeza sadrži više nego pileće meso, riba i mlijeko.
Rajčica sadrži likopen, biljni pigment koji joj daje crvenu boju, on pomaže u borbi protiv stanica raka, sprječava nastanak i uništava ih.
Sok od rajčice snižava kolesterol i krvni tlak, čisti krvne žile, sprječava trombozu, razna srčana oboljenja, regulira rad žući, jetre i gušterače, potiče tek, aktivira probavne procese i sprječava negativno djelovanje bakterija.

Dakle, čaša prirodnog soka puni nas energijom i vitaminima bolje od bilo kojeg umjetnog napitka i pomaže organizmu da normalno radi.
Stoga za svoju djecu uvijek odaberite prirodno i zdravo!

Pripremila: Monika Jakišić, VMS, zdravstvena voditeljica