Obilježen Dan civilne zaštite u Belišću

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Polaznici četiri odgojne skupine matičnog vrtića u srijedu su, 1. ožujka 2023. godine, posjetili izložbu i smotru snaga civilne zaštite grada Belišća.

Ovo je tradicionalna manifestacija kojom se obilježava Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Podsjetimo se kako je Vlada Republike Hrvatske dana 21. siječnja 1992. godine svojom Odlukom 1. ožujka progasila Danom civilne zaštite u našoj zemlji što je bio prvi korak Republike Hrvatske, od dobivanja samostalnsti, u izražavanju svoje temeljne orijentacije za uspostavljanje veza, suradnje i komunikacije sa zemljama svijeta u djelatnosti civilne zaštite.

Živimo u izazovnom vremenu koje je mnogo opasnije od načina života kakvim se nekad živjelo i izvjesno je kako je ljudska svijest o nesrećama i katastrofama sve prisutnija kao i potreba prevencije, zaštite i spašavanja.

Zaštita i spašavanje stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara te zaštita okoliša postaje važno područje djelovanja i interesa čovječanstva, a kultura zaštite i samozaštite potiče se i razvija od obitelji i vrtića.

Civilna zaštita je sustav organiziranja, pripremanja i sudjelovanja sudionika, operativnih snaga i građana za ostvarivanje zaštite i spašavanja ljudi, životinja, materijalnih i kulturnih dobara, zaštite okoliša u velikim nesrećama i katastrofama kao i otklanjanje posljedica terorizma i ratnih razaranja.

Danas su djeca vrtićkih skupina Balončići, Bombončići, Kikići i Leptirići u pratnji svojih odgojiteljica i pomagača – asistenata, u vremenu d 10,30 do 11,30 sati, posjetili snage civilne zaštite koji su se predstavili dijelom opreme i metoda rada u kriznim situacijama na prostoru ispred zgrade gradske uprave i u donjem holu gradske uprave Belišće.

Djeca su posjetila štandove policije, vatrogasne službe, radio – amatera, HGSS-a, predstavnike Crvenog križa gdje su im kroz razgovor i demonstracije određenih vještina i načina korištenja dijela opreme pripadnici civilne zaštite pokušali stvoriti doživljaj njihovog rada u kriznim situacijama.

Zahvaljujemo organizatorima na pozivu i edukativnom susretu za koji djeca uvijek pokazuju veliki interes i zanimanje.

Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.