Važnost tjelesne aktivnsti i zdrave prehrane kod djece

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

U mješovitoj vrtićkoj skupini – MALCI područnog vrtića Maslačak u Petrijevcima u srijedu je, 24. svibnja 2023. godine, održana aktivnost pod nazivom „Važnost tjelesne aktivnosti i zdrave prehrane kod djece“, u vremenu od 9,00 do 10,00 sati.

Gošće i voditeljice aktivnosti bile su Nina Varžić, mag.med.techn, i Martina Marcvajler, bacc.med.techn., zaposlenice Doma zdravlja Valpovo.

U današnje doba djeca su sve više zaokupljena društvenim mrežama i video igricama.

Sport nije samo zabavna aktivnost za djecu već doprinosi i njihovom tjelesnom zdravlju.

Sport potiče psihološki i socijalni razvoj djece, uči ih disciplini, radnim navikama i vještinama koje mogu primjenjivati i izvan sportskih terena.

Uz tjelesne aktivnosti i sport izuzetno važna je uravnotežena prehrana kao i dovoljno unosa tekućine tijekom dana.

Nakon razgovora djeca su dobila radne listiće na kojima su označavali što misle što je za njih bolje: zdrava / nezdrava prehrana, tjelesne aktivnosti / video igrice i slično.

Djeca su voditeljicama poklonila crteže o onome što najviše vole, što jedu od voća, povrća, žitarica.

Nakon toga zasladili su se voćem za užinu.

Voditeljice su ukazale na važnost preporučenog unosa tekućine (voda, čaj) tijekom dana, posebice u toplijem dijelu godine.

Djeca su voditeljicama govorila koje sportove najviše vole igrati, a većina djece već je uključena u sportske aktivnosti pri lokalnim klubovima.

Nakon radionice djeca su igru nastavila na igralištu područnog vrića. Djevojčice su se igrale loptom i na igalima, a dječaci su igrali mali nogomet.

Sadržajima radionice i tjelesnih aktivnosti na otvorenom nazočile su kolegice Anela Bogdanović i Jasna Pavičić, pedagoške voditeljice odgojne skupine.

Ovu posjetu pripremale su, uz odgojiteljice područnog vrtića, ravnateljica ustanove i zdravstvena voditeljica vrtića.

Kolegicama Nini Varžić i Martini Marcvajler zahvaljujemo na suradnji i zanimljivoj temi koja je kod djece pobudila veliki interes.

Pripremio: Zdenko Glasovac, prof.