Od pohvale djeca (i odrasli) rastu!

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

U želji da odgoje uspješno dijete neki roditelji svom djetetu govore kako sve radi savršeno i stalno ga hvale. Drugi pak previše kritiziraju dijete i ne vjeruju u njegov uspjeh. Za uspješan odgoj trebamo pronaći zlatnu sredinu između površnih pohvala i učestalih kritika.

Dobro je imati pozitivan stav u životu, bodriti dijete i vjerovati u njega, ali to trebamo činiti tako da ga potičemo na samoaktivnost, igru i rad, a ne da ga samo hvalimo. Za razvoj samopoštovanja kod djeteta nisu neophodne česte pohvale koliko pružena podrška, poticaj i ohrabrenje djeteta za bavljenje raznovrsnim aktivnostima. Svi mi volimo primati pohvale jer su u osnovi našeg bića potreba za priznanjem, poštovanjem, samopoštovanjem i uspjehom. No, nije svaka pohvala uspješna. Pohvale zato trebamo shvatiti i primjenjivati ozbiljno i odgovorno jer površne pohvale ne vrijede.

Pozitivna povratna informacija djetetu treba biti:
• utemeljena na onome što se opaža, a ne na onome što se pretpostavlja
• usmjerena na ponašanje, a ne na ličnost
• specifična, a ne opći komentar ponašanja
• jasna, konkretna i dana odmah nakon ponašanja
• razumljiva
• iskrena, osobna i podržavajuća

Ovakva pohvala će uvelike pridonijeti izgradnji i rastu djetetovog samopoštovanja i vjere u sebe.
Često smo skloni reći pohvalu, ali sa neizbježnim „ali“. Takva pohvala onda više nije pohvala nego kritika, a kritika ruši samopouzdanje djeteta i želju da se ponovno bavi tom aktivnošću. Ne težite savršenstvu u onome što vaše dijete radi jer nitko nije savršen pa nemojte to očekivati ni od svog djeteta.
Za kraj navodimo primjer pohvala koje odrasli često koriste u radu s djecom i način kako ih možemo preoblikovati da budu uspješnije jer ćemo na taj način povećati učestalost poželjnog ponašanja kod djeteta te pridonijeti izgradnji pozitivne slike o sebi.Pohvala ne stoji ništa, a donosi velike rezultate. Zato pohvaljujte svoje dijete i jedni druge!

Pripremila: Marija Majdenić, mag.psych.